Z tego co pamiętam to matryca w G5 ma tylko technologię wspólną z GH2, ale rozmiar już normalny. GH2 ma fizycznie większą matrycę.
Z tego co pamiętam to matryca w G5 ma tylko technologię wspólną z GH2, ale rozmiar już normalny. GH2 ma fizycznie większą matrycę.
Dla mnie istotniejsza jest kwestia czy będzie wersja bez obiektywu i kitowego i w jakiej cenie. 3300 zł to jakoś bardzo tanio nie jest - biorąc pod uwagę, że matryce u Panasa są, delikatnie mówiąc, "kontrowersyjne". Sam korpus mi się podoba - choć jest mniejszy od G1 co dla mnie zaletą nie jest. Obawiam się, że cena za samo body może być tylko minimalnie niższa niż cena za zestaw kitowy a dostępność takiej oferty będzie nikła - więc cena szybko nie spadnie.
Ostatnio edytowane przez dzarro ; 5.09.12 o 12:28
Obawiam się, że w naszym kraju nie kupisz samego body. G3 występował w kicie pojedynczym lub podwójnym. Trzeba kupić zestaw, obiektyw wystawić na allegro za jakie 4 stówy i cieszyć się aparatem z podpiętymi lepsiejszymi szkiełkami![]()
A kto kupi taki obiektyw? Skoro wszyscy kupują(bo muszą) zestawy kitowe? 14-45 to co innego, ale jego się nie pozbędę. To zresztą akademickie rozważania - jeśli zostanę w m4/3 to raczej poromansuję z 12-35 co wyczerpie mój budżet na dłuższy okres.![]()
Ktoś tam kupiSprzedawałem kita od Olympusa i przy ustawieniu rozsądnej ceny (450 za 14-42 II) trwało to 3 dni.
Obiektyw kitowy u olympusa jest całkiem fajny, natomiast ten od Panasonica jest wielki i 'plastikowy' - nikomu nie polecam.
Jak VK odblokuje mar sensor to rzeczywiście mamy GH2.5
http://www.dxomark.com/index.php/Cam...nd2)/Panasonic
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
Jak by trzymać się tych wykresików to w zasadzie żądnych postępów nie ma - NEX-5N dużo lepszy. Jakby ktoś kupował nowy zestaw z zoomem to różnica w cenie między G-5 na NEX-6 też nie będzie na tyle powalająca, żeby się nie zastanowić - tym bardziej, że NEX jest mniejszy i lepiej pasuje do naleśników, ergonomią raczej nie będzie ustępował. Do G5 fajniejsze rzeczy można podpiąć i to jest chyba jego podstawowa przewaga. Trochę dziwne, że Panas zrezygnował z zestawów z 14-45, które podnosiłyby atrakcyjność serii G. Szczerze mówiąc ten obiektyw w ofercie jako samodzielny produkt jest trochę bez sensu. Jak ktoś kupi aktualny zestaw kitowy to upgrade do 14-45 (nawet z czysto psychologicznego punktu widzenia) mija się z celem - lepiej celować od razu w 12-35(jakość), ewentualnie w 14-140(funkcjonalność). To już prędzej w systemie Olka osobny zakup 12-50 ma większy sens bo - nie wnikając w ocenę rzeczywistych walorów optycznych - dostajemy przynajmniej lepszy zakres i rozmaite bajery: uszczelnienia, makro itd.
I to jest słuszna uwaga, do Panasa dokupić Olka 12-50. Nawet dźwigienka się przyda.
Nigdy się nie tłumacz – przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą.
Mark Twain