Strona 10 z 19 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 182

Wątek: fotki piaseczka

| OlyJedi Awatar tadzik1231
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    60
    Moja galeria

Odp: fotki piaseczka

Mojego zdania sobie nie ceń bo ja sie nie znam (naprawdę - tym razem to nie żart), zna się Mirek i chyba nawet on z tego powyżej niewiele zrobi. Kadru nie oceniam bo po prostu mało na nim widać, tutaj sobie popacz bo nic innego na podorędziu nie znalazłem: http://www.szerokikadr.pl/poradnik/a...rafowanie_noca
    OMD E-M1 + małe co nieco czyli:
    "Ach Kubusiu żeby nam się tak chciało jak nam się nie chce"

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez piaseczek Zobacz posta
    Mirek,
    nie porównuj się do lajkonika Zanim to zdjęcie wstawiłem obrabiałem je kilkanaście razy, zanim znalazłem kombinację ustawień, która mnie w miarę zadowoliła.

Tadzik,
    wiesz, że cenie sobie Twoje zdanie, ale napisanie "kaszana" niewiele mi pomaga na przyszłość.
    Czy kadr jest ok? Czy zdjęcie jest ciekawe? Innymi słowy, masz obiekcje tylko do zbyt wysokiego ISO?

Piłem piwko na bulwarze i położyłem aparat na barierce. IMO nawet przy wykorzystaniu płaskiej powierzchni i tylko przytrzymywaniu aparatu ręką trudno jest zrobić zdjęcie w takich warunkach.
    Po pierwsze trzeba sobie wziąć biała kartkę i ustawić własny balans bieli (najlepiej w okolicy zółtej latarni). Jest opisane w instrukcji. Po drugie włożyć plecak do kosza na śmieci ipotraktować go jak statyw. Wyłączyć IS, wyzwalanie na 12 sek. i ustawić ISO na 200 (ISO 100 nie posiadasz?) I Pić dalej piwko , a jak był jakiś stolik , to położyc na stoliku, poziomując ew.zapałkami. Przez te żółte światła i niepotrzebnie wysokie ISO, faktycznie wyszła kaszana.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 22.08.12 o 01:29
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    60
    Moja galeria

Ja zawsze robię JPG (do wybierania zdjęć) + RAW (do obróbki), możesz potem przy wołaniu machlować balansem bieli w którą stronę chcesz (jak nie masz białej karty żeby ustawić własny WB). Ważne jest skąd zbierasz światło, ja z reguły robię dwa trzy zdjęcia ( bo się nie znam) łapiąc światło z różnych miejsc i dopiero potem strzelam to co ma niby być a no i tak sporo zdjęć po odpaleniu na dużym monitorze ląduje w kiblu.
    Ostatnio edytowane przez tadzik1231 ; 22.08.12 o 00:31

| OlyJedi Awatar sylwiusz
    Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Piaseczek, kadr malo ciekawy, bo nie wiadomo na co zwrocic uwage. Balans bieli w tle taki, na pierwszym planie siaki. Bardzo jasny pierwszy plan odwraca uwage do - jak mniemam glownego tematu - mostu. Szum mam wrazenie widac na tym malym obrazku, wiec porady kolegow bezcenne. Nieladna flara na pierwszym planie. Slabo wyszlo
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez piaseczek Zobacz posta
    Mirek,
    nie porównuj się do lajkonika Zanim to zdjęcie wstawiłem obrabiałem je kilkanaście razy, zanim znalazłem kombinację ustawień, która mnie w miarę zadowoliła.
    A dlaczego nie.Czymze jestem gorszy od Ciebie??Zacytowalem specjalnie ten fragment.Jest zasada,40 lat ja stosuje.Jesli dwa trzy podejscia do kadru sie nie sprawdza,wyrzuc,bo nie sprawdza sie nigdy.Prosciej zrobic drugi raz.
    Zasada druga.Zdjecia nocne to prosta sprawa.Statyw,lub woreczek z ryzem,grochem.Zablokowane najnizsze iso z mozliwego.Przyslona w zaleznosci co i ile ma byc ostre.Czas z automata.Opoznienie otwarcia migawki(chyba sa dwie mozliwosci,lub w analogu samowyzwalacz.)Teraz pora na wykonanie.To tak jak zlota godzina.Czas nocnych kadrow to okolo pol godziny.Lampy juz sie swieca a niebo jeszcze nie zdazylo szczerniec.Wiecej nie ma co pisac.W necie i w ksiazkach walkuja przepisuja ,czasem twierdza,ze sa odkrywcami takiej metody.
    Tu u Ciebie Wysokie Iso zabilo wszystko,balans tak porypany,ze ciezko cos wyciagnac.
    Zycie przed Toba,Nocy wiele,pozniej bedziesz miec wiecej czasu na nocne kadry,teraz,no wiesz co sie w nocy robi.

Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    60
    Moja galeria

Wlaśnie to chciałem napisać ale Mistrz mnie uprzedził. Zdjęcia nocne de facto robi sie tuż po zachodzie słońca kiedy jeszcze masz poswiatę i półcienie a światło zbierasz z najlepszego przyjaciela fotografa czyli nieba. Gdy jest ciemno jak w grobie i nie ma półcieni na co naświtlać - na to co świeci czy na to co jest czarne ? Popacz sobie na zdjęcie Bryana P. pokazujące widok na San Francisco z wierzchołka Treasure Island i poczytaj jak je zrobił.

PS Mirek nie śpisz jeszcze ?, to napisz mi proszę co ta Twoja akcja robi że robi tak ładnie.
    Ostatnio edytowane przez tadzik1231 ; 22.08.12 o 00:59

| OlyJedi Awatar piaseczek
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria

Dziękuję Wszystkim za opinie.

Cytat Zamieszczone przez sylwiusz Zobacz posta
    Balans bieli w tle taki, na pierwszym planie siaki. Bardzo jasny pierwszy plan odwraca uwage do - jak mniemam glownego tematu - mostu.
    Możesz rozwiniąc o co chodzi z tym balansem bieli? Pierwszy plan jest jaśniejszy, w miejscu w którym siedziałem było dosyć jasno ze względu na delikatne oświetlenie w knajpce.

| OlyJedi Awatar sylwiusz
    Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Bardzo niebieska, jasna plama z przodu Chyba po prostu lepiej bylo na chwilke oddalic sie nieco od knajpki i jej odstreczajacego swiatla
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert

Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    60
    Moja galeria

1- to co zarejstrowała matryca z WB na auto, 2 - to co prawdopodobnie widziały moje oczy:

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	WB1.jpg
Wyświetleń:	65
Rozmiar:	105,9 KB
ID:	68743 Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	WB2.jpg
Wyświetleń:	68
Rozmiar:	78,0 KB
ID:	68744

Teraz paniał ?
    Ostatnio edytowane przez tadzik1231 ; 22.08.12 o 16:22

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Mnie sie też nie podoba bo niestety pierwszy plan wyglada nienaturalnie. A swoja droga to zdziwiliscie mnie tym niskim ISO bo myslałem, że właśnie w nocy przydaje sie wysokie.