A co to niby jest według Ciebie ten "szum obrazu jako całości"?
Jeśli zrobisz zdjęcie nie zdejmując zakrywki, potem obejrzysz histogram.
Następnie wytniesz fragment tego zdjęcia i jeszcze raz obejrzysz histogram to czy coś się zmieni w jego kształcie?
No to przynajmniej w jednym się zgadzamy.taki urok internetu, że każdy pisać może![]()
![]()
ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1
Fretowi chodzi o to co mi. Ergo jak znormalizujesz sobie do jednego rozmiaru obraz z kilku aparatach o roznych matrycach, roznej wielkosci, roznie upakowanych. Tak wlasnie uzyteczne ISO testuje DXO. Niezaleznie od aparatu robia odbitke bodajze A3 i badaja od jakiej wartosci szum zaczyna byc widoczny. I jest to bardzo miarodajne jesli chodzi potem o to samo zastosowanie dwoch roznych aparatow.
Pozdrowienia
Sylwek
the convert
Pewnie to pierwsze "4/3" mialo byc bez "m"![]()
Pozdrowienia
Sylwek
the convert
na marginesie rozważań o wielkości matrycy i szumie...
Interesuje mnie takie zagadnienie - czy większa matryca nie traci części przewagi związanej z większą powierzchnią mikrosoczewek i detektorów z powodu dłuższych połączeń elektrycznych? Wiadomo - strata na oporze połączenia elektrycznego jest zależna od przekroju połączenia, materiału i właśnie długości. IMO żeby przepchnąć "ten sam prąd" przez dłuższy kabelek trzeba wyższego napięcia. Wydaje się, tak intuicyjnie, że większa matryca, potrzebuje więcej prądu więc i więcej się grzeje. To niby powinno się rekompensować większą powierzchnią wymiany ciepła ale czy tak jest do końca?
Jan_S - masz racje, ale chyba przy roznicy FF - 4/3 to jeszcze nie ma takiego znaczenia, ale mozliwe ze przy matrycach do MF zaczyna miec, bo poki co zadna z nich nie jest jakos mniej "szumna" niz co najmniej 2x mniejsze FF.
Pozdrowienia
Sylwek
the convert
Bo korzystają z innej technologiiRaczej kładzie się w nich nacisk na maksymalizację jakości przy niskim ISO. ISO 12800 i więcej nikomu nie jest w mf potrzebne
![]()
ALe wlasnie wydaje mi sie, ze Jan_S ma tutaj racje, kiedys czytalem nawet o tym ladny artykul, wlasnie o tym ze w pewnym momencie dlugosc polaczen na dlugiej matrycy zaczyna miec wplyw na jakosc sygnalu pochadzacego z niej. Niestety nie dokopie sie do tego teraz :-/ Poki co zostaje nam empiryka pt. zadna matryca MF nie jest jakas szczegolna na wysokich ISO.
Pozdrowienia
Sylwek
the convert
-------------
Coś mi się widzi, że tworzysz nową fizykę (może kijowską? ) --Szum zależy w głównym stopniu od powierzchni pojedyńczgo piksela...(możliwe, że długość połączeń ma znaczenie) Lepsze osiągi nowych matryc to po prostu lepsza, nowsza technologia. Można potraktować piksel jako światłomierz liczący fotony w jednostce czasu ... proporcja elektronów wyprodukowanych ze światła do tych pasożytniczych. Einstein dostał Nobla za efekt fotoelektryczny, więc to oczywiście jest nieco bardziej skomplikowana sprawa, ale nie należy zapominać rzeczy odkrytych w 1905 roku ....--pozdr
Ostatnio edytowane przez irek50 ; 21.08.12 o 20:10