Strona 19 z 81 PierwszyPierwszy ... 917181920212969 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 807

Wątek: E-7

| OlyJedi Awatar chreasy
    Mieszka w
    Dln Śląsk
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

Odp: E-7

Cytat Zamieszczone przez Centus Zobacz posta

matematyka jest prosta... jezeli potencjalny E-7 bedzie mial matryce rowna lub lepsza OM-D, do tego bedzie kosztowal ponizej 4k pln jako nowka
    marzenia ściętej głowy. Jak OMD kosztuje 4,500 to co dopiero ten kloc. Minimum 6k jak nic. Powinni jednak z m4/3 zrezygnować i skupic się na m4/3

[

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Cały czas mylisz szum per piksel z szumem obrazu jako całości. Rozdziel te dwie rzeczy i życie stanie się prostsze.
    A co to niby jest według Ciebie ten "szum obrazu jako całości"?

Jeśli zrobisz zdjęcie nie zdejmując zakrywki, potem obejrzysz histogram.
    Następnie wytniesz fragment tego zdjęcia i jeszcze raz obejrzysz histogram to czy coś się zmieni w jego kształcie?

taki urok internetu, że każdy pisać może
    No to przynajmniej w jednym się zgadzamy.
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

| OlyJedi Awatar sylwiusz
    Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez skow Zobacz posta
    A co to niby jest według Ciebie ten "szum obrazu jako całości"?
    Fretowi chodzi o to co mi. Ergo jak znormalizujesz sobie do jednego rozmiaru obraz z kilku aparatach o roznych matrycach, roznej wielkosci, roznie upakowanych. Tak wlasnie uzyteczne ISO testuje DXO. Niezaleznie od aparatu robia odbitke bodajze A3 i badaja od jakiej wartosci szum zaczyna byc widoczny. I jest to bardzo miarodajne jesli chodzi potem o to samo zastosowanie dwoch roznych aparatow.
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez chreasy Zobacz posta
    Powinni jednak z m4/3 zrezygnować i skupic się na m4/3

Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Pewnie to pierwsze "4/3" mialo byc bez "m"
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

na marginesie rozważań o wielkości matrycy i szumie...

Interesuje mnie takie zagadnienie - czy większa matryca nie traci części przewagi związanej z większą powierzchnią mikrosoczewek i detektorów z powodu dłuższych połączeń elektrycznych? Wiadomo - strata na oporze połączenia elektrycznego jest zależna od przekroju połączenia, materiału i właśnie długości. IMO żeby przepchnąć "ten sam prąd" przez dłuższy kabelek trzeba wyższego napięcia. Wydaje się, tak intuicyjnie, że większa matryca, potrzebuje więcej prądu więc i więcej się grzeje. To niby powinno się rekompensować większą powierzchnią wymiany ciepła ale czy tak jest do końca?

Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Jan_S - masz racje, ale chyba przy roznicy FF - 4/3 to jeszcze nie ma takiego znaczenia, ale mozliwe ze przy matrycach do MF zaczyna miec, bo poki co zadna z nich nie jest jakos mniej "szumna" niz co najmniej 2x mniejsze FF.
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Bo korzystają z innej technologii Raczej kładzie się w nich nacisk na maksymalizację jakości przy niskim ISO. ISO 12800 i więcej nikomu nie jest w mf potrzebne

Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

ALe wlasnie wydaje mi sie, ze Jan_S ma tutaj racje, kiedys czytalem nawet o tym ladny artykul, wlasnie o tym ze w pewnym momencie dlugosc polaczen na dlugiej matrycy zaczyna miec wplyw na jakosc sygnalu pochadzacego z niej. Niestety nie dokopie sie do tego teraz :-/ Poki co zostaje nam empiryka pt. zadna matryca MF nie jest jakas szczegolna na wysokich ISO.
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Cały czas mylisz szum per piksel z szumem obrazu jako całości. Rozdziel te dwie rzeczy i życie stanie się prostsze. A pisali pewnie tacy sami fizycy ja Ty, taki urok internetu, że każdy pisać może
    -------------
    Coś mi się widzi, że tworzysz nową fizykę (może kijowską? ) --Szum zależy w głównym stopniu od powierzchni pojedyńczgo piksela...(możliwe, że długość połączeń ma znaczenie) Lepsze osiągi nowych matryc to po prostu lepsza, nowsza technologia. Można potraktować piksel jako światłomierz liczący fotony w jednostce czasu ... proporcja elektronów wyprodukowanych ze światła do tych pasożytniczych. Einstein dostał Nobla za efekt fotoelektryczny, więc to oczywiście jest nieco bardziej skomplikowana sprawa, ale nie należy zapominać rzeczy odkrytych w 1905 roku ....--pozdr
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 21.08.12 o 20:10

Uprawnienia umieszczania postów