A to zalezy, czy badamy szumy per pixel sensora, czy per pixel wyjsciowego obrazu o okreslonnej wielkosci, wiec piksele maja znaczenie.
A to zalezy, czy badamy szumy per pixel sensora, czy per pixel wyjsciowego obrazu o okreslonnej wielkosci, wiec piksele maja znaczenie.
Pozdrowienia
Sylwek
the convert
A po co Ci szumy per pixel sensora? Znajdujesz jakieś praktyczne zastosowanie? Jesli tak, to jednopixelowa matryca pobije wszelkie rekordy, tylko obraz będzie mało czytelny, delikatnie mówiąc![]()
Ostatnio edytowane przez fret ; 20.08.12 o 23:05
ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1
nie wiem po co strzepic jezyk...
matematyka jest prosta... jezeli potencjalny E-7 bedzie mial matryce rowna lub lepsza OM-D, do tego bedzie kosztowal ponizej 4k pln jako nowka (nie wazne czy w detalu czy w zakonie), wtedy na trzezwo moge pomyslec o zakupie, szkla juz mam, grip licze ze bedzie pasowal, E-3 zostanie jako korpus zapasowy
ale jezeli wywala cene na poziome 6 lub 7k pln, to zycze powodzenia...
dla mnie, liczy sie stosunek ceny do mozliwosci
wiec po co kruszyc kopie o technikalia, jezeli i tak cena zdecyduje o wszystkim
taniemu aparatowi mozna wiele wybaczyc, natomiast drogi aparat z powaznymi brakami, kupi tylko...
PS
ja swoje E-3 nabylem z drugiej reki za niecale 2k pln, aparat jeszcze z gwarancja, za ta kwote umiem wybaczyc mu wiele...
ale juz E-5 ze swoja normalna cena... stosunek cena do mozliwosci ma z lekka niekorzystny
moja rada jest wiec taka, po co gadac o technikaliach, poczekajmy az to cudo (E-7) sie pojawi, poznajmy cene... wtedy wszystko bedzie jasne...
Zanim E-7 pojawi się na półkach (jeśli) to ten wątek będzie miał 200 stron.
Rolleicord, Canon
flickr
Ostatnie badania wykazały, że 7% narodu, nadal uważa, że słońce krąży wokół ziemi. I nikt ich nie przekona, że jest inaczej.
Część wykształconych "fizyków" nadal uważa, że elektron jest większy od atomu.
...
Przestańcie już ględzić bo to jest głupie i nudne. Pokażcie jakieś zdjęcia, bo ostatnio ich nie widziałem
---------- Post dodany o 07:24 ---------- Poprzedni post był o 07:23 ----------
Musisz rozdać trochę punktów innym użytkownikom zanim będzie można przyznać punkty gibberpl.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Tanie matryce, tanie wzmacniacze, tanie przetworniki A/C, tanie ... itp, itd
Gdyby do aparatu FF wstawić matrycę tak samo upakowaną jak z kompaktów
to ta matryca miałaby co najmniej 500M (słownie: pięćset).
I z pewnością szumiałaby na podobnym poziomie co w kompaktach.
PS.
Pamiętam jak parę lat temu pisano o matrycy E-1: "szumi bo jest gęsto upakowana", "prawa fizyki nie oszukasz" itp.
Matryca z D800 jest już 2x bardziej upakowana.
I co, prawa fizyki przestały działać?
ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1