Nie trać teraz pieniędzy na obiektywy, tylko opanuj podstawy podstaw fotografii. Po pierwsze zaczniesz robić lepsze zdjęcia tym, co masz, a po drugie sama będziesz wiedziała czego potrzebujesz.
Nie trać teraz pieniędzy na obiektywy, tylko opanuj podstawy podstaw fotografii. Po pierwsze zaczniesz robić lepsze zdjęcia tym, co masz, a po drugie sama będziesz wiedziała czego potrzebujesz.
Aparat kupiłam dla własnych potrzeb do amatorskiego fotografowania, nie zagłębiam się aż tak w fotografię. Pytałam po prostu o jakiś konkretny obiektyw do robienia zdjęć z zamazanym tłem przy całej postaci i tyle. Obecnie nie mam większych wymagań, gdyż poza tym aparat raczej spełnia moje oczekiwania :P
Przeglądałam tę płytę, która byłą dołączona do aparatu, ale niedużo się z niej dowiedziałam. Wolałabym zasięgać informacji od osoby, która zna się na fotografowaniu, lecz w moim najbliższym otoczeniu nie ma takich osób.
Klaudia ale polecalismy Ci dobre ksiazki, one zawsze beda lepsza od opinii ludzi z forum.
Ale zamazane tlo jak Ty to nazywasz to nie robi jakis obiektyw tylko parametry jakie ustawiasz do danego kadru.Zakladajac ze robisz zdjecie calej postaci z okolo trzech metrow na ustawieniach 1/500 2,8 i w tych samych warunkach tym samym obiektywem z parametrami 1/30 16 Otrzymasz dwa rozne obrazy z rozna glebia ostrosci.
Nie mozna fotografowac lustrzanka bez minimalnego wglebienia sie w temat.To tak jak bys pytala jaki garnek najlepszy do pomidorowej a jaki do grochowej.Kazdy Ci odpowie,ze to nie ma znaczenia procz sprzedawcy garnkow.
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Klaud_2 przeczytaj dobrze instrukcję obsługi... X lat temu to był dla mnie bestseller. Olkowa instrukcja jest naprawdę fajna i posiada sporo dodatkowych informacji nie tylko o użytkowaniu aparatu ale też o zasadach tworzenia różnych zdjęć.
I czekamy na Twój watek fotograficzny - wkleisz kilka zdjęć... napiszesz czego oczekujesz i na pewno ktoś Tobie podpowie co masz robić.
Ostatnio edytowane przez Mcarto ; 20.08.12 o 21:30
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)
a może:
http://camerasim.com/camera-simulator/
i poklikać myszką
Więc pytałam, czy da się takie coś zrobić - to podawano mi tylko kolejne rodzaje obiektywów. Czyli jeżeli ktoś zna się na tych wszystkich ustawieniach, to i tymi moimi coś takiego wyczaruje ? (14-42 i 40-150)
Ustawiałam małe liczby przysłony, ale nic nie dało..
---------- Post dodany o 22:12 ---------- Poprzedni post był o 22:10 ----------
Przepraszam, za często głupie pytania, siedzicie w tym dłużej, więc pewnie to, o co pytam, wydaje wam się śmieszne. Ale ja naprawdę od niedawna mam lustrzankę.
Postanowiłam w wolnym czasie wybrać się po jakąś książkę o fotografii. Może się czegoś nauczę![]()
A odsuwalas obiekt od tla??Dlatego pisalem -bez wglebienia sie w tajniki foto nie da rady ugotowac fotograficznej zupy,i nie wiadomo jakie sloiki bys nie miala nie dasz rady.Tylko,ze trudno Ciebie przekonac do czytania i tu mamy problem.Wiec albo przeczytasz kilka ksiazek i wglebisz sie w temat albo pojdziesz do restaracji i zamowisz sobbie zupke nie gotujac jej sama.
OOO widze,ze dopisalas kilka slow-to jest naprawde dobre wyjscie.
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Myślę że dobrą pozycją do czytania na początek będzie "Ekspozycja bez tajemnic" Bryana Petersona. Polecam naprawdę warto.
"Jeżeli nie jesteś zdolny widzieć więcej ponadto co widzialne, nie możesz zobaczyć niczego" - Ruth Bernhard