No to fajnie, masz modela, teraz tylko robić mu dużo sesji![]()
No to fajnie, masz modela, teraz tylko robić mu dużo sesji![]()
Obiektywy o bardzo krótkiej ogniskowej.![]()
W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
Popieram Stopkę Krakmana !
LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.
Tak to kwestia obiektywów. Do zrobienia tych fot zapewne użyto obiektywu szerokokątnego lub obiektywu typu FISHEYE.
"Jeżeli nie jesteś zdolny widzieć więcej ponadto co widzialne, nie możesz zobaczyć niczego" - Ruth Bernhard
http://www.pixel-peeper.com/lenses/?lens=685
tu masz ale to duuużo pieniążków
Hmm rzeczywiście drogie te obiektywy, ale dzięki za odpowiedzi
---------- Post dodany o 22:31 ---------- Poprzedni post był o 22:28 ----------
![]()
Czy ktoś wie jak uzyskać taką kolorystykę i rozmycie jak na tym zdjęciu ?
kolory to latanie suwakami w hsl chyba.a obiektyw pasuje mi na nikkora 50mm 1.8G, ot światełkowy bokeh i tyle, ale mogę się mylić..
ha! prawie trafiłem! http://fotoblogia.pl/2009/01/17/pora...h-piekny-bokeh
nikkor 50 1.4 D. Tak nie do końca mi te kółka pasowały do 1.8G ale byłem blisko.![]()
Ostatnio edytowane przez pamaru ; 17.08.12 o 21:07
A jeszcze tak zapytam, ponieważ zawsze jak robię zdjęcie z przybliżeniem to mam tam jakiś 1 plan a reszta traci fajnie ostrość.
Natomiast, kiedy chcę zrobić zdjęcie całej postaci (od góry do dołu) to wychodzi zdjęcie bez zamazania z tyłu - takie zwykłe.
Czy to też zależy od obiektywu, czy można jakoś ustawić ?
O taki efekt mi chodzi:
Głębia ostrości to przede wszystkim ustawienie przesłony. Im mniejsza liczba (większy otwór) tym głębia ostrości mniejsza.
Jeśli chcesz uzyskać rozmycie w portrecie (zwłaszcza całą osobę mieć w kadrze) - fotografuj na małych liczbach przysłony. Obiektywy przeznaczone do portretu mają zwykle światło (czyli minimalną liczbę przysłony jaką możesz ustawić) poniżej 2. Są jednak drogie - alternatywą tutaj jest zakupić adapter M42 do mocowania Olympus (kilkadziesiąt złotych, o ile nie kilkanaście) i do tego jakiś używany obiektyw od Zenita/Praktiki. Na allegro jest mnóstwo Heliosów 50mm ze światłem 2.0 - bardzo fajny obiektyw. Za niewielkie pieniądze można robić fajne zdjęcia.
Mam taki zestawik - spisuje się znakomicie.
I jeszcze coś dodam - ustaw tryb pracy na A (preselekcja przysłony) i zrób kilka zdjęć zmieniając za każdym razem liczbę przysłony. Potem porównaj co się dzieje z tłem.
Ostatnio edytowane przez Gryphoon ; 18.08.12 o 09:33
C-740, SP550UZ, E-510, E-5 + dodatkowe zabawki
Moje wątki: Gryphoon'owe podwórko, Gryphoon w Australii, Łódź Bajkowa
Akcje: Spotting Okęcie - 6.01.2014