Ostatnio edytowane przez apz ; 9.08.12 o 02:15
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak
Ja swojego czasu robiłem porównania między 20/1.7 i kitem 14-45. Na f/5.6 przy podobnych ogniskowych różnice są bardzo niewielkie na korzyść naleśnika. Oczywiście na f/5.6.
Ale mi chodziło o sprawdzenie, czy jeżeli akurat mam zapięty kit i kadr mi pasuje w okolicach 20mm, to opłaca się zmieniać obiektyw na naleśnika? Wychodzi na to, że się nie opłaca jak i tak robię na f/5.6 lub mniej, czyli w większości wypadków kiedy fotografuję krajobraz.
Tyle, że kit 14-45 to jest (było) co najmniej przyzwoite szkło.
Witam !
Analizowales JPG-i czy z RAW-y obrabiales ? Bo to ma duze znaczenie.
Na jakosc obrazu i faktyczna jego rozdzielczosc duzy wplyw (szczegolnie dla sensora 4/3) ma wartosc ISO jaka zastosujesz.
Gdyby oba szkla byly tak samo ostre to jasnosc f.1.7 pozwoli przy stalce bardzo dlugo utrzymac niske iso i
wykorzystac maksymalnie mozliwosci sensora i wyciagac maksymalna ilosc detali z obrazu.
Poza tym stalki z zasady maja mniej znieksztalcen i bardziej rowno pracuja na calym zakresie kadru dajac wszedzie wysoka rozdzielczosc.
Kolejna roznica, to uzyskiwanie mniejszej GO i tutaj jasna stalka pozwoli na latwe rozmycie tla i uzyskanie fajnych efektow wydzielenia 1 planu.
Robienie w pomieszczeniach fotki bez lampy blyskowej to tez cenna zaleta uzyskiwania naturalnych kolorow i swiatel.
Kumpel kupil sobie:
http://www.bhphotovideo.com/c/produc...mmilux_25.html
Szklo pieknie rozmywa tlo a jasnosc... niesamowitaa cena niech pozostanie milczeniem.
Pozdrawiam
Oczywiście, że analizowałem RAWy.
Mam oba szkła i po prostu chciałem sprawdzić, czy naleśnik ma wyraźną przewagę nad akurat tym kitem, w sytuacji kiedy zależy mi na jak największej GO.
I w tym akurat specyficznym wypadku naleśnik przewagi nie ma. Dystorsja jest na podobnym poziomie, chociaż kit chyba ma na 18mm nieco mniejszą nawet niż naleśnik. Mówimy o nie korygowanych zdjęciach.
Jasne, że naleśnik ma mnóstwo zalet względem kita, ale ten kit jeżeli chodzi o ilość detalu na zdjęciu na szerokim końcu nie ma się czego wstydzić.
Zresztą naleśnik spędza u mnie jakieś 80% czasu na body.
Ale jak planuję fotografowanie krajobrazu to domyślnie ląduje kit, który jest wymieniany na coś innego jeżeli jest taka potrzeba.
Kit 14-42 z GH2 był założony tylko raz, aby sprawdzić czy działa i poszedł razem z G1.
Po moich krótkich doświadczeniach z m.ZD 12-50 mogę stwierdzić, że 20-tka Panasa miażdży go bez litości.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
550$ - to jest sensowna cena za panasonic leica. W Polsce w tej cenie są 20 f1.7 panasonica.
---------- Post dodany o 11:34 ---------- Poprzedni post był o 11:34 ----------
powyżej odpowiedź na post #304.
No po prostu kupowanie tego naleśnika do zdjęć z dużą przysłoną chyba mija się z celem. A amator pstrykacz tej miazgi w różnicy MTF nie zobaczy (porównanie z 12-50)
Witam !
Ta firma oferuje na swojej stronie produkty ktorych nie posiada na stanie
Nie informuja o problemach u dostawcy a jak sie do nich w koncu zadzwoni... to nie moga sie polapac co do zamowienia
i caly proces obudzenia sie ze snu... Dlugo trwa.
Wlasnie przejechalem sie na nich i juz mam wiedze na ten temat ich dzialalnosci.
Pozdrawiam