Mi się z sigmy podoba rozmycie a na ostrość nawet nie zwróciłem. Pierwsze pozytywne wrażenie dla mnie robi owy łądny bokeh a z panasonica jakis taki drewniany. Czy z 25/1.7 jest ciekawszy ?
Mi się z sigmy podoba rozmycie a na ostrość nawet nie zwróciłem. Pierwsze pozytywne wrażenie dla mnie robi owy łądny bokeh a z panasonica jakis taki drewniany. Czy z 25/1.7 jest ciekawszy ?
hehe. Zwrócę uwagę, że Sigma jednak jest kawałkiem szkła, tym bardziej z adapterem do mikro. Naleśnik jest słodki chociażby za te wymiary - takie prawie nic, które można upchnąć byłe gdzie np. jako uzupełnienie 14-150 na wypadek jakby cerkiew była otwarta
. Sigmy używałem trochę z E-systemem, kąt widzenia niespecjalnie mi pasował, coś jak Helios 58mm w Zenicie
. Zdecydowanie wolę odpowiednik 40 mm. Oczywiście atrakcyjniejsze nieostrości można uzyskać Sigmą, raz za sprawą ogniskowej, dwa jasności.
Na ale chyba nie w mikro przy ostrzeniu po kontraście? Chyba, że ów majster justuje te obiektywy - w sensie ponownego składania poszczególnych grup soczewek?
Pytanie do niego, wiem tylko, ze jak skalibrowal kumplowi 30tke, to sie mozna bylo pokroic na 1.4...
pozdrowionka
Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.
Dobrze mówicie, sigma jest ostrzejsza na dużym 4/3
Ale na mikro też daje radę - tu akurat trochę zła obróbka z mojej strony. Sigma na mikro też ostrzy na brzytwę.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Porównanie trochę do bani bo Sigma 30/1.4 jest zaprojekowana na APS-C a nie na m4/3 i w porównaniu do Panasa 20/1.7 jest wielka i ciężka. Ogólnie jest to bardzo fajne szkiełko z bardzo przyjemnym bokeh i jeżeli AF daje radę z body, to faktycznie ostrość na f/1.4 jest do przyjęcia.
Ja stoję przed dylematem czy 20 mm Panasa czy też Sigma 19 mm ale ta do m43.