Strona 17 z 45 PierwszyPierwszy ... 7151617181927 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 443

Wątek: Lumix G X 12-35 HD

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria

Odp: Lumix G X 12-35 HD

Cytat Zamieszczone przez sando Zobacz posta
    Ma ktoś link do tych aberracji?
    Na szybko tylko potwierdzenie kolesia z EM5
    http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=42063007

dzarro
    Gość

Cytat Zamieszczone przez skow Zobacz posta
    ???

---------- Post dodany o 10:23 ---------- Poprzedni post był o 10:20 ----------

.
    O ile pamiętam to epicure coś takiego sugerował - że OM-D z kitem 12-50(niespecjalnie wybitnym) nie wypada gorzej(cz też wyraźnie gorzej) od lustrzanek 4/3 mimo, że te mają podpięte lepsiejsze szkła. To chyba ma sens - bo całe to lustro i wymuszona przez nie większa odległość od matrycy i takie tam inne bzdety jakości obrazu chyba nie służą, drgania lustra też. Generalnie lustrzanka to taki kanciasty Neandertalczyk jest - ślepa uliczka ewolucji, w przyszłości raczej pasjonujący temat dla archeologów.
    Ostatnio edytowane przez dzarro ; 20.07.12 o 12:08

Awatar Roberto73
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    183
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    O ile pamiętam to epicure coś takiego sugerował - że OM-D z kitem 12-50(niespecjalnie wybitnym) nie wypada gorzej(cz też wyraźnie gorzej) od lustrzanek 4/3 mimo, że te mają podpięte lepsiejsze szkła. To chyba ma sens - bo całe to lustro i wymuszona przez nie większa odległość od matrycy i takie tam inne bzdety jakości obrazu chyba nie służą, drgania lustra też. Generalnie lustrzanka to taki kanciasty Neandertalczyk jest - ślepa uliczka ewolucji, generalnie w przyszłości raczej pasjonujący temat dla archeologów.

Lustrzanki to jakiś tam etap rozwoju zapisu obrazu, a nie ślepa uliczka . Takim samym reliktem będą kiedyś dzisiejsze obiektywy , złożone z mnóstwa szlifowanych szkiełek i osiągające kuriozalne rozmiary. Pewnie kiedyś zastąpią je obiektywy z jakiejś cieczy lub gazów , formujące się w danej chwili według potrzeby.

dzarro
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Roberto73 Zobacz posta
    Lustrzanki to jakiś tam etap rozwoju zapisu obrazu, a nie ślepa uliczka . Takim samym reliktem będą kiedyś dzisiejsze obiektywy , złożone z mnóstwa szlifowanych szkiełek i osiągające kuriozalne rozmiary. Pewnie kiedyś zastąpią je obiektywy z jakiejś cieczy lub gazów , formujące się w danej chwili według potrzeby.
    OK - Racja. Lustrzanki to gatunek, który powoli odchodzi w przeszłość lub - jak kto woli - ewoluuje.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    O ile pamiętam to epicure coś takiego sugerował - że OM-D z kitem 12-50(niespecjalnie wybitnym) nie wypada gorzej(cz też wyraźnie gorzej) od lustrzanek 4/3 mimo, że te mają podpięte lepsiejsze szkła.
    Nie, nic takiego nie sprawdzałem. Testowałem m.ZD 12-50 na OM-D i EF 24-105 na 5DII. Rozdzielczością to ten zoom Olka nie grzeszy, ale aberracje były na podobnym poziomie.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

dzarro
    Gość

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Nie, nic takiego nie sprawdzałem. Testowałem m.ZD 12-50 na OM-D i EF 24-105 na 5DII. Rozdzielczością to ten zoom Olka nie grzeszy, ale aberracje były na podobnym poziomie.
    Jak coś pokręciłem to sorki. Bardziej chodziło mi o ideę ogólną, że lustro jest dodatkowym elementem, który nie poprawia jakości obrazu, więc opcja bez lustra, po przezwyciężeniu chorób wieku dziecięcego, będzie lepsza dla tejże jakości.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Lustro nie poprawia jakości obrazu, bo nie po to zostało stworzone.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Na szybko tylko potwierdzenie kolesia z EM5
    http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=42063007
    Jakbyś miał coś jeszcze to podlinkuj. Na zdjęciach które tam są aberracji nie widać. A opinia tego gościa to za mało aby coś wywnioskować, zresztą gościu nie pisze, że aberracje są duże, tylko, że jest to jedyna słabość obiektywu.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

Jak ktoś robi w RAW to czy aparat koryguje abberacje, winietę czy zniekształcenia geometrii jest mało istotne. Sam sobie to potem skoryguję, a automayczne korygowanie abberacji chromatycznej w dzisiejszym sofcie działa naprawdę dobrze.
    Zniekształceń geometrii czasem kompletnie nie widać, a jak są, to jedno kliknięcie załatwia sprawę. Podobnie z winietowaniem, które mimo posiadania 20/1.7 mi nie przeszkadza. Wolę mniejszy/tańszy obiektyw i poprawiać sobie część wad na życzenie, niż większy/droższy pozbawiony części tych wad.

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez sando Zobacz posta
    Jakbyś miał coś jeszcze to podlinkuj. Na zdjęciach które tam są aberracji nie widać. A opinia tego gościa to za mało aby coś wywnioskować, zresztą gościu nie pisze, że aberracje są duże, tylko, że jest to jedyna słabość obiektywu.
    Trudno będzie o fotki z tego szkła prosto z puszki, w jpg'u, otwarte - taki target
    mZD75 też nie ma ac (w recenzjach, etc.) tymczasem sample z Angli (nie pamiętam redakcji) czy japońskie z dc watch wskazują na fiolecik; nie żebym się przejmował, ale zawsze trzeba na to patrzeć przez pryzmat czyli przymkniętego oka.