To nie argument - Ile Sony wypuściło puszek od A100 do A900 i co po nich zostało - nic - "ludzie z reka w nocniku" bez żadnego wsparcia?
Chyba nie bardzo rozumiem Twoja argumentacje. Czyli gdyby Nikon teraz porzucil aktualny system to znaczyloby ze nie byl to system? A moze fakt ze czesc body wymaga obiektywow z silnikiem oznacza ze to nie jest system - nie tylko ze nie koryguja aberacji ale w ogole nie dzialaja z obiektywami bez silnika. To co - Nikon jest systemem czy nie?
Bardzo mi przykro ,że nie rozumieszPrzecież bagnet A nadal istnieje w Sony. Odpowiedziałem tylko na Twój wywód na temat ilosci body. Wracając zaś do tematu wątku to jednak wymagałbym trochę wiecej od szkła które nadal trzyma cenę w granicach 1.400-1.600 zł. Zastanawia mnie czy cenę trzyma mit czy faktycznie jest takie dobre, że musi tyle kosztować. A moze na cenę ma wpływ podaż a nie wartośc szkła?
Kurde.tu bym podyskutowal.Cena tego to okolo 300€.Co mamy za te ojro?.6 sztang fajek-zalatwialem to w miesiac.2x zakupy skromne na tydzien zycia w lidlu lub aldiku,bardzo skromne.300€ to teraz zaden "piniadz",wiec towar warty tyle to tez nie az takie hallo.Od takiego szkielka nie ma co za duzo wymagac.Popatrzmy realnie na zycie.
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
U nas to niestety 400 € , a to juz 25% drozej niz u CiebieZa to wiecej sztang ćmików
![]()
Cena rządzi się swoimi prawami, które niewiele mają wspólnego z jakością szkła, kosztami wytworzenia itp. Ot polityka cenowa producenta, jego podejście do naszego rynku, kursy walut... Nie tak dawno spokojnie można było go kupić za 1000-1200 PLN i za tyle pewnie kupiła większość forumowiczów.
A szkło jest dobre, bardzo dobre - to malutki, jasny naleśnik z ostrzejszym obrazkiem niż kilka znacznie cięższych i droższych, które miałem. Można go złapać na wpadkach, jak praktycznie każdy obiektyw. Osobiście jakbym miał się czepiać to bardziej do blików w nocy i wolnego AF niż do aberracji.
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
mleka dorośli pić nie muszą a to co pić mogą i lubią to u Ciebie jest tańsze
A w temacie obiektywu - jest świetny, poniekąd kultowy ale 1500 złociszy to jest trochę kasy bez względu jak by ją na fajki przeliczać. Można też inaczej - to równowartość dwóch Sigm 19/2,8. Czy 20stka jest warta o tyle więcej od Sigmy? to bardzo indywidualna ocena...