Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 58

Wątek: Panasonic 20/1,7 + Pen = aberacja (problem rzeczywisty czy wydumany?)

| OlyJedi Awatar skrzynka97
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Odp: Panasonic 20/1,7 + Pen = aberacja (problem rzeczywisty czy wydumany?)

Cytat Zamieszczone przez orm Zobacz posta
    Pytanie podsumowujące całą powyższą wymianę zdań:
    Czy dla amatora który nie będzie wywoływał RAWów zakup naleśnika od Panasonica ma sens, jeśli naleśnik od Olympusa jest tańszy o 1/3 i nie ma aberracji chromatycznej?
    Hola, hola, Olympusy też mają aberracje! Nawet Oly 45mm.
    E-M5 | 12-40 | 75

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jasand Zobacz posta
    Pojecie wiodący jest bardzo pojemne. W Polsce oznacza co innego a na swiecie co innego. Ale wracajac do tematu - wskazałem tylko , ze dwie inne firmy produkuja aparaty z tym samym bagnetem.
    Dla mnie nie miesci sie w tym pojeciu ktos komu zdarzylo sie wypuscic w calej historii tyle body ile Nikon wypuszcza rocznie + 0 szkiel. Dla porownania Panas wypuscil 10 body a Oly 8 (o ile dobrze policzylem) i rownie porownywalna liczbe szkiel

Jd
    Gość

To nie argument - Ile Sony wypuściło puszek od A100 do A900 i co po nich zostało - nic - "ludzie z reka w nocniku" bez żadnego wsparcia?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

To nie argument - Ile Sony wypuściło puszek od A100 do A900 i co po nich zostało - nic - "ludzie z reka w nocniku" bez żadnego wsparcia?
    Chyba nie bardzo rozumiem Twoja argumentacje. Czyli gdyby Nikon teraz porzucil aktualny system to znaczyloby ze nie byl to system? A moze fakt ze czesc body wymaga obiektywow z silnikiem oznacza ze to nie jest system - nie tylko ze nie koryguja aberacji ale w ogole nie dzialaja z obiektywami bez silnika. To co - Nikon jest systemem czy nie?

Jd
    Gość

Bardzo mi przykro ,że nie rozumiesz Przecież bagnet A nadal istnieje w Sony. Odpowiedziałem tylko na Twój wywód na temat ilosci body. Wracając zaś do tematu wątku to jednak wymagałbym trochę wiecej od szkła które nadal trzyma cenę w granicach 1.400-1.600 zł. Zastanawia mnie czy cenę trzyma mit czy faktycznie jest takie dobre, że musi tyle kosztować. A moze na cenę ma wpływ podaż a nie wartośc szkła?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Wracając zaś do tematu wątku to jednak wymagałbym trochę wiecej od szkła które nadal trzyma cenę w granicach 1.400-1.600 zł. Zastanawia mnie czy cenę trzyma mit czy faktycznie jest takie dobre, że musi tyle kosztować. A moze na cenę ma wpływ podaż a nie wartośc szkła?
    Kurde.tu bym podyskutowal.Cena tego to okolo 300€.Co mamy za te ojro?.6 sztang fajek-zalatwialem to w miesiac.2x zakupy skromne na tydzien zycia w lidlu lub aldiku,bardzo skromne.300€ to teraz zaden "piniadz",wiec towar warty tyle to tez nie az takie hallo.Od takiego szkielka nie ma co za duzo wymagac.Popatrzmy realnie na zycie.

Jd
    Gość

U nas to niestety 400 € , a to juz 25% drozej niz u Ciebie Za to wiecej sztang ćmików

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Wracając zaś do tematu wątku to jednak wymagałbym trochę wiecej od szkła które nadal trzyma cenę w granicach 1.400-1.600 zł. Zastanawia mnie czy cenę trzyma mit czy faktycznie jest takie dobre, że musi tyle kosztować. A moze na cenę ma wpływ podaż a nie wartośc szkła?
    Cena rządzi się swoimi prawami, które niewiele mają wspólnego z jakością szkła, kosztami wytworzenia itp. Ot polityka cenowa producenta, jego podejście do naszego rynku, kursy walut... Nie tak dawno spokojnie można było go kupić za 1000-1200 PLN i za tyle pewnie kupiła większość forumowiczów.
    A szkło jest dobre, bardzo dobre - to malutki, jasny naleśnik z ostrzejszym obrazkiem niż kilka znacznie cięższych i droższych, które miałem. Można go złapać na wpadkach, jak praktycznie każdy obiektyw. Osobiście jakbym miał się czepiać to bardziej do blików w nocy i wolnego AF niż do aberracji.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

U nas to niestety 400 € , a to juz 25% drozej niz u Ciebie Za to wiecej sztang ćmików
    No i se pogadalim
    Ale ja za chleb i mieszkanie place więcej,a żreć trzebaA masło jakie drogie,o mleku to już nie wspomnę

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    No i se pogadalim
    Ale ja za chleb i mieszkanie place więcej,a żreć trzebaA masło jakie drogie,o mleku to już nie wspomnę
    mleka dorośli pić nie muszą a to co pić mogą i lubią to u Ciebie jest tańsze

A w temacie obiektywu - jest świetny, poniekąd kultowy ale 1500 złociszy to jest trochę kasy bez względu jak by ją na fajki przeliczać. Można też inaczej - to równowartość dwóch Sigm 19/2,8. Czy 20stka jest warta o tyle więcej od Sigmy? to bardzo indywidualna ocena...