Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: aberacja chromatyczna

| OlyJedi
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

aberacja chromatyczna

czy moze ktos zna jakis dobry program do likwidacji tego nieprzyjemnego efektu, cos skutecznego i prostego,,,

Pozdr.........
    adacho
    Pozdrawiam
    Adacho

| OlyJedi
    Mieszka w
    Trojmiasto
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    jezeli fotografujesz aparatem o mozliwosci manualnych ustawien , zwieksz wartosc przyslony , to zniweluje aberacje, a ten efekt mozesz zniwelowac w kazdym programie graficznym ale recznie niestety
    Pozdr
    kiedys c4000,C5050- w pracy c-725 - aktualnie d50
    http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=310792 troche moich aukcji <-

| OlyJedi
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Hans
    jezeli fotografujesz aparatem o mozliwosci manualnych ustawien , zwieksz wartosc przyslony , to zniweluje aberacje, a ten efekt mozesz zniwelowac w kazdym programie graficznym ale recznie niestety
    Pozdr
    aparat c5050, czsami jednak nie da sie zwiekszyc przesłony, jesli nam zalezy na malej glebii, zgadam sie ze sa to sytuacje sporadyczne ale wystepują , chodzilo mi bardziej o program który jest w stanie zlikwidowac aberacje na calej fotce (zeby sie nie bawic recznie) jakis dobry filtr lub efekt,,,
    Pozdrawiam
    Adacho

| OlyJedi Awatar Arras
    Mieszka w
    Rzeszów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    No właśnie. Ma ktoś jakiś ciekawy sposób? Bo post czeka na odpowiedź a tu nic. Rzeczywiście to jest czasem denerwujący problem na zdjęciu a ręcznie się ciężko to poprawia. A może ktoś gdzieś spotkał jakiś filtr (do photoshopa) właśnie do tego?
    C750&C720 + cla4/UV/sva-20/sm128/xD256 + wyzwalacz do C720/C725 + zasilacz

| OlyJedi
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Ciężka sprawa bo wielkość aberracji jest różna w zależności od optyki aparaciku i jak wiadomo zwiększa się zwykle ze zmniejszeniem przesłony. Ja o takim programiku nie słyszałem. Jak chcę ustawić małą głębię ostrości to spaceruję kilka kroków w tył od obiektu zwiększam ogniskową i ustawiam punktowy pomiar (spota) na ten obiekt, wykadrowuje i już. W olku 4040 aberacja nie jest drażniąca od wartości około 4 (nawet mniej)
    Pozdrawiam

| OlyJedi
    Siła reputacji
    64
    Moja galeria
    Nie ma prostych metod na usuniecie CA (chromatic abberation, ten skrot przyjety w angielskim powinien ulatwic poszukiwania w sieci). Daje sie to zrobic w Photoshopie, ponizej dobry link opisujacy taki proces, ktory mozna potem zautomatyzowac (opcja Action):
    http://www.dpreview.com/learn/Glossa...rations_01.htm

| OlyJedi
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Chyba kiepsko z moim wzrokiem bo napisałem o achromatycznej w odpowiedzi na temat aberacji chromatycznej. Sorry. A swoją drogą o tej możliwości w Photoshopie to nie wiedziałem. Dzięki. Zawsze myślałem, że trzeba używać jak najlepszej optyki najlepiej APO i tyle i nic nie da się zrobić - ale to taka zaszłość w myśleniu z czasów gdy nie było cyfrówek
    Pozdrawiam

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów