Strona 46 z 62 PierwszyPierwszy ... 36444546474856 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 451 do 460 z 616

Wątek: Zdjęcia Muzykanta

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Odp: Zdjęcia Muzykanta

Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Trudno mi zaakceptowac bzdury jakie czasem wypisujesz a niestety z ostatniego listu wynika, ze
    podraznilem dume zarozumialego czlowieka, ktory widzi jedynie czubek wlasnego nosa i mysli, ze kazdy zawsze bedzie
    lykal to co on napisze tutaj na grupie.
    Oho, samiec zagrzmiał...
    Nie interesuje mnie Twoja popularnosc i ilosc wykonywanych i prezentowanych zdjec.
    A to tu Cię boli!
    Bede zawsze i wszedzie prostowal gloszone TOTALNE BZDURY i wciskane ludziom idiotyzmy.
    A nie mógłbyś mnie dodać do nielubianych? Podobno od nadmiaru testosteronu szybko się łysieje

PS Post wyżej porada gratis, dość cenna. Zamiast uprawiać gorzkie żale, przeanalizuj, zrób trochę przykładów, będziesz bardziej konkurencyjny na rynku matysiaków. Serio.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Witam !

Trudno mi zaakceptowac bzdury jakie czasem wypisujesz a niestety z ostatniego listu wynika, ze
    podraznilem dume zarozumialego czlowieka, ktory widzi jedynie czubek wlasnego nosa i mysli, ze kazdy zawsze bedzie
    lykal to co on napisze tutaj na grupie.

Nie interesuje mnie Twoja popularnosc i ilosc wykonywanych i prezentowanych zdjec.
    Bede zawsze i wszedzie prostowal gloszone TOTALNE BZDURY i wciskane ludziom idiotyzmy.

Pozdrawiam
    Darku.Niepotrzebnie sie unosisz.Jak niedawno znajomemu mowilem,ze mam dla niego samochod,ale nie ma w nim dzwigni zmiany biegow,ani dzwigni od przestawiania pozycji biegow w automacie.Sa tylko klawisze w kierownicy,jednak zeby dalej jezdzic nim to musi sie niemieckiego nauczyc,bo samochod gada po niemiecku.On wtedy tez mi napisal,ze nie moze tych bzdur zaakceptowac.A wynika to po prostu z nienadazaniem na rynku.
    Nie napisze,ze bzdury wypisujesz.Napsze tylko,ze uwazam Twoja znajomosc programow do obrobki zdjec na poziomie nie wyzszym jak pierwsza lekcja z kursu podstawowego.Procentowo to bym okreslil jako 1-max 3% nie wiecej.
    Uzywaj dalej filtrow,ja ich nie uzywam wcale.Napisze wiecej,wykonuje fotki tylko w ostrym sloncu i w godzinach od 11 do 16 w porze letniej.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Oho, samiec zagrzmiał...

A to tu Cię boli!

A nie mógłbyś mnie dodać do nielubianych? Podobno od nadmiaru testosteronu szybko się łysieje

PS Post wyżej porada gratis, dość cenna. Zamiast uprawiać gorzkie żale, przeanalizuj, zrób trochę przykładów, będziesz bardziej konkurencyjny na rynku matysiaków. Serio.
    Witaj !

Dziekuje za mile slowa z Twojej strony.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Dziekuje za mile slowa z Twojej strony.
    Najpierw pana kopnę, potem się rozpłaczę

| OlyJedi Awatar hadan
    Mieszka w
    pomorskie
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Miru, czytanie Twoich postów to wielka przyjemność.
    Ja też lubię fotografować w pełnym słońcu i trzeba przyznać,
    że czas filtrów zaczyna się kończyć. Jednak myślę, że przy
    krajobrazach zwłaszcza świtem i zmierzchem oraz ambicjach
    artystycznych to tak szybko nie nastąpi. Chociaż być może
    przy perfekcyjnym opanowaniu PS i to jest możliwe. Ja jednak
    wolę poświęcić trochę czasu na lepsze ujęcie i kadrowanie
    jak potem tracić godziny na poprawianie tego w PS.

Pozdrawiam

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez hadan Zobacz posta
    Ja jednak wolę poświęcić trochę czasu na lepsze ujęcie i kadrowanie
    jak potem tracić godziny na poprawianie tego w PS.
    Ja mam odwrotnie, ustawianie aparatu i filtrów trwa zbyt długo
    Niech sobie każdy robi jak lubi, jednak zalety i wady każdego rozwiązania winno się znać.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Darku.Niepotrzebnie sie unosisz.Jak niedawno znajomemu mowilem,ze mam dla niego samochod,ale nie ma w nim dzwigni zmiany biegow,ani dzwigni od przestawiania pozycji biegow w automacie.Sa tylko klawisze w kierownicy,jednak zeby dalej jezdzic nim to musi sie niemieckiego nauczyc,bo samochod gada po niemiecku.On wtedy tez mi napisal,ze nie moze tych bzdur zaakceptowac.A wynika to po prostu z nienadazaniem na rynku.
    Nie napisze,ze bzdury wypisujesz.Napsze tylko,ze uwazam Twoja znajomosc programow do obrobki zdjec na poziomie nie wyzszym jak pierwsza lekcja z kursu podstawowego.Procentowo to bym okreslil jako 1-max 3% nie wiecej.
    Uzywaj dalej filtrow,ja ich nie uzywam wcale.Napisze wiecej,wykonuje fotki tylko w ostrym sloncu i w godzinach od 11 do 16 w porze letniej.
    Witaj Mirku !

Rozumiem, ze nie kazdy stosuje filtry polar czy polowkowe i to jest indywidualny wybor i nie mam pretensji do tego.
    Problem polega na tym, ze nie jest to prawda, ze filtry nic nie daja a tym bardziej nie moge zgodzic sie z tym co napisal Janko.
    To, ze ktos nie chce stosowac filtrow to jego sprawa ale nie zaakceptuje dosc glupiej negatywnej argumentacji na ten temat.

Filtry czesto sa nieodzowne i dzieki nim uzyskujesz bardziej wyrownany kontrast miedzy swiatlami a cieniami.
    Dzieki temu masz wiecej detali w swiatlach i mniej szumow w cieniach a dalej obrobiony material bedzie lepszej jakosci.

Mirku, nie oceniam Twojej znajomosci programow do obrobki zdjec i nie bede liczyl tego w procentach bo
    jest to niepowazne

Co do zdjec w ostrym Sloncu w poludnie.

Policz sobie rozpietosc tonalna sceny (Slonce-gleboki cien) tak okolo 12.00 i
    zastanow sie dobrze ile przeniesie matryca Twojego aparatu i jak to sie zapisze w RAW-ie a pozniej sproboj uzyskac detale z cieni z
    zachowaniem koloru lacznie z detalami w swiatlach (bez przepalu).

Zastanawiales sie co by bylo gdybys zastosowal filtr polowkowy czy polaryzacyjny ?
    Czy naprawde wszystko wyciagniesz z raw-a bez roznicy ?

Pozdrawiam

---------- Post dodany o 11:16 ---------- Poprzedni post był o 11:12 ----------

Najpierw pana kopnę, potem się rozpłaczę
    Witam !

Dziekuje za kolejne mile slowa z Twojej strony. Napisz cos jeszcze bo COS W TYM JEST

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Policz sobie rozpietosc tonalna sceny (Slonce-gleboki cien) tak okolo 12.00 i
    zastanow sie dobrze ile przeniesie matryca Twojego aparatu i jak to sie zapisze w RAW-ie a pozniej sproboj uzyskac detale z cieni z
    zachowaniem koloru lacznie z detalami w swiatlach (bez przepalu).

Zastanawiales sie co by bylo gdybys zastosowal filtr polowkowy czy polaryzacyjny ?

Pozdrawiam

W zasadzie to nie miejsce dla nas do dyskusji,ale odpowiem Ci na te pytanie.
    Tak licze,kalkuluje w glowie,dokonuje pomiaru w pewnych punktach w kadrze,zapamietuje ekspozycje.Wybieram srednia i wykonuje zdjecie.Mam jeszcze plus i minus ev do dyspozycji w aparacie.Wyciskam wszystko z rawa a pozniej w zwyklej aplikacji dodawanej do programu mam tysiace filtrow,ktore stosowane na warstwach,calych,wycinkach,maskach malowanych gumkowanych daja mi tyle mozliwosci,ze noszac ze soba to wszystko musial bym miec trzy zony.Wole sobi w programie pogrzebac jak biedne kobiete wykorzystywac.Juz i tak jej ciezko nosic to wszystko.A ja gentelmen z natury jestem.
    Skrena podstawie z wycinkiem filtrow jakie mam do dyspozycji,to tylko dziesiata czesc tego co jest.Fotke ukradlem z naszej galerii.Załącznik 65862

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Ja się zastanowiłem wiele lat temu, a nawet sprawdziłem. Połówka ściemni wszystko, co jest w połówce ściemniającej, a więc także wszystkie ciemne elementy obrazu: wystające drzewa, kominy czy dachy w przykładzie, który wystawiłem. W rezultacie niebo będzie mniej jasne, ale wszystko, co powyżej linii horyzontu wyznaczonej przez filtr - czarne i już żaden szop nic z tego nie wyciągnie. W przykładzie, który wyśmiałeś wszystko dokładnie widać.
    Polaryzacyjny filtr natomiast to źródło jakiś dziwnych mitów. On raz działa, raz nie działa, a wszystko zależy od kątów padania światła i struktur materiałów w kadrze. W konkretnych sytuacjach może dać dobry efekt, ale nigdy nie zgasi przepałów w bliskim sąsiedztwie słońca, gdyż tam po prostu nie działa.
    Znam ludzi, którzy polar zakręcili lata temu i nigdy go nie zdejmują. Traktują to jak taką wodę święconą na zdjęcia

| OlyJedi Awatar hadan
    Mieszka w
    pomorskie
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Ja mam odwrotnie, ustawianie aparatu i filtrów trwa zbyt długo
    Niech sobie każdy robi jak lubi, jednak zalety i wady każdego rozwiązania winno się znać.
    Janko, w zupełności się z Tobą zgadzam. Każda droga jest dobra która prowadzi do celu. Widocznie
    posiadasz dużo większość biegłość w posługiwaniu się PS niż ja. Nie należy nikogo uszczęśliwiać na
    siłę. A na marginesie bardzo podobają mi się Twoje zdjęcia i lubię je oglądać.

Pozdrawiam