Strona 45 z 62 PierwszyPierwszy ... 35434445464755 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 441 do 450 z 616

Wątek: Zdjęcia Muzykanta

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Odp: Zdjęcia Muzykanta

Cytat Zamieszczone przez leszekkl Zobacz posta
    Albo ja żle widzę, ale jak dla mnie z filtrem jest najlepsze.
    Skoro taki Ci się podoba - proszę bardzo. Aczkolwiek bardzo łatwo tak zrobić szopem i przypadki, kiedy w praktyce naprawdę filtrem można powiększyć dynamikę są niezmiernie rzadkie. Chyba, że się pstryka gotowce w jpg.

| OlyJedi Awatar leszekkl
    Mieszka w
    Lubartów
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Skoro taki Ci się podoba - proszę bardzo. Aczkolwiek bardzo łatwo tak zrobić szopem i przypadki, kiedy w praktyce naprawdę filtrem można powiększyć dynamikę są niezmiernie rzadkie. Chyba, że się pstryka gotowce w jpg.
    Ja nauczyłem się jak najmniej kombinować, bo im więcej to tym gorzej mi wychodzi - z reguły zawsze przedobrzę - a w filtry wieżę

| OlyJedi Awatar Karampuk
    Mieszka w
    Włocławek - miasto nad Wisłą
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez leszekkl Zobacz posta
    Ja nauczyłem się jak najmniej kombinować, bo im więcej to tym gorzej mi wychodzi - z reguły zawsze przedobrzę - a w filtry wieżę
    chciałem ale mi wyszło: "Musisz rozdać trochę punktów innym użytkownikom zanim będzie można przyznać punkty leszekkl"

Janko Twoja chatka wzbudziła we mnie nostalgię. Gdybym tylko mógł zwiać od cywilizacji i w niej zamieszkać na stałę Cód -miód
    XZ-2|D800E|moje 500px

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Karampuk Zobacz posta
    chciałem ale mi wyszło: "Musisz rozdać trochę punktów innym użytkownikom zanim będzie można przyznać punkty leszekkl"

Janko Twoja chatka wzbudziła we mnie nostalgię. Gdybym tylko mógł zwiać od cywilizacji i w niej zamieszkać na stałę Cód -miód
    No drogi kolego, zapraszam
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar Karampuk
    Mieszka w
    Włocławek - miasto nad Wisłą
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    No drogi kolego, zapraszam
    Dziękuję za zaproszenie
    To jeszcze odległy termin...zresztą od dawna śledzę Twój wątek zlotowy... Kto wie, kto wie...
    Mam dla ciebie nową odmianę keczupu-ziołowy-palce lizać
    A teraz daj popatrzeć na fotki Janka
    XZ-2|D800E|moje 500px

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Witam !

Przyklad ktory podales slabo odzwierciedla mozliwosci filtra polowkowego czy polaryzacyjnego.
    Tak naprawde nie o to w tej zabawie chodzi.

Problem polega na tym, ze przy duzym kontrascie (swiatla - cienie) aparat o malym DR-rze ma tendencje
    do latwego przepalenia swiatel.

W wielu przypadkach Twoj PEN nie poradzi sobie na 1 ekspozycji wszystko zmiescic i wtedy
    zaczyna sie stosowanie filtrow polowkowych aby przyciemnic swiatla.

Z Twojego punktu widzenia zrezygnujesz z kadru i wybierzesz inny mniej kontrastowy
    ale wielu chce wykonac dobrze naswietlone zdjecie przy mniej sprzyjajacych warunkach.

Dzieki zastosowaniu filtra polowkowego mozesz sobie pozwolic NA WIECEJ niz bez filtra i
    to jest fakt... a dyskutowanie ze to jest niepotrzebne i niemodne jest po prostu nierozsadne
    z Twojej strony.

Zaden PSHOP nie wyciagnie Ci szczegolow z przepalonych swiatel a opcja programowego filtru
    nadaje sie do zdjecia na ktorym masz swiatla i cienie.

Mozna bez filtra naswietlac na swiatla i przy duzym kontrascie wyciagac softem na PC cienie
    ale w matrycach Olkow bolesnie to wypada bo wychodza bardzo paskudne szumy w cieniach.

Jak by na to nie spojrzec filtr polowkowy czy polaryzacyjny bardzo pomaga uzyskac kompromis
    miedzy swiatlami a cieniami i dzieki temu uzyskujesz fotke z lepszymi parametrami do dalszej
    obrobki przez soft.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Witam ! [...]
    Gadaliśmy o tym 10 lat temu, 5 lat temu, 3 lata temu i rok temu. Naprawdę szkoda czasu, gdyż po kolei:

a) nic mi żaden aparat nie przepali nieświadomie, albowiem od wielu lat naświetlam na histogram (tylko i zawsze),
    b) nie rezygnuję z kadru i nie wybieram mniej kontrastowego,
    c) od Aldusa Photostylera wiem, że przepalonych miejsc nie da się odzyskać.
    d) najważniejsze: filtrem mogę sobie ściemnić KAWAŁEK zdjęcia, a nie TYLKO światła, a to mnie nie satysfakcjonuje, bo jest NIEŁADNE (kiczowate, nienaturalne, nieprecyzyjne).

Co kwartał odwiedzasz mnie z kagankiem oświaty i zawsze o tym samym. To są podstawy i naprawdę, nie ten adres.

A co do zamieszkania w chatce - fajne, romantyczne marzenia, jednakże praktycznie w stu procentach nierealne. Pomieszkać sobie jakiś czas - owszem. Siedzieć tam w środku zimy, z bolącym zębem np. - tego prawie nikt nie wytrzyma.
    Tak po prawdzie, niejedna wyprawa w takie miejsca już po kilku dniach kończy się niesmakiem. Ot, ludzka rzeczywistość
    Ale marzyć zawsze można.

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Tak się wtrącę bo zawsze jestem jako cichy obglądacz zdjęć i czytacz czytanek ale teraz aż coś napiszę w Jankowym wątku.
    Od pewnego czasu mam LR4 i jestem pod wrażeniem ile mogą zdziałać głupie suwaki HIGHLIGHTS SHADOWS LIGHTS BLACKS.
    połówka ściemni pół zdjęcia czy tam jakąs część ale przejście będzie wzdłuż linii co jeśli ponad horyzont wystaje drzewo, komin, góra itp itd ? ? Niestety jest źle. Z połówką też czasem popatrzysz i zrezygnujesz z kadru bo filtr utrudnia zrobienie zdjęcia

Wiadomo co będzie jak będzie komin drzewo itp Też będzie gradientowo ściemnione minusem połówki będzie to, że działa na obszarze który zakrywa i nie pozwala na selektywne przyciemnienie tylko najjaśniejszych partii - na co z kolei pozwala suwak HIGHLIGHTS... Nie żebym postponował szare połóweczki bo lubię chwale i używam - jednak rzeczywiście większy mają sens w widoczkach morskich niż w mieście.. Zaś nowy LR dla mnie jest inwestycją duzo bardziej udaną niż inwestycja w kolejny aparat o jeszcze większym DR wedle jakiś statystyk na jakiś stronach www ..

tyle dygresji ode mnie , sorki za wtrącenie w wątek

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Do regulacji kontrastu lokalnego najlepiej z acra (lra) ''wypluć'' materiał nieprzepalony, ale pozbawiony ''dociągnięcia'' świateł w dół, bo to narzędzie jest nieprecyzyjne i można sobie zrobić niechcący aureole wokół np. wystających drzew. Światła/Cienie, już w szopie, pozwalają na dokładniejszą korekcję, a zawsze można np. jakieś elementy problematyczne potraktować fragmentarycznie na warstwie czy nadać potem ostateczny retusz rozjaśnianiem cieni/ściemnianiem świateł za pomocą pędzla.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Gadaliśmy o tym 10 lat temu, 5 lat temu, 3 lata temu i rok temu. Naprawdę szkoda czasu, gdyż po kolei:

a) nic mi żaden aparat nie przepali nieświadomie, albowiem od wielu lat naświetlam na histogram (tylko i zawsze),
    b) nie rezygnuję z kadru i nie wybieram mniej kontrastowego,
    c) od Aldusa Photostylera wiem, że przepalonych miejsc nie da się odzyskać.
    d) najważniejsze: filtrem mogę sobie ściemnić KAWAŁEK zdjęcia, a nie TYLKO światła, a to mnie nie satysfakcjonuje, bo jest NIEŁADNE (kiczowate, nienaturalne, nieprecyzyjne).

Co kwartał odwiedzasz mnie z kagankiem oświaty i zawsze o tym samym. To są podstawy i naprawdę, nie ten adres.

A co do zamieszkania w chatce - fajne, romantyczne marzenia, jednakże praktycznie w stu procentach nierealne. Pomieszkać sobie jakiś czas - owszem. Siedzieć tam w środku zimy, z bolącym zębem np. - tego prawie nikt nie wytrzyma.
    Tak po prawdzie, niejedna wyprawa w takie miejsca już po kilku dniach kończy się niesmakiem. Ot, ludzka rzeczywistość
    Ale marzyć zawsze można.
    Witam !

Trudno mi zaakceptowac bzdury jakie czasem wypisujesz a niestety z ostatniego listu wynika, ze
    podraznilem dume zarozumialego czlowieka, ktory widzi jedynie czubek wlasnego nosa i mysli, ze kazdy zawsze bedzie
    lykal to co on napisze tutaj na grupie.

Nie interesuje mnie Twoja popularnosc i ilosc wykonywanych i prezentowanych zdjec.
    Bede zawsze i wszedzie prostowal gloszone TOTALNE BZDURY i wciskane ludziom idiotyzmy.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak