Strona 25 z 31 PierwszyPierwszy ... 152324252627 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 302

Wątek: Forumowy test OM-D E-M5 autorstwa fatmana

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Odp: Forumowy test OM-D E-M5 autorstwa fatmana

Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta

Jak już wspominałem najbardziej dokuczliwym problemem jest „pikseloza”
    Ja jednak nie widze tej strasznej pikselozy.Troche sie bawilem konwersja,zeby zmienic,nie poprawic.Wiadomo,ze kazda konwersja pogarsza.Lepszych efektow nie uzyskalem.Ale powiedzmy sobie,ze GSpot tez nie wie co tam w tym dziwnym H264 siedziZałącznik 63049statut ma jasny Codec Status Undetermined.Nadmienie tylko,ze jak by byl w sieci to bym go mial.
    Poczekajmy do konca kwietnia,moze do polowy maja.Napewno sie wyjasni.To ze widzimy "pikseloze to nasza wina a nie materialu.Ogladamy go na ustawieniach nie takich jakie powinny byc.

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Możliwe, jednak plik był trochę mniejszy od 4GB, a GH2 nagrywa własnie takie pliki (pełne 4GB -w zależności od firmware/hacka, dzieli i nagrywa następny).

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Ja jednak nie widze tej strasznej pikselozy
    No właśnie jesteś jedną z 2 osób, którym udało się odtworzyć ten materiał bez pikselozy

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    To ze widzimy "pikseloze to nasza wina a nie materialu.Ogladamy go na ustawieniach nie takich jakie powinny byc.
    No nie do końca -to jednak Olympus powinien się dostosować moim zdaniem -nie my. Pliki z GH2, D7000, D800, D4, 5D Mk II, 5D Mk III, 60D, 7D -odtwarzam u siebie bez problemu.....
    W przypadku E-M5 muszę się nagimnastykować (a mimo to, nadal mi się nie udało....)
    Ostatnio edytowane przez Fatman ; 17.04.12 o 23:19

Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

No właśnie jesteś jedną z 2 osób, którym udało się odtworzyć ten materiał bez pikselozy
    Wiesz to moze byc tez tak jak moja corka mi kiedys powiedziala.Tato mam juz wszystkich kodeckow na prawie 2,5Giga.Wszystkie sa zainstalowane,a film dalej sie nie chce otworzyc.
    Moja krew

---------- Post dodany o 22:23 ---------- Poprzedni post był o 22:21 ----------

No nie do końca -to jednak Olympus powinien się dostosować moim zdaniem -nie my.
    Poczekajmy kilka dni po kwietniu.

| OlyJedi Awatar szamotl
    Mieszka w
    Rzeszów
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

A propos kodeków to polecam Dziobas Player0.001 (chyba są już kolejne wersje) odtwarza chyba wszystko co znam i chodzi bez kodeków
    Musisz przyznać Panie Boże, że Ci pokoju nijak nie zakłócam i proszę tylko, byś mi tą samą miarką odpłacił." Colas Breugnon

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Fatman 'pikseloza' pojawia się tylko raz na tym filmie, na samym początku jak się pojawia twarz żony. Trwa to ułamek sekundy, ale da się zauważyć. Taki efekt daje tylko oryginalny odtwarzacz plików MOV. Sądzę że Olympus już nad tym pracuje. Wygląda na to że właśnie szybki ruch i jednoczesna zmiana planu i ostrości. Potem do końca filmu już nic takiego nie ma miejsca.
    Jednak wyświetlając film innymi narzędziami więcej znacznie było pikselozy
    /*...................*/
    /* ...........................*/

Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez szamotl Zobacz posta
    A propos kodeków to polecam Dziobas Player0.001 (chyba są już kolejne wersje) odtwarza chyba wszystko co znam i chodzi bez kodeków
    Przecie to nakladka graficzna MPlayeraInstalujac jedno masz juz oba

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez szamotl Zobacz posta
    VLC tez odtwarza, a kwadracioze na filmie Fatmana widac i na nim, choc uzywa swoich wewnetrznych kodekow.
    Mam nadzieje, ze osoby ktore niby nie widza pikselozy nie tyle jej nie widza, ile faktycznie jej nie ma
    Bo ja u siebie gdyby nie to ze zapauzowlaem film kiedy Fatman syubko kadruje z widoku na pole na piekna modelke, to bym tego nie widzial.
    Ten efekt trwa chwilke i szybko sie "stabilizuje". Zreszta wrzucalem screeny z tego. Wyglada to tak jakby jedna klatka sie rozpixelowywala, a druga zaraz byla dobra.. i tak na zmiane. Trzeba sie wstrzelic zeby to uchwycic.

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    VLC tez odtwarza, a kwadracioze na filmie Fatmana widac i na nim, choc uzywa swoich wewnetrznych kodekow.
    Mam nadzieje, ze osoby ktore niby nie widza pikselozy nie tyle jej nie widza, ile faktycznie jej nie ma
    Bo ja u siebie gdyby nie to ze zapauzowlaem film kiedy Fatman syubko kadruje z widoku na pole na piekna modelke, to bym tego nie widzial.
    Ten efekt trwa chwilke i szybko sie "stabilizuje". Zreszta wrzucalem screeny z tego. Wyglada to tak jakby jedna klatka sie rozpixelowywala, a druga zaraz byla dobra.. i tak na zmiane. Trzeba sie wstrzelic zeby to uchwycic.

T.
    Wiec tak.Odtwarzalem teraz na muvee reval x i pikselozy nie ma.Jest w pierwszej sekundzie obraz ,pozniej pojawia sie twarz,jest lekko rozmyta-nie ma pikselozy.Nastepnie sie bardzo szybko wyostrza,na moment znowu rozmywa.To jest taki moment wchodzenia w kadr i tak jak by ucieczki operatora przed wejsciem tej postaci.Nastepnie obraz sie znowu robi ostry i juz nie ma nic do czego mozna by sie czepic.Jest nastepnie taki moment gdzie slyszymy glos uuuu u i poczekaj i tak jak by automat szukal punktu gdzie ma byc ostro,to juz pod koniec gdzie w kadrze mamy lasek w oddali .To tylko te dwa momenty gdzie obraz jest z mankamentami.Na BSPlayer pro jak otwieram to jakosc jest taka sama,ale dostaje info,ze jest wykryty jakis blad z suma kontrolna w pliku(he i to jest dla mnie info,ze trzeba poczekac bo dekodera nie ma)..Na VLC-pikseloza,ale ja tego typu plajerki zaliczam do takich do wszystkiego.Byly znakomite jak P2P dzialalo,bo i dziobas otwieral rara na podgladzie a wlc jak mial 4 mega z 700 to juz wyswietlal filma
    Poczekajmy .

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

No dobra pikseloza jest. Sprawdziłem 1:1. Pojawia się na początku w klatkach 41-60. Na klatce 61 nagle znika i jest tylko rozmycie. Potem klatka 62 to pikseloza znowu i trwa do klatki 68. Sprawdziłem pierwsze 100 klatek. Pierwsze pojawienie się pikselozy to 19 klatek czyli prawie 1sek, dlatego to widzą niektórzy. Drugie to ledwie 6 klatek i jest w zasadzie nie zauważalne.
    A nie ma czegoś takiego jak przeplatane klatki zła/dobra.
    PS
    Dodam że wyreenderowałem każdą klatkę z tych 100 osobno więc mogę sobie to dokładnie obejrzeć
    Ostatnio edytowane przez zibi1303 ; 18.04.12 o 00:48
    /*...................*/
    /* ...........................*/

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

jes tak, że mamy na rynku już coś dłuższego co wygląda obiecująco

http://www.panasonic.pl/html/pl_PL/W...500/index.html

szału nie ma ale szkło o zakresie 100-300 nie zbyt jasne ale zawsze
    podejrzewam, że AF bije na kolana efekty uzyskane z 50-200 z MMF-1
    podejrzewam, że obiektyw mozna bedzie porównać do ZD 70-300

nie jest zbyt jasny gubi sie w trudnych warunkach oswietleniowych
    ale :

1) pojawi się cos jasnego i drogiego
    2) można powalczyć w terenie

dla przykładu cały projekt związany z fokami zrobiłem szkłem ZD 70 - 300 i ZD 11-22
    jest tam kilka zdjęc które na siebie zapracowały

nie jest to ZD 300 2.8 ale idźmy metodą małych kroczków
    i pamiętajmy, że to dopiero rozwijający się system a nie system z historią sięgajacą aparatów Nikon FM2

Jesli tylko dostane jasne długie szkło z fajnym AF - to nei mam więcej zyczeń do tego aparatu / systemu