masakryczna, zrobiłem podobny test z oknem i E-PL3 i poległem. To co mogłem wyciągnąć z matrycy O-MD to o 3 klasy wyżej od PEN-a. Matryca GH-2 też daje spore możliwości manewru, jest po prostu lepsza od PEN-a.
Tu muszę się jeszczewtrącić w kwestii niedoświetlenia.
Nie można, nie wolno nam robić eksperymentu na własnym widzimisię. Nikt z nas nie ma dokumentacji matryc olka i panasa, więc taka korekta jest nieuzasadniona.
Fatman załączył RAW-y, każdy może sobie sprawdzić.
Test polegał na możliwości wyciągania z cienia. Oba zdjęcia otwarte w RT były identycznie naświetlone. Potem zacząłem ciągnąć zdjęcie olkowe. Starałem się uzyskać wynik taki, aby obrazek był możliwie zjadliwy i nie miał za dużo szumu. Wynik widzieliście.
Program RT pozwala na zapisanie w pamięci ustawień, co uczyniłem. Po otwarciu zdjęcia z GH-2, wczytałem mu parametry oklowe. Wynik też widzieliście. Totalna masakra.
Potem starałem się jak poprzednio wyciągnąć max co można z matrycy panasa. Wynik też widzieliście. Jest o klasę gorszy od wyniku olka.
Wnioski dla mnie są jasne.
Przypuszczam, że na lepszym programie można wyciągnąć jeszcze lepsze rezultaty. Dlatego Rafał czeka jak kania dżdżu na nowego ACR-a
Zbyt krótko mam pena -3 aby się go pozbywać, bo to dobra maszynka, ale wiem, że w następnej kolejności kupię O-MD lub jego następcę. Dlaczego ? Ano mam sporo świetnych szkieł do m4?3 i dużo dobrych do dużego 4/3. Tym sprzętem potrafię zrobić wszystko co mnie interesuje.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Bodzip, czy mógłbyś wrzucić próbkę cieni z Pena 3? Mam Epl3 i męczy mnie bardzo OM-D...
To jest wszystko co udało mi się wyciągnąć:
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
A ja z nudow otwarlem se w RT zapisalem jako tiff.Pozniej cos mnie podkusilo,bo se przypomnialem,ze Fatman czeka na ACR,to se tego tifa otworzylem w ACR.i se posuwakowalem troche.Nawet raz bylem zadowolony,jednak wracalem w te i wewte i juz nie trafilem na to samo.
Takie cos mnie wyszedloZałącznik 62624Pomniejszone w CS i nie robione nic poza ACeRem.A tak olkoweZałącznik 62626
A jutro se pstrykne takiego plika moim japonckim E510.Zobacze na ile poszedli wprzody.
Ostatnio edytowane przez Mirek54 ; 7.04.12 o 23:47
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Ostatnio edytowane przez apz ; 7.04.12 o 23:19
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
MNINB,
senkju, chcialoby sie rzecz, no wlasnie
pozdrowionka
Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.
Spróbuję wyjaśnić o co mi chodzi:
W serwisie dpreview zamieszczane są zdjęcia scenki testowej robionej różnymi aparatami przy różnych wartościach ISO. Można założyć, że skoro jest to scenka testowa to stosowane jest zawsze takie samo oświetlenie. Pobrałem sobie więc zdjęcia zrobione na ISO 200 z aparatów: Nikon D7000, Pentax K5, Canon 50D, Panasonic GH2, Olympus E-P1 i Olympus E-M5. Zdjęcia wyglądają na "tak samo naświetlone"...
Po zaglądnięciu w EXIFy widać, że zdjęcia z lustrzanek były robione na parametrach czas: 1/40 s, przesłona f 9,0. Zdjęcie z GH2 było zrobione na równoważnych: czas 1/80 s, przesłona f 6,3.
W przypadku Olympusów - na E-P1 ekspozycja została podciągnięta o 1/3 eV (czas 1/60 s, f 6,3) a na E-M5 o kolejne 1/3 eV (czas 1/50 s, f 6,3) - poprawcie mnie jeśli się mylę w tych obliczeniach.
Nasuwa się więc przypuszczenie że czułość E-P1 jest o 1/3 eV słabsza niż lustrzankowej konkurencji ale z kolei o 1/3 eV mocniejsza od olympusowej nowości. W praktyce, może to oznaczać że robiąc zdjęcia np. K5 i E-M5 na tych samych parametrach, zdjęcia z tego drugiego aparatu będą o 2/3 eV niedoświetlone i będą wymagały większej korekty.
Jest też druga droga - pozostając przy tych samych parametrach migawki i przesłony, korygujemy na E-M5 czułość o 2/3 eV w górę i powinniśmy otrzymać tak samo naświetlone zdjęcia zarówno z OMD jak i np. z kapiątki czy z GH2. Moim zdaniem, chcąc porównywać możliwości "ciągnięcia z cieni" należałoby na tak przygotowanych plikach pracować. Wszak wiadomo, że na wyższych czułościach możliwości ciągnięcia są mniejsze.
W podanych w poście #126 przykładach widać "lepszą jakość" Olympusa nad Panasoniciem, ale też widać że zdjęcie z Panasonica jest "jaśniejsze". Dlatego zainteresowała mnie kwestia porównania możliwości wyciągania z cieni ale nie na "parametrach deklarowanych" które jak widać mogą odbiegać od standardu ale na "parametrach efektywnych".