Dobrze, ze w reklamach tylko jest o szybkosci AF, a nie ma nic o precyzyjnosci i trafianiu, przynajmniej nie ma podstaw do czepialstwa
pozdro
Dobrze, ze w reklamach tylko jest o szybkosci AF, a nie ma nic o precyzyjnosci i trafianiu, przynajmniej nie ma podstaw do czepialstwa
pozdro
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
Dobrze, że aparat za takie pieniądze sprawdza się na ślubie.
Czuję, że kiedyś go sobie kupię, albo następcę.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Jak wspomniałem warunki były na prawdę trudne i tam gdzie D3 z 35 1.8 robił 2 zdjęcia, E-M5 w tym samym czasie robił ich około 5. Tak więc uzysk był mniej więcej taki sam, przy większej liczbie zrobionych zdjęć przez E-M5. Co do samej metody ostrzenia -ta zastosowana w E-M5 jest niewrażliwa na błędy typu FF/BF i już choćby z racji tego jest bardziej precyzyjna. ISO było wysokie (ustawiłem w Olympusie 1600 ze względu na użycie błysku -gdyby nie lampa trzeba by było użyć około 6400 i czasu rzędu 1/50 s).
Podsumowanie jest takie: zadziorny maluch ostrzący "po kontraście" niewiele ustępuje "potworowi" do niedawna uważanemu za mistrza w tej kategorii....
Wszystko dokładnie (bo jest jeszcze sporo do przekazania) opiszę jak już obrobię zdjęcia i uzyskam pozwolenie na ich publikację. Tymczasem mogę powiedzieć, że dysponując odpowiednio dużą liczbą akumulatorów, spokojnie mogę iść na "ślubną robotę" wyposażony w E-M5, dobrą lampę oraz 3 obiektywy. Efekt będzie nie gorszy od tego co uzyskuję obecnie za pomocą D3........ Jedynie w ekstremalnych sytuacjach, gdzie potrzeba będzie maksymalnie wysokiego ISO i tylko światła zastanego, stary mistrz będzie lepszy![]()
Reasumujac, fajna sprawa, strzelam tyle ile wlezie i potem wybieram te OK i one sa na poziomie innego sprzetu, ktory to robi praktycznie rzecz biorac od razu.
I co wy z tym ff/bf wiadomo przeca, ze to domena lustrekowcow, co nie przeszkadza im strzelac precyzyjnie i szybko, moj pen tez nie ma ff/bf, a lezy i kwiczy jak go na spacer z d300s zabiore do lasu, wiec nie rozumiem tego ciaglego powtarzania o tym problemie.
Tyle, ze foto slubna, street, glamur czy inny portret to tylko czesc szerokiego pojecia jakim jest fotografia. I tak tez nalezy zaznaczyc, bom jeszcze gotow uwierzyc, ze jest fantastiko i megacudnie
Obiecuje, ze popelnie porownanie OMda i na warsztacie beda inne dziedziny foto gdzie AF ma nieco wiecej roboty
pozdro
No widzisz, niedokładnie tak jest (to odnośnie drugiej części Twojego zdania) -napisałem jakim problemem było dla D3 zrobienie odpowiedniego zdjęcia. W jego przypadku też trzeba było "robić ile się da" i potem wybierać, bo ilość nietrafionych zdjęć była spora. Cóż, warunki ekstremalne, ale takie się na weselach też trafiają.
Bo się czepiłeś precyzji.I co wy z tym ff/bf wiadomo przeca, ze to domena lustrekowcow, co nie przeszkadza im strzelac precyzyjnie i szybko, moj pen tez nie ma ff/bf, a lezy i kwiczy jak go na spacer z d300s zabiore do lasu, wiec nie rozumiem tego ciaglego powtarzania o tym problemie.
A ja myślę, że zawsze się znajdzie jakiś hak. Jak nie zdjęcia, to plastik będzie nieodpowiedniTyle, ze foto slubna, street, glamur czy inny portret to tylko czesc szerokiego pojecia jakim jest fotografia. I tak tez nalezy zaznaczyc, bom jeszcze gotow uwierzyc, ze jest fantastiko i megacudnie![]()
Więcej niż tam gdzie na kolana pada D3 z takim szkłem jak N14-24 2.8 ? To może być interesujące.Obiecuje, ze popelnie porownanie OMda i na warsztacie beda inne dziedziny foto gdzie AF ma nieco wiecej roboty![]()
No to w koncu zdecyduj, raz piszesz, ze na 8 zdjec z d3 jest OK 5, a z pena 3, potem piszesz, ze jeden musi wiecej wystrzelac, by podobny efekt uzyskac.
Chyba, ze ja cos znowu zle zrozumialem.
A czy na precyzje, sklada sie tylko problem ff/bf, imho chyba nie...
Jeden to juz dawno mam, OMde jest brzydki:P
Nooo...
Bo chyba z tym zestawem nie wybierasz sie do dlubania robaczkow na lace czy ptaszkow w krzaczkach, czy tez F16 w trakcie pokazu
pozdro
Dawno już nie czytałem tyle dobrych słów o nowym aparacie od nikogo , a że czytam je po poligonowym sprawdzeniu przez umiejącego skonkretyzować swoje cele zawodowego fotografa, tym przyjemniej się mi je czyta.
Znaczy to tylko tyle, i aż tyle , że inżynierowie Olka nareszcie wykonali solidnie swoją robotę i dopracowali ten aparat. Teraz czeka na wklejenie tych bebechów do kolejnego dużego E. Dobra robota Fatman!
Pozdrawiam AP.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro