Strona 19 z 31 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 302

Wątek: Forumowy test OM-D E-M5 autorstwa fatmana

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Odp: Forumowy test OM-D E-M5 autorstwa fatmana

Dobrze, ze w reklamach tylko jest o szybkosci AF, a nie ma nic o precyzyjnosci i trafianiu, przynajmniej nie ma podstaw do czepialstwa

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    ...nie ma nic o precyzyjnosci i trafianiu...
    Przy łapaniu ostrości po kontraście, to FF czy BF raczej nie występuje, chyba, że jest coś, o czym jeszcze nie wiem

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jack Zobacz posta
    Przy łapaniu ostrości po kontraście, to FF czy BF raczej nie występuje, chyba, że jest coś, o czym jeszcze nie wiem
    A gdzie ja pisalem o FF/BF, mozesz mi to zacytowac?

pozdro

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

Dobrze, że aparat za takie pieniądze sprawdza się na ślubie.
    Czuję, że kiedyś go sobie kupię, albo następcę.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jack Zobacz posta
    ...Wink
    cytuję sam siebie...

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Jak wspomniałem warunki były na prawdę trudne i tam gdzie D3 z 35 1.8 robił 2 zdjęcia, E-M5 w tym samym czasie robił ich około 5. Tak więc uzysk był mniej więcej taki sam, przy większej liczbie zrobionych zdjęć przez E-M5. Co do samej metody ostrzenia -ta zastosowana w E-M5 jest niewrażliwa na błędy typu FF/BF i już choćby z racji tego jest bardziej precyzyjna. ISO było wysokie (ustawiłem w Olympusie 1600 ze względu na użycie błysku -gdyby nie lampa trzeba by było użyć około 6400 i czasu rzędu 1/50 s).

Podsumowanie jest takie: zadziorny maluch ostrzący "po kontraście" niewiele ustępuje "potworowi" do niedawna uważanemu za mistrza w tej kategorii....

Wszystko dokładnie (bo jest jeszcze sporo do przekazania) opiszę jak już obrobię zdjęcia i uzyskam pozwolenie na ich publikację. Tymczasem mogę powiedzieć, że dysponując odpowiednio dużą liczbą akumulatorów, spokojnie mogę iść na "ślubną robotę" wyposażony w E-M5, dobrą lampę oraz 3 obiektywy. Efekt będzie nie gorszy od tego co uzyskuję obecnie za pomocą D3........ Jedynie w ekstremalnych sytuacjach, gdzie potrzeba będzie maksymalnie wysokiego ISO i tylko światła zastanego, stary mistrz będzie lepszy

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    Jak wspomniałem warunki były na prawdę trudne i tam gdzie D3 z 35 1.8 robił 2 zdjęcia, E-M5 w tym samym czasie robił ich około 5. Tak więc uzysk był mniej więcej taki sam, przy większej liczbie zrobionych zdjęć przez E-M5. Co do samej metody ostrzenia -ta zastosowana w E-M5 jest niewrażliwa na błędy typu FF/BF i już choćby z racji tego jest bardziej precyzyjna. ISO było wysokie (ustawiłem w Olympusie 1600 ze względu na użycie błysku -gdyby nie lampa trzeba by było użyć około 6400 i czasu rzędu 1/50 s).
    Reasumujac, fajna sprawa, strzelam tyle ile wlezie i potem wybieram te OK i one sa na poziomie innego sprzetu, ktory to robi praktycznie rzecz biorac od razu.
    I co wy z tym ff/bf wiadomo przeca, ze to domena lustrekowcow, co nie przeszkadza im strzelac precyzyjnie i szybko, moj pen tez nie ma ff/bf, a lezy i kwiczy jak go na spacer z d300s zabiore do lasu, wiec nie rozumiem tego ciaglego powtarzania o tym problemie.

Podsumowanie jest takie: zadziorny maluch ostrzący "po kontraście" niewiele ustępuje "potworowi" do niedawna uważanemu za mistrza w tej kategorii....
    Tyle, ze foto slubna, street, glamur czy inny portret to tylko czesc szerokiego pojecia jakim jest fotografia. I tak tez nalezy zaznaczyc, bom jeszcze gotow uwierzyc, ze jest fantastiko i megacudnie
    Obiecuje, ze popelnie porownanie OMda i na warsztacie beda inne dziedziny foto gdzie AF ma nieco wiecej roboty

pozdro

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Reasumujac, fajna sprawa, strzelam tyle ile wlezie i potem wybieram te OK i one sa na poziomie innego sprzetu, ktory to robi praktycznie rzecz biorac od razu.
    No widzisz, niedokładnie tak jest (to odnośnie drugiej części Twojego zdania) -napisałem jakim problemem było dla D3 zrobienie odpowiedniego zdjęcia. W jego przypadku też trzeba było "robić ile się da" i potem wybierać, bo ilość nietrafionych zdjęć była spora. Cóż, warunki ekstremalne, ale takie się na weselach też trafiają.

I co wy z tym ff/bf wiadomo przeca, ze to domena lustrekowcow, co nie przeszkadza im strzelac precyzyjnie i szybko, moj pen tez nie ma ff/bf, a lezy i kwiczy jak go na spacer z d300s zabiore do lasu, wiec nie rozumiem tego ciaglego powtarzania o tym problemie.
    Bo się czepiłeś precyzji.

Tyle, ze foto slubna, street, glamur czy inny portret to tylko czesc szerokiego pojecia jakim jest fotografia. I tak tez nalezy zaznaczyc, bom jeszcze gotow uwierzyc, ze jest fantastiko i megacudnie
    A ja myślę, że zawsze się znajdzie jakiś hak. Jak nie zdjęcia, to plastik będzie nieodpowiedni

Obiecuje, ze popelnie porownanie OMda i na warsztacie beda inne dziedziny foto gdzie AF ma nieco wiecej roboty
    Więcej niż tam gdzie na kolana pada D3 z takim szkłem jak N14-24 2.8 ? To może być interesujące.

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

No widzisz, niedokładnie tak jest (to odnośnie drugiej części Twojego zdania) -napisałem jakim problemem było dla D3 zrobienie odpowiedniego zdjęcia. W jego przypadku też trzeba było "robić ile się da" i potem wybierać, bo ilość nietrafionych zdjęć była spora. Cóż, warunki ekstremalne, ale takie się na weselach też trafiają.
    No to w koncu zdecyduj, raz piszesz, ze na 8 zdjec z d3 jest OK 5, a z pena 3, potem piszesz, ze jeden musi wiecej wystrzelac, by podobny efekt uzyskac.
    Chyba, ze ja cos znowu zle zrozumialem.

Bo się czepiłeś precyzji.
    A czy na precyzje, sklada sie tylko problem ff/bf, imho chyba nie...

A ja myślę, że zawsze się znajdzie jakiś hak. Jak nie zdjęcia, to plastik będzie nieodpowiedni
    Jeden to juz dawno mam, OMde jest brzydki:P

Więcej niż tam gdzie na kolana pada D3 z takim szkłem jak N14-24 2.8 ? To może być interesujące.
    Nooo...
    Bo chyba z tym zestawem nie wybierasz sie do dlubania robaczkow na lace czy ptaszkow w krzaczkach, czy tez F16 w trakcie pokazu

pozdro

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Dawno już nie czytałem tyle dobrych słów o nowym aparacie od nikogo , a że czytam je po poligonowym sprawdzeniu przez umiejącego skonkretyzować swoje cele zawodowego fotografa, tym przyjemniej się mi je czyta.
    Znaczy to tylko tyle, i aż tyle , że inżynierowie Olka nareszcie wykonali solidnie swoją robotę i dopracowali ten aparat. Teraz czeka na wklejenie tych bebechów do kolejnego dużego E. Dobra robota Fatman!
    Pozdrawiam AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro