Nie wiem jakim szkłem jest olkowy 45/1.8, ale wiem, że Nikkor 35/1.8 nie należy do demonów szybkości AF.... stąd porównanie z sali weselnej może nie być do końca miarodajne.
Przeczytaj jeszcze razNie ma sprzeczności w tym co napisałem.
Pewno, że nie, ale ma bardzo duży wpływ na to.A czy na precyzje, sklada sie tylko problem ff/bf, imho chyba nie...
Ten sprzęt podałem jako przykład -akurat N14-24 2.8 jest jednym z najszybszych i bardzo precyzyjnych szkieł w systemie Nikona. I w takich warunkach w jakich fotografowałem AF po prostu nie dawał rady (wspomniane 5 na 8 zdjęć ostrych i długi czas łapania ostrości). Dlatego trudno mi sobie wyobrazić warunki jeszcze bardziej wymagające -to znaczy owszem, można, zupełnie bez światła, wtedy może 1 zdjęcie na 100 będzie ostre a zrobienie tego będzie wymagać kilkugodzinnej cierpliwości.Nooo...
Bo chyba z tym zestawem nie wybierasz sie do dlubania robaczkow na lace czy ptaszkow w krzaczkach, czy tez F16 w trakcie pokazu![]()
TOKIN, nie tylko 35 1,8DX był w użyciu -także wspomniany już 14-24, 50 1.4 (no to jest ślimak) i kilka innych szkieł -w sumie nie wiem jak Was przekonać, że było na prawdę ciężko i ja osobiście byłem zdziwiony, że sprzęt ostrzący metodą porównania kontrastu w ogóle był w stanie zdjęcia robić. Tymczasem robił i to zaskakująco dobrze.
Ostatnio edytowane przez Fatman ; 15.04.12 o 13:48
Witam !
Brakuje mi testu z tym oknem co Fatman robil z kierowaniem sie przy naswietlaniu histogramami.
Juz nie wierze w te same czasy i przyslony wzgledem prawdziwej czulosci matrycy.
Producenci grzebia zbyt duzo softem i naprawde ciezko sie odniesc to odpowiedniego naswietlenia kadru bazujac
na tych samych parametrach "czasu i przyslony" dla kazdego aparatu.
Histogram pokazuje ewidentnie... jak zostalo naswietlone zdjecie i tutaj mozna wypracowac pewna norme... dla
zmierzenia sie z wyciaganiem cieni przy rownych szansach dla kazdego z testowanych aparatow
Ciekawi mnie zdjecie z oknem przy zrobienia fot... OM-D, EPL, Canon 550D, Nikon 5100
Warto podac jeszcze ile kosztuje kazdy z aparatow aby zastanowiC sie czy OM-D jest wart... swojej ceny
Pozdrawiam
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
Mam dziś ostatnią okazję na test "okienny". Niestety tylko OM-D, GH2, D3 i być może C500D. Tylko, żebym pamiętał naświetlać na histogram......... postaram się.
Ostatnio edytowane przez TOKIN ; 15.04.12 o 14:01
No to było jedno z takich ekstremalnych wesel, gdzie klimat liczył się bardziej niż zdrowie psychiczne fotografa
Tak czasem bywa (choć przyznam, że najczęściej tak ciemno nie jest -szkoda, że tym razem było).
Z ręką na sercu, stawiając na szali całą swoją reputację -AF z E-M5 działający na detekcji kontrastu spisał się na tyle dobrze, że bez zbytniego stresu mógł bym go zabierać do pracy (może typowa praca weselna -nie ekstremalna jak ta ostatnia), a oddany klientowi materiał był by podobnej jakości jak dotychczasowy z D3 (wydruki do 21x15cm). Ewentualne różnice to już kwestia szkieł.
W chwili pisania tych słów jestem trzeźwy na umyśle i prawie w 100% sprawny jeśli chodzi o ciało![]()
Reasumujac, pozyjemy zobaczymy, bedzie porownanie w zupelnie innej fotografii tego super OMDe.
Poki co kilka osob sie przekonalo o czym pisalem w kwesti AF mikrusow i fotografii okoloprzyrodniczej.
Na razie pasuje bo, ani nie interesuje sie slubniakami czy innymi glamurami, ani nie mam OMDa aktualnie w lapach.
pozdro
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb