Strona 20 z 31 PierwszyPierwszy ... 10181920212230 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 302

Wątek: Forumowy test OM-D E-M5 autorstwa fatmana

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria

Odp: Forumowy test OM-D E-M5 autorstwa fatmana

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    ...Obiecuje, ze popelnie porownanie OMda i na warsztacie beda inne dziedziny foto gdzie AF ma nieco wiecej roboty

pozdro
    Sądzę, że będziesz miał niedługo okazję spełnić tę obietnicę Właśnie kończę temat "wypozyczalni" i OM-D też sie tam znalazł.

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    55
    Moja galeria

Nie wiem jakim szkłem jest olkowy 45/1.8, ale wiem, że Nikkor 35/1.8 nie należy do demonów szybkości AF.... stąd porównanie z sali weselnej może nie być do końca miarodajne.

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    No to w koncu zdecyduj, raz piszesz, ze na 8 zdjec z d3 jest OK 5, a z pena 3, potem piszesz, ze jeden musi wiecej wystrzelac, by podobny efekt uzyskac.
    Chyba, ze ja cos znowu zle zrozumialem.
    Przeczytaj jeszcze raz Nie ma sprzeczności w tym co napisałem.

A czy na precyzje, sklada sie tylko problem ff/bf, imho chyba nie...
    Pewno, że nie, ale ma bardzo duży wpływ na to.

Nooo...
    Bo chyba z tym zestawem nie wybierasz sie do dlubania robaczkow na lace czy ptaszkow w krzaczkach, czy tez F16 w trakcie pokazu
    Ten sprzęt podałem jako przykład -akurat N14-24 2.8 jest jednym z najszybszych i bardzo precyzyjnych szkieł w systemie Nikona. I w takich warunkach w jakich fotografowałem AF po prostu nie dawał rady (wspomniane 5 na 8 zdjęć ostrych i długi czas łapania ostrości). Dlatego trudno mi sobie wyobrazić warunki jeszcze bardziej wymagające -to znaczy owszem, można, zupełnie bez światła, wtedy może 1 zdjęcie na 100 będzie ostre a zrobienie tego będzie wymagać kilkugodzinnej cierpliwości.

TOKIN, nie tylko 35 1,8DX był w użyciu -także wspomniany już 14-24, 50 1.4 (no to jest ślimak) i kilka innych szkieł -w sumie nie wiem jak Was przekonać, że było na prawdę ciężko i ja osobiście byłem zdziwiony, że sprzęt ostrzący metodą porównania kontrastu w ogóle był w stanie zdjęcia robić. Tymczasem robił i to zaskakująco dobrze.
    Ostatnio edytowane przez Fatman ; 15.04.12 o 13:48

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Witam !

Brakuje mi testu z tym oknem co Fatman robil z kierowaniem sie przy naswietlaniu histogramami.
    Juz nie wierze w te same czasy i przyslony wzgledem prawdziwej czulosci matrycy.
    Producenci grzebia zbyt duzo softem i naprawde ciezko sie odniesc to odpowiedniego naswietlenia kadru bazujac
    na tych samych parametrach "czasu i przyslony" dla kazdego aparatu.
    Histogram pokazuje ewidentnie... jak zostalo naswietlone zdjecie i tutaj mozna wypracowac pewna norme... dla
    zmierzenia sie z wyciaganiem cieni przy rownych szansach dla kazdego z testowanych aparatow

Ciekawi mnie zdjecie z oknem przy zrobienia fot... OM-D, EPL, Canon 550D, Nikon 5100
    Warto podac jeszcze ile kosztuje kazdy z aparatow aby zastanowiC sie czy OM-D jest wart... swojej ceny

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jack Zobacz posta
    Sądzę, że będziesz miał niedługo okazję spełnić tę obietnicę Właśnie kończę temat "wypozyczalni" i OM-D też sie tam znalazł.
    Nie zamierzam go w ten sposob posiasc
    Jak dobrze pojdzie to powinien wczesniej w moje lapy wpasc
    Moze pamietasz ale marudzilem i komitet kolejkowy zalozylem o chec sprawdzenia E5+ZD300 i lub ZD150.

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Mam dziś ostatnią okazję na test "okienny". Niestety tylko OM-D, GH2, D3 i być może C500D. Tylko, żebym pamiętał naświetlać na histogram......... postaram się.

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    55
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    TOKIN, nie tylko 35 1,8DX był w użyciu -także wspomniany już 14-24, 50 1.4 (no to jest ślimak) i kilka innych szkieł -w sumie nie wiem jak Was przekonać, że było na prawdę ciężko i ja osobiście byłem zdziwiony, że sprzęt ostrzący metodą porównania kontrastu w ogóle był w stanie zdjęcia robić. Tymczasem robił i to zaskakująco dobrze.
    Jeśli 14-24/2.8 nie dawał rady, to... zastanawiam się, gdzie było to wesele?
    50/1.4 w tym konkursie w ogóle można pominąć...
    Skoro detekcja kontrastu w nowym Olku działa tak dobrze, to pozostaje się tylko cieszyć.
    Choć szczerze mówiąc wątpliwości pozostają...
    Ostatnio edytowane przez TOKIN ; 15.04.12 o 14:01

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

No to było jedno z takich ekstremalnych wesel, gdzie klimat liczył się bardziej niż zdrowie psychiczne fotografa

Tak czasem bywa (choć przyznam, że najczęściej tak ciemno nie jest -szkoda, że tym razem było).

Z ręką na sercu, stawiając na szali całą swoją reputację -AF z E-M5 działający na detekcji kontrastu spisał się na tyle dobrze, że bez zbytniego stresu mógł bym go zabierać do pracy (może typowa praca weselna -nie ekstremalna jak ta ostatnia), a oddany klientowi materiał był by podobnej jakości jak dotychczasowy z D3 (wydruki do 21x15cm). Ewentualne różnice to już kwestia szkieł.

W chwili pisania tych słów jestem trzeźwy na umyśle i prawie w 100% sprawny jeśli chodzi o ciało

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Reasumujac, pozyjemy zobaczymy, bedzie porownanie w zupelnie innej fotografii tego super OMDe.
    Poki co kilka osob sie przekonalo o czym pisalem w kwesti AF mikrusow i fotografii okoloprzyrodniczej.
    Na razie pasuje bo, ani nie interesuje sie slubniakami czy innymi glamurami, ani nie mam OMDa aktualnie w lapach.

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    Mam dziś ostatnią okazję na test "okienny". Niestety tylko OM-D, GH2, D3 i być może C500D. Tylko, żebym pamiętał naświetlać na histogram......... postaram się.
    Jeśli będzie możliwość, zrób też serię zdjęć na tych samych ustawieniach iso / czas / przysłona. Zobaczymy, jak to jest z tym iso.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb