Strona 13 z 18 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 172

Wątek: Lumix G3 czy EPL-3?

Awatar Antares
    Mieszka w
    Silesia
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria

Odp: Lumix G3 czy EPL-3?

To wiem. Ale ponieważ stoję jeszcze przed wyborem konkretnego aparatu, chętnie usłyszę wszystkie za ale przede wszystkim także wszystkie argumenty przeciw.

| OlyJedi
    Mieszka w
    biesy i czady
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Antares to ma być sprzęt dla Ciebie i Tobie będzie służył. Masz być pewny co jest dla Ciebie najlepsze. Czekanie na wciąż nową krytykę danego sprzętu nie ma sensu, bo każdy model ma swoje wady. Ideałów nie ma i każdy patrzy na to samo zupełnie inaczej. Życzę udanego zakupu

Wysłane z mojego GT-I9000 za pomocą Tapatalk
    ***Olympus Stylus 1s***

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    104
    Moja galeria

U mnie za G3 przemawialby evf, po prostu inaczej juz sobie tego nie wyobrazam, no i w ogole, jakos rozumem za Panasem jestem, a serce niewazne

pozdrowionka
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

Awatar Antares
    Mieszka w
    Silesia
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria

Masz rację ale nie do końca. Chcę mieć świadomy wybór aby potem nie narzekać - szkoda, że o tym nie wiedziałem przed zakupem. Gdybym miał wiecej doświadczenia wiedzialbym czego dokladnie potrzebuję a na co można przymknąć oko. To, że nie ma idealnego sprzętu bez wad zdążyłem się już dowiedzieć po przejrzeniu sporej ilości postów i to nie tylko na tym forum. Na razie wiem o sobie tyle, że: jestem amatorem i tak będę wykorzystywał aparat, co będzie priorytetem w fotografowaniu zbadam empirycznie za pomocą różnych obiektywów, wolę sprzęt mały zamiast lustra ale z jako takim trzymaniem, z uchylnym lcd i wizjerem, z dostępem do niezbyt drogich szkieł i puszka też przystępna cenowo (to, że takiego nie ma też już wiem). Większość zdjęć chyba w jpeg ale część też w rawach coby nabrać wprawy w obróbce. Kiedyś celowałem w Cannon 600D i jak najbardziej mi odpowiadał ale mniejszy G3 jest bardziej mobilny. Ale się rozpisałem. Ale się rozpisałem .

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

Jeżeli chodzi o obrazki, to jestem zadowolony z G3, jeżeli chodzi o ergonomię to średnio ale coś za coś. Za taką kasę jest to dobry aparat, z którego można dużo wycisnąć ale trzeba się trochę nawkurzać grzebiąc w menu. Ma lepsze ISO 800 ale brak stabilizacji.
    Olympusy mają lepsze menu - wszystkie podstawowe ustawienie w jednej tabelce - menu podręczne czy jak mu tam do panasowego trudno mi się przyzwyczaić.
    No i Olki mają ładne jpgi a z panasa trzeba wywoływać rawy bo jpg jest jakiś dziwny. Z olka nawet szumu są ładne

Sam musisz wybrać.

Jeszcze jedno mi się przypomniało, kółko zmiany ekspozycji to chyba dla dzieci zrobili, mogło by ze 2 mm bardziej wystawać i być nieco szersze, maluchne strasznie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Iława
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Jak macałem w Miejskiej Macalni G3 nie przypadł mi do gustu.Taka plastikowa zabawka co nie oznacza że funkcyjnie może być dobry.

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

@Antares - przejdź się do Fotojokera w okolicy, albo jakiegoś MM, powinni mieć tam te aparaty. Sprawdź jak w ręku leży.
    Jeśli koniecznie Panas, to bym się decydował między G3, G2 i GX1 w tym momencie, ale to ja
    Filmowanie jest dla Ciebie ważne? Wtedy GH2 i wgranie odpowiedniego hacka, podobno najlepszy do tego sprzęt.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Awatar Antares
    Mieszka w
    Silesia
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria

Macanie mam już za sobą. Z kitem obleci, z naleśnikami powinno być ok` a z tele trzeba przyjąć, że tak musi być. Czy zalecacie dokupić filtr UV dla ochrony obiektywu? Akumulatory dedykowane o innej pojemności np. taki http://193.23.48.133/bateria-dmw-bld...238691352.html załaduję oryginalną ładowarką czy do nich też trzeba dokupić?
    Filmowanie dobrze jak jest znośne ale to nie priorytet.

Jd
    Gość

Nie wiem jak w G3 ale jak miałem jeszcze GF2 to taka zastepcza bateria zasilała co prawda aparat ale nie była rozpoznawalna i nie sygnalizowała , że jest na wyczerpaniu. Po prostu nie było na LCD znaczka baterii.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Antares Zobacz posta
    Macanie mam już za sobą. Z kitem obleci, z naleśnikami powinno być ok` a z tele trzeba przyjąć, że tak musi być. Czy zalecacie dokupić filtr UV dla ochrony obiektywu? Akumulatory dedykowane o innej pojemności np. taki http://193.23.48.133/bateria-dmw-bld...238691352.html załaduję oryginalną ładowarką czy do nich też trzeba dokupić?
    Filmowanie dobrze jak jest znośne ale to nie priorytet.
    I wierzysz w tą pojemność? Lepiej szukaj oryginały albo zamiennika jakiejś wiarygodnej firmy - hama, hanhel, albo cuś podobnego.