Strona 1 z 18 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 172

Wątek: Lumix G3 czy EPL-3?

Awatar Antares
    Mieszka w
    Silesia
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria

Lumix G3 czy EPL-3?

Stoję przed takim wyborem. Jako amator chcę aby służył do każdego rodzaju foto: portret, krajobraz, street, przyroda(jakie szkiełka?). Ekonomia też ma znaczenie. Ja skłaniam się ku G3. Pasuje mi wielkość, wygląd, ruchomy lcd, lampa i wizjer. Proszę o wypowiedzi za i przeciw, najlepiej użytkowników.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Odp: Lumix G3 czy EPL-3?

Jak ekonomia rządzi to GF1/2 lub G1/2 i 14/2,5 i 45/1,8 + manuale , jeśli umiesz nimi fotografować. , zależy czy potrzebujesz wizjera. Jaka przyroda?
    Pozdrawiam AP.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 6.03.12 o 12:05
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Awatar Antares
    Mieszka w
    Silesia
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria

Przyroda w sensie np. upolowanie ptaka przez tele. Ekonomia ale w wyborze jednego z tytułowych + szkieł.
    pozdro.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    109
    Moja galeria

Jeżeli chcesz mikrusami polować na ptaki, to potrzebujesz korpusu z wizjerem np. G3 oraz czegoś długiego. Wyboru dużego nie ma: Olympus 75-300 i trochę tańszy a posiadający własną stabilizację Panasonic 100-300. Polecam tego drugiego.

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

14/2.5; 20/1.7; 45/1.8 i 100-300OIS - te szkła bym kupił na twoim miejscu. Po zakupie zobaczyłbym ile kasy zostało i wtedy zdecydował o puszce. Niby G3 jest wyborem oczywistym, szczególnie na rynku wtórnym, ale nie wiem czy będzie ci wygodnie toto trzymać jak podłączysz 100-300. Ja ostatnio przemacałem G3 i było gorzej niż w przypadku D5100 (gdzie co chwilę, nieświadomie naciskam przycisk zmiany punktu AF). Rozważ wycieczkę do MM by potrzymać chwil kilka aparaty, które bierzesz pod uwagę, na poparcie moich słów jedna już nie mikro a chyba nano43 fotka, pokazująca jak małe potrafią być korpusy m43
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

@Antares: wiele zostalo powiedziane w innym temacie gdzie o to samo pytales, nie sadze aby przez ta chwile sie wiele zmienilo
    Zreszta widac to po wypowiedziach rowniez w tym watku.

Wyboru za duzego w mikro43 nie ma jesli chodzi o przyrode, moze ze 3-4 korpusy, i dwa szkla (ktore sie nadaja na poczatek zabawy w fotoprzyrodnicza).

pozdro
    Ostatnio edytowane przez nyny ; 6.03.12 o 10:17
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Pomacaj G3 koniecznie przez zakupem. Ja byłem w zasadzie pewny, że będzie mi pasował, do czasu aż go nie pomacałem. Wtedy mi przeszło... Poczekałem i GH2 mocno staniały.

dzarro
    Gość

Jedyny argument za Penem to stabilizacja w korpusie. Wszystko inne przemawia za G3. Choć jeśli chcesz bawić się poważniej fotografią to ten G-3 też jest za bardzo małpko-podobny tzn. guzikologia jest zbyt symboliczna. Nie wiem jak jest z dostępnością starszych modeli np. G-2. Ktoś tu pisał, że jeszcze są dostępne - nie wiem czy nie byłby to lepszy wybór. Sam mam G-1, ale - ponownie - poleciłbym też rozważenie Samsunga. NX-10(ewentualnie NX-11) jest chyba nadal dostępny, cenowo będzie pewnie bardziej atrakcyjny. Znam ten aparacik tylko z macanek, ale nie wydaje mi się, żeby odbiegał od G-3 a w ergonomii będzie nawet chyba lepszy. Przewagą G-3 będzie odchylany ekran. Za to Samsung ma rozsądne ceny obiektywów - w przeciwieństwie do Panasonica.

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    ale ty stary jestes! prawie jak ja

dzarro,
    jezeli system ma budowac ekonomia to samsung moze byc, dla mnie osobiscie liczy sie obrazek, a tu samsung to k.u.p.a (moje prywatne zdanie) i zadne tanie stalki tego nie zmienia, kolejne korpusy w NX juz wcale nie sa takie tanie...

pozdrowionka
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

Jd
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Janeczek Zobacz posta
    ale ty stary jestes! prawie jak ja
    Mnie to chyba nikt tu nie przebije

Cytat Zamieszczone przez Janeczek Zobacz posta
    kolejne korpusy w NX juz wcale nie sa takie tanie...
    Z powodu poprawy jakości , czy też z powodu tego ,że też chca zbijac kapuchę?