Strona 205 z 372 PierwszyPierwszy ... 105155195203204205206207215255305 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2.041 do 2.050 z 3717

Wątek: Foto łowy

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Odp: Foto łowy

apz - nie rozumiem Twojego komentarza, to jest wątek foto-łowy, gdzie nie szczycimy się super technicznymi osiągnięciami, tylko dzielimy się dokumentacjami, spotkaniami z fauną i florą, taktuje ten wątek podobnie jak "Bezkrwawe łowy" na FP, kiedy uznaję, że fotka jest "dobra" i warta pokazania dla ogółu (oczywiście tylko z mojego punktu widzenia, bo inni wcale tak nie muszą myśleć), wtedy zamieszczam ją w galerii i tu przenoszę także link. A moje hola, hola - przecież aż tak poważnie nie zabrzmiało tym bardziej w kontekście odpowiedniej buźki ? Odniosłem się także do ostrości i centralnego kadru, co mam jeszcze uczynić ?
    pozdrawiam

---------- Post dodany o 22:57 ---------- Poprzedni post był o 22:47 ----------

Tak jeszcze w kwestiach powstania tego zdjęcia, na nowym miejscu mam właśnie parkę tych ptaków, to jest ta czatownia, gdzie "poluję" na borsuki. Niestety po śladach odcisków w piasku, nie wydaje mi się, że o te ssaki chodzi. Znikają porcje rosołowe w pobliżu nory - 30m dalej na gałęzi jeden kurak nie ruszony wisi dwa dni - czyli zakładam, że to nie lisy - darowałyby takiej padlinie w nocy ? Są odchody w dołkach, wytarta mocno jedna ze ścieżek, tworząc lej wychodzący z nory, znika chleb, babka piaskowa , naleśniki, rozsypana kukurydza nie bardzo - może jednak to nora jenotów ? Zające wykluczam - ale przy okazji zapytam, zdarzy im się jeść padlinę ?
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez kasprzyk Zobacz posta
    apz - nie rozumiem Twojego komentarza, to jest wątek foto-łowy, gdzie nie szczycimy się super technicznymi osiągnięciami, tylko dzielimy się dokumentacjami, spotkaniami z fauną i florą, taktuje ten wątek podobnie jak "Bezkrwawe łowy" na FP, kiedy uznaję, że fotka jest "dobra" i warta pokazania dla ogółu (oczywiście tylko z mojego punktu widzenia, bo inni wcale tak nie muszą myśleć), wtedy zamieszczam ją w galerii i tu przenoszę także link. A moje hola, hola - przecież aż tak poważnie nie zabrzmiało tym bardziej w kontekście odpowiedniej buźki ? Odniosłem się także do ostrości i centralnego kadru, co mam jeszcze uczynić ?
    pozdrawiam
    OK. Nie mieszam się do tego co i jak wstawiacie , ale przysłoń domyślnie pierwsze trzy słowa i tekst będzie spójny i zrozumiały, niezależnie czy z buźkami , czy bez.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Ok, sorki jeśli tak to odebrano.
    Zamieszczę jeszcze dwie fotki - wywołane tylko z jpega, (przepraszam, ale ponownie nie poświeciłem im czasu, tylko dokumentacyjnie) Po raz pierwszy w życiu sfotografowałem wróbla, ta fotka mnie dzisiaj najbardziej ucieszyła, szkoda, że nie złapałem go, kiedy był na gałązce, ten drugi ptaszek to "kochanek" ziębowej

Muminek, bardzo głośno się zrobiło, dzisiaj po raz pierwszy pierwiosnka usłyszałem, tak więc można ruszać w plener.

pzdr
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_4030759  wrobel.JPG
Wyświetleń:	110
Rozmiar:	163,1 KB
ID:	62409   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_4030736 gotzieb.JPG
Wyświetleń:	110
Rozmiar:	132,6 KB
ID:	62410  

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Po raz pierwszy w życiu sfotografowałem wróbla, ta fotka mnie dzisiaj najbardziej ucieszyła, szkoda, że nie złapałem go, kiedy był na gałązce, ten drugi ptaszek to "kochanek" ziębowej
    Z radoscia to sie jeszcze troche wstrzymaj, bo zes ustrzelil mazurka

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Chimol - zauważyłem Twoje pytanie pod zdjęciem dzięcioła kolegi Nyny - tutaj odpowiem. Wciskając ocenę, robię to zaraz po dwóch, może 3 sekundach od zobaczenia zdjęcia - później zaczynam patrzeć na innych oceny, czy komentarze, wracam do samego zdjęcia patrząc na detale, i zastanawiam się, czy poprawnie ją oceniłem.... Tak się składa, że mam krótką pamięć i jak trafię za kilka miesięcy na to samo zdjęcie w galerii, w 99% moje odczucia co do oceny są identyczne jak kiedyś, gdy fotkę widziałem po raz pierwszy w życiu. Ponieważ napatrzyłem się już sporo na dzięcioły i na żywo i na zdjęciach, szybko wyciągam wnioski, czy dane zdjęcie jest dla mnie czymś super - lub doskonałym jak to określamy w galerii - czy kolejnym zdjęciem jakich cała masa w sieci. Dzięcioł duży z tej pozycji jest w/g mnie mało atrakcyjny, być może miałem pierwsze takie odczucia i stąd taka ocena, zwróćmy jeszcze uwagę, że już nikt nie potrafi stawiać ocen 3,2 - niestety brak choćby takiej krytyki nie motywuje do poprawy "warsztatu" użytkowników.
    Podam jeszcze jeden przykład - kiedy ktoś ogląda trofea u myśliwego, zachwyca się jakimś pięknym porożem, a dla niego samego najbardziej ciekawe i drogocenne, to jakieś małe powykręcane rogi Zmierzam do tego, że jeśli zaczniecie aktywnie uczestniczyć w forach o tematyce przyrodniczej, np. fotoprzyroda.pl innym okiem zaczniecie oceniać prace prezentowane tutaj, na swoim przykładzie jeszcze dodam, że kiedy pojawia się jakiś akt, portret kobiety, nie zastanawiam się długo nad oceną i przeważnie leci najwyższa, dopiero takie osoby jak Mirek54 sprowadzają na ziemię wskazując masę błędów, o których ja nie miałem pojęcia - tylko że on potrafi dobrze ująć to technicznym językiem, moje komentarze można skwitować zero/jedynkowo, już tak po prostu mam
    pozdrawim

---------- Post dodany 04-04-12 o 00:01 ---------- Poprzedni post był 03-04-12 o 23:59 ----------

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Z radoscia to sie jeszcze troche wstrzymaj, bo zes ustrzelil mazurka

pozdro
    serio ??
    a szukałem w necie, bo przez chwilę myślałem, że to może mazurek, no to jeszcze lepiej skoro on
    a wszystko przez google i to, że nie powiększyłem fotek:
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	wrobel.jpeg
Wyświetleń:	96
Rozmiar:	19,3 KB
ID:	62413  
    Ostatnio edytowane przez kasprzyk ; 4.04.12 o 00:06

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

serio ??
    a szukałem w necie, bo przez chwilę myślałem, że to może mazurek, no to jeszcze lepiej skoro on
    a wszystko przez google i to, że nie powiększyłem fotek:
    Na tych zdjeciach to pierwsze dwa wroble, nastepne dwa mazurki.

Popatrz w temat "Technika fotografowania ptakow", tam podawalem kilka pozycji swego czasu bardzo przydatnych "ptasiarzom" (nawet ostatnio zapodawalem info).

pozdro

EDIT: w kwestii natomiast fotoprzyrody, kiedys bylo tam zdecydowanie lepiej. Mialem konto, potem byly jakies dziwne sytuacje i usunalem, po czym jak sie uspokoilo znowu zalozylem. Generalnie portal OK, ale bez fajerwerkow, zdjecia tez zroznicowany poziom prezentuja jak wszedzie, jedyne co to ze mamy w jedym miejscu wsio okoloprzyrodnicze.
    Ptasiarze chyba lepiej sie odnajduja na birdwatching

pozdro
    Ostatnio edytowane przez nyny ; 4.04.12 o 08:40
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Dzięki Nyny za link - na pewno skorzystam.
    Owszem na fotoprzyroda pojawiają się jakieś dziwne sytuacje, można chwilami odnieść wrażenie, że jakieś dzieciaki wypisują posty, a moderatorzy tam nie istnieją, albo to ich kumple. Jednak lubię to forum i mam do niego szacunek, głównie za sprawą kilku sympatycznych użytkowników, którzy pokazują tam bardzo wysoki poziom prac, wytrwałość w dążeniu do celu, no i to, że nadajemy na tych samych falach
    pozdrawiam

| OlyJedi Awatar kris70
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    43
    Moja galeria

Witam.
    Było ostatnio na forum parę sarenek z różnych rejonów kraju,więc wrzucę parę z Goczałkowic.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P3253567.jpg
Wyświetleń:	165
Rozmiar:	163,0 KB
ID:	62483Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P3253646.jpg
Wyświetleń:	176
Rozmiar:	287,2 KB
ID:	62485Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P3253571.jpg
Wyświetleń:	175
Rozmiar:	157,4 KB