Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 87

Wątek: Zestaw m4/3

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Odp: Zestaw m4/3

Cytat Zamieszczone przez Aisha Zobacz posta
    Potrzebuję Waszej porady w doborze sprzętu. Sporo podróżuję łącząc z aktywnością fizyczną, więc rezygnuję z dość dużej i nieporęcznej lustrzanki na rzecz micro 4/3.
    Jestem ograniczona budżetem, więc wstępnie skomponowałam sobie GF-1 + 20/1.7 zamiast dwóch kitów i innych szkieł, które są po prostu większe. Chcę mieć w końcu jasne i małe szkło, ale obawiam się, że mogę odczuwać mały dyskomfort posiadając jedynie stałkę. Wiem, że są to tylko osobiste preferencje ale czy ktoś zdecydował się na podobny krok i dzięki temu zmieniło się jego.. podejście do fotografowania? Ostatecznie myślałam, by w przyszłości awaryjnie kupić przejściówkę i wykorzystać 40-150 w razie potrzeby ale to już chyba lepiej kupić te tele dedykowane do micro. Albo przekonać się do 20/1.7 jako podstawowego szkła Będę wdzięczna za poradę.
    Pozdrawiam

Witam !

Stalki sa fajne bo daja najlepsza jakosc obrazu i sa najczesciej jasnymi szklami ale z tego co piszesz Aisha wynika, ze
    bedzie Ci brakowalo szerszego kata.

Chcesz miec 20/1.7 i przejsciowka + Zuiko 40-150 czyli masz zakres... liczac z cropem 40mm-300mm.

O ile mozesz... Odradzam Ci korzystanie z odpowiednikow 4/3 + przejsciowka...

Czy nie lepiej Ci bedzie miec po prostu dwa kitowe szkla m.Zuiko 14-42 i 40-150 ?
    Masz zakres liczac z cropem 28-300 a to juz otwiera Ci wiecej mozliwosci lapania szeroko az do tele...

Piszesz o ograniczonym budzecie wiec moze zastanow sie i wez zamiast GF-1 cos z Olka... czyli EPL-1 z dwoma kitami mikro 4/3 ktore sa
    naprawde niezlymi obiektywami. Nie sa jasne ale optycznie sa zupelnie przyzwoite i mozna zrobic nimi wiele swietnych jakosciowo fot.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Dobre promocje sa teraz na epl1 i 14-150 mysle, ze warto w ten temat uderzyc ...

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    109
    Moja galeria

Chłopaki z Bydgoszczy dobrze radzą A nyny chyba nawet lepiej.
    E-pl1 z 14-150 naprawdę ładnie chodzi, af w tym szkiełku jest całkiem szybki. W podstawowym kicie 14-42 jest powolny a w 40-150 średni.

| OlyJedi Awatar Aisha
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Znam szkła 14-42 i 40-150 z 4/3, czy jakościowo są podobne do mikro? Rzeczywiście AF niesamowicie irytował mnie, ale też jasność nienajlepsza i w ciemnych miejscach mogę mieć problem (chociaż dobrze, że w końcu wbudowali lampę do epl-1).

Chyba po prostu zacznę zastanawiać się nad jakimś przyzwoitym kompaktem np xz-1, bo dla mnie bardzo ważnym kryterium są rozmiary (i nie chcę, by się rzucał w oczy) i wystający 14-150 raczej będzie mi przeszkadzał. Ale te szkiełko 20/1.7 kusi.. Trzeba będzie znaleźć jakiś złoty środek

Pozdrawiam i dziękuję za dotychczasowe porady

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria

Trzeba będzie znaleźć jakiś złoty środek
    Według mnie właśnie bezkusterkowce są takim złotym średkiem. Bo można mieć równocześnie i 14-150 i 20/1,7... i jeszcze parę innych - np. również dyskretne szkiełko 45/1,8, nieco większe od 20'ki ale mniejsze od kita...

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

Zaproponuje kita w Panasie 14-45, 20 1.7 extremalnie dobry, 45 1.8 Olka, potem juz stykaja manuale, dla niepelnosprawnych badz leniuchow 45-200, a w ogole to po calosci do wszystkiego:

samyang 7.5, bo szeroko i mozna latwo wyprostowac,
    panas 14 2.5 bo smiesznie tani
    panas 20 1.7
    olek 45 1.8
    jupiter 85 (krotkie tele, portret)
    pentacon 200? 300? do wyboru do extremalnie dlugich reczy

ograniczylbym sie do 4 pierwszych pozycji, jak nie trzeba trybu low light to obleci kit 14-45 reszte mozna sobie wybrac, ile kasy zostanie.

pozdrowionka
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

| OlyJedi Awatar Aisha
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Podsumujmy. Przede wszystkim chyba powinnam podać budżet, co pewnie będzie miało wpływ na dyskusję = ok 2 tysiące.

Czyli w grę wchodzi:
    1 era puszek czyli GF-1 albo EPL-1 - jakies 800 zl
    20/1.7 - 1400
    Co razem daje 2200, trochę ponad limit ale przeboleję. I weź bądź tu mądry i znajdź jakiś kompromis, by mieć zoom

Od biedy zastanawiałam się nad kombinacją 14/2.5 + kit. No ale 14/2.5 to nie to samo co 20/1.7 (może ktoś wypowie się o różnicach między nimi?)

Więc muszę dojrzeć do stałki albo wziąć kompakt i odłożyć chrapkę na jasnego naleśnika na nieokreśloną przyszłość. Albo poczekać na spadek cen. Ma ktoś XZ-1 i/lub X10 i jednocześnie m4/3? Wiem, że to inne klasy i dość ciężko porównać, bardziej mi chodzi o praktyczność. Np kompakt X10 całkiem mi się podoba ze względu na praktyczny 'manual': ręczne przekręcanie + wizjer, choć to pewnie kwestia przyzwyczajenia się do fotografowania z LCD. Ale np bokehu rodem z 20/1.7 nie będzie

Drugie pytanie - zakładając, że wzięłabym dość ciemny kit, ale za to z zoomem to mam wrażenie, że w takim zestawieniu XZ-1 byłoby lepsze. Mylę się?

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Podsumujmy. Przede wszystkim chyba powinnam podać budżet, co pewnie będzie miało wpływ na dyskusję = ok 2 tysiące.

Czyli w grę wchodzi:
    1 era puszek czyli GF-1 albo EPL-1 - jakies 800 zl
    20/1.7 - 1400
    Co razem daje 2200, trochę ponad limit ale przeboleję. I weź bądź tu mądry i znajdź jakiś kompromis, by mieć zoom

Od biedy zastanawiałam się nad kombinacją 14/2.5 + kit. No ale 14/2.5 to nie to samo co 20/1.7 (może ktoś wypowie się o różnicach między nimi?)

Więc muszę dojrzeć do stałki albo wziąć kompakt i odłożyć chrapkę na jasnego naleśnika na nieokreśloną przyszłość. Albo poczekać na spadek cen. Ma ktoś XZ-1 i/lub X10 i jednocześnie m4/3? Wiem, że to inne klasy i dość ciężko porównać, bardziej mi chodzi o praktyczność. Np kompakt X10 całkiem mi się podoba ze względu na praktyczny 'manual': ręczne przekręcanie + wizjer, choć to pewnie kwestia przyzwyczajenia się do fotografowania z LCD. Ale np bokehu rodem z 20/1.7 nie będzie

Drugie pytanie - zakładając, że wzięłabym dość ciemny kit, ale za to z zoomem to mam wrażenie, że w takim zestawieniu XZ-1 byłoby lepsze. Mylę się?
    XZ 1 to mniej więce 14-54 na FF, ale co z przyrodą ?

Może G1 z kitem 15-45 i 45/1,8 jak popracujesz trochę na forum? a potem 100-300, ale widziałem nie tak dawqno body G2 za 1kPLN. - będzie dodatkowy dotykowy ekran.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Glownie i przedewszystkim ogniskowa i swialem.

Więc muszę dojrzeć do stałki albo wziąć kompakt i odłożyć chrapkę na jasnego naleśnika na nieokreśloną przyszłość. Albo poczekać na spadek cen.
    A ja Tobie podpowiem, jak sie troche poudzielasz na forum i troche aktywniej w zyciu klubu bedziesz uczestniczyc, to moze sie okazac ze te ~2kpln wcale nie bedzie tak malo na baardzo ciekawy zestaw z jakims nowym kastratem

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi Awatar Aisha
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

To tak na marginesie: już niejedna osoba motywuje mnie, by wsiąknąć w forum Być może wzbudzę wesołość, ale jak duże zniżki są przy zakupie przez OlyJedi?