Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 87

Wątek: Zestaw m4/3

Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Odp: Zestaw m4/3

ja jednak myślę że po obejrzeniu różnych epl-ek i panasonicow serii gf wybrałem g2 (jaki sens dokupować zewnętrzny wizjer który sprawi że będzie drożej, na dodatek zgubić można) jak można jeszcze mieć obracany lcd??
    co do wielkości z wizjerem - macałem x10 - i to jest to niestety ta cena

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    200
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez elrond2000 Zobacz posta
    ja jednak myślę że po obejrzeniu różnych epl-ek i panasonicow serii gf wybrałem g2 (jaki sens dokupować zewnętrzny wizjer który sprawi że będzie drożej, na dodatek zgubić można) jak można jeszcze mieć obracany lcd??
    co do wielkości z wizjerem - macałem x10 - i to jest to niestety ta cena
    Taki sam jak kupowanie mikrokloca

Proshe:
    http://camerasize.com/compare/#157,311

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi Awatar Aisha
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Potrzebuję Waszej porady w doborze sprzętu. Sporo podróżuję łącząc z aktywnością fizyczną, więc rezygnuję z dość dużej i nieporęcznej lustrzanki na rzecz micro 4/3.
    Jestem ograniczona budżetem, więc wstępnie skomponowałam sobie GF-1 + 20/1.7 zamiast dwóch kitów i innych szkieł, które są po prostu większe. Chcę mieć w końcu jasne i małe szkło, ale obawiam się, że mogę odczuwać mały dyskomfort posiadając jedynie stałkę. Wiem, że są to tylko osobiste preferencje ale czy ktoś zdecydował się na podobny krok i dzięki temu zmieniło się jego.. podejście do fotografowania? Ostatecznie myślałam, by w przyszłości awaryjnie kupić przejściówkę i wykorzystać 40-150 w razie potrzeby ale to już chyba lepiej kupić te tele dedykowane do micro. Albo przekonać się do 20/1.7 jako podstawowego szkła Będę wdzięczna za poradę.
    Pozdrawiam

Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

jednak jeżeli gf to lepiej dwójkę; zastanowić się można nad xz-1 (wiem że kompakt, ale rozmiarowo podróżując ok)

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

14/2,5, ( lepsza opcja to Olkowe 12/2) i 45 /1,8 i masz cały zakres zooma od XZ-ta , a zabawa lepsza, oczywiście 20/1,7 też się przyda.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 5.03.12 o 19:06
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Dość często korzystam z 20/1.7 bardzo fajne szkło. Przeważnie też wystarczające do fotografii widoków, ból jest wtedy, kiedy nie mamy jak się cofnąć, albo podejść bliżej do interesującego obiektu.
    Kit od Olympusa jest też dość mały, albo ten nowy Panasonica z X w nazwie.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi Awatar psl
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Ja używam 17/2.8. Co prawda jest to inny obiektyw, ale jeżeli pytasz o zmianę podejścia to napiszę, że odkąd mam tą 17 przestałem używać kita i nie brakuje mi nic specjalnie. Nieraz trzeba podejść lub odejść krok lub 2. Jakbym miał 20/1.7 to pewnie byłbym jeszcze bardziej zadowolony, bo to zacniejszy obiektyw.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Aisha

poszukaj (jeśli myślisz o nowym sprzęcie) zestawów Panasonica GF2 /GF3 z 14/2,5 i z Kitem standardowym. Cenowo wygląda to bardzo fajnie, jest małe i uniwersalne. Jak budżet pozwoli to dokupisz dłuższe szkło.

Co do 20stki - zacny to obiektyw, niestety, nie widziałem go w zestawach żeby cena zakupu jakaś fajna wyszła. Faktycznie jest tak jak pisze psl jak się ma tego naleśnika to się kita baaaardzo sporadycznie używa. Większa ostrość, lepsze światło, więc nawet jak przychodzi mocno kropować to i tak czasami efekty lepsze niż z zumowania (wiem, zaraz kilku purystów mnie za to tu zje). Zresztą, zobaczysz sama - jak człowiek ma zuma to kombinuje nad przybliżeniami a jak się ma stałkę to się patrzy na całe ułożenie kadru i szuka ciekawych ujeć .

pozdrawiam i życzę udanych zakupów

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Często używam sigmy 30/1,4 z dużego 4/3. Przez przejściówkę oczywiście.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Jd
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    Co do 20stki - zacny to obiektyw, niestety, nie widziałem go w zestawach żeby cena zakupu jakaś fajna wyszła.
    20 w zestawach były z GF1 to znaczy jak wszedł na rynek. GF2 i GF3 - to były juz tylko z 14 mm. Tak ,ze nowego Panasa w zestawie z "20" juz nie uświadczysz na rynku. Te w zestawach były całe czarne , zreszta 14 też. Osobne obiektywy sa szaro-czarne.
    Ostatnio edytowane przez Jd ; 5.03.12 o 23:02