Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 58

Wątek: Panasonic 20/1,7 + Pen = aberacja (problem rzeczywisty czy wydumany?)

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Panasonic 20/1,7 + Pen = aberacja (problem rzeczywisty czy wydumany?)

Witam

Zakładam ten wątek, by spróbować wyjaśnić jedno z zagadnień związanych z łączeniem obiektywów i korpusów m4/3 od różnych producentów.

Panasonicowy obiektyw 20/1,7 to jedna z jaśniejszych gwiazd w konstelacji m4/3. Mały, jeden z najjaśniejszych w systemie a do tego dosyć ostry. Kwestionować tego nie zamierzam, bo obiektyw jest świetny. Aczkolwiek kilkakrotnie powtarzałem opinie, iż szkoda że korpusy Olympusa nie korygują CA obiektywów Panasonica bo wspomniany 20/1,7 potrafi rzucić kolorkami. Po ostatnim powtórzeniu tego mojego spostrzeżenia, Moderator Karol, zawezwał mnie do pokazania o co mi się rozchodzi bo on problemu nie widzi.

Tak więc spróbuje opisać co "mi się nie podoba" i proszę o jakąś analizę i wyjaśnienia (mam nadzieję że bez osobistych złośliwości) bo dopuszczam taką możliwość, że to co obserwuję a poniżej spróbuję pokazać to tylko moje "wyolbrzymianie" bo w każdym innym systemie miałbym jeszcze gorzej.

Problem o którym mowa, najbardziej rzucił mi się w oczy gdy kiedyś, w nocy, chciałem zrobić zdjęcie Kładki Bernadka w Krakowie. Na przysłonie 1,7 okazało się że górny łuk, podświetlony na biało stał się fioletowy. Przymknięcie obiektywu o dwie działki problem usunęło, niestety, mając lepsze zdjecie to gorsze usunąłem więc nie mogę zamieścić.

Więc inny przykład - zdjęcie z Wieliczki - proszę zauważyć jak światło "zeżarło" balustradę. Efekt taki niestety udaje mi się często łapać,
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	wieliczka.jpg
Wyświetleń:	1045
Rozmiar:	170,9 KB
ID:	59900
    Kolejny przykład jest z Wrocławia.

Nazwa:	wroclaw.jpg
Wyświetleń:	1027
Rozmiar:	176,6 KB
ID:	59903
    Zdjęcie pod Słońce, choć samego Słońca w kadrze nie było. Jednak wystarczyło by fragment muru został pokolorowany. O ile w przykładzie z Wieliczki nie dałoby się pewnie wiele zrobić, to w przykładzie wrocławskim myślę, korekcja CA w korpusie załatwiłaby sprawę.

Kolejne przykłady - próby sfotografowania witraży - proszę zauważyć jak niebieska dominanta wybiła na szprosach.

Nazwa:	witraze_1p7.jpg
Wyświetleń:	893
Rozmiar:	201,6 KB
ID:	59901Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	witraze_3p2.jpg
Wyświetleń:	983
Rozmiar:	195,9 KB
ID:	59902

Na koniec powrócę do przykładu z kładką Bernadka. Wiem, że są tu na Forum użytkownicy Panasoniców m4/3 z Krakowa. Może warto by było zrobić zdjęcia wspomnianego obiektu i porównać na ile korygowanie aberacji w korpusach Panasonica poprawia jakość zdjęcia w porównaniu do niekorygowanych zdjęć z Olympusa?

pozdrawiam

Jan

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria

Odp: Panasonic 20/1,7 + Pen = aberacja (problem rzeczywisty czy wydumany?)

Przepuść rawy przez Lightrooma, to skoryguje Ci te aberracje bez pytania (i nawet bez możliwości wyłączenia tej korekcji).
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Problem ze mną taki, że ja chcę (muszę) mieć ładny obrazek prosto z puszki. Wiem że to amatorszczyzna ale ja właśnie jestem amatorem.
    Obróbka rawów - ok, tylko że posługuję się tylko linuxem a do niedawna nie było takiego narzędzia. Teraz coś się pojawiło, ale muszę trochę odczekać zanim będę miał czas się z tym pobawić

| OlyJedi Awatar BAQ
    Mieszka w
    Skierniewice
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Przepuść rawy przez Lightrooma, to skoryguje Ci te aberracje bez pytania (i nawet bez możliwości wyłączenia tej korekcji).
    Janowi chyba nie o to chodziło by obrabiać zdjęcia i kupować jeszcze do tego narzędzie tylko, że w tym obiektywie występują wyraźne abberacje. Nie każdy ma czas by korygować ręcznie w domu niedoskonałości obiektywu.
    E-3, E-510, ZD 14-54, ZD 50, ZD 35, ZD 70-300, ZD 14-42, ZD 40-150, DCR-250, FL-50R, FL-36

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez BAQ Zobacz posta
    Janowi chyba nie o to chodziło by obrabiać zdjęcia i kupować jeszcze do tego narzędzie...
    Ale bez tego nie ma fotografii cyfrowej. Trzeba mieć dodatkowe narzędzia, takie jak komputer, monitor, odpowiednie oprogramowanie itp.

...tylko, że w tym obiektywie występują wyraźne abberacje.
    Tak jak w większości obiektywów na rynku, szczególnie jasnych i szczególnie naleśników.

Nie każdy ma czas by korygować ręcznie w domu niedoskonałości obiektywu.
    Tego się nie robi ręcznie. To się robi samo, w momencie kiedy otwierasz zdjęcie.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    Problem ze mną taki, że ja chcę (muszę) mieć ładny obrazek prosto z puszki. Wiem że to amatorszczyzna ale ja właśnie jestem amatorem.
    Ja nie widze problemu.Jesli jestes amator to profesjonalisci w temacie uznali,ze za te cene dla amatora to jest wystarczajaco sliczny obrazek.
    Jednak jesli Ty jako amator twierdzisz,ze jednak nie,to kup aparat lepszy,lepszej firmy,ktora lepiej traktuje amatorow.Np kup sobie Leice z kropka czerwona.
    Druga sprawa to Ty jako amator nic nie musisz.Jako amator masz uznac,ze to co kupisz jest dla amatora wystarczajace.Problem jest wtedy kiedy Ty jako amator chcesz za cene amatorska miec sprzet wyzszej jakosci niz maja zawodowi profesjonalisci.Bo jako amator naczytales sie,naogladales sie i chcesz to wszystko teraz miec(za cene amatorska).Jako amator idz do punktu usługowego,włóż kartę,obsłuż automat wg instrukcji,wyjmij gotowe zdjecia i ciesz sie ze zyjesz teraz a nie 50 lat wczesniej.
    Nie traktuj tego personalnie do siebie.

Jd
    Gość

Czyli prawda jest naga. Każdy sobie rzepke skrobie. Panas programowo koryguje niedoskonałośc optyki ale tylko dla swoich puszek a Olek dla swoich. Więc niech nikt nie pisze ,ze jest tyle szkieł do systemu m43. Bagnet jest tylko wspólny, a reszte każdy klepie pod siebie. Jak masz body jedynie słusznej firmy to szkła masz tez mieć tej samej firmy. Jak kupisz innej to twój problem i nie możesz miec do nikogo pretensji jak coś jest nie tak.

Ale bez tego nie ma fotografii cyfrowej. Trzeba mieć dodatkowe narzędzia, takie jak komputer, monitor, odpowiednie oprogramowanie itp.
    Czyli do kazdego aparatu dopłacic co najmniej 1.500 zł ?

Tak jak w większości obiektywów na rynku, szczególnie jasnych i szczególnie naleśników.
    Nie - bo ten sam obiektyw dopiety do Panasa zachowuje sie poprawnie.

Tego się nie robi ręcznie. To się robi samo, w momencie kiedy otwierasz zdjęcie.
    Czyli sprawdza sie mój wywód z poczatku tego postu , że jak puszka i szkło bedzie tego samego producenta to problemu nie bedzie?
    Ostatnio edytowane przez Jd ; 15.02.12 o 10:14

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jasand Zobacz posta
    Czyli prawda jest naga. Każdy sobie rzepke skrobie. Panas programowo koryguje niedoskonałośc optyki ale tylko dla swoich puszek a Olek dla swoich. Więc niech nikt nie pisze ,ze jest tyle szkieł do systemu m43. Bagnet jest tylko wspólny, a reszte każdy klepie pod siebie. Jak masz body jedynie słusznej firmy to szkła masz tez mieć tej samej firmy. Jak kupisz innej to twój problem i nie możesz miec do nikogo pretensji jak coś jest nie tak.
    Takie jest zycie.Ja tez bardziej mysle o swojej rodzinie jak sasiada z przeciwka.Jak myslisz?Jesli pojdziesz do sklepu Panasonika chcac nabyc aparat to sprzedawca bedzie Ci polecac i chwalic szkla Olympusa bo mocowanie pasuje?Chyba,ze w MM tam to nawet kosiarke do trawy polecaja jako golarke
    Sprzedawca widzac amatora powinien uprzedzic go o mozliwych problemach,dodatkowych kosztach.Tak jest napewno w szanujacych sie sklepach gdzie kupujacy jest wyzej ceniony niz dzienny utarg.
    Ostatnio edytowane przez Mirek54 ; 15.02.12 o 10:18

| OlyJedi Awatar psl
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Faktycznie widać te aberacje. W druga stronę czyli panas plus 17/2.8 czegoś takiego nie widzę (przynajmniej nie zwróciłem uwagi, może to przez to, ze jestem amatorem i nie mam dużych wymagań) . Ale pewnie też dlatego, że ciemniejszy obiektyw. Rozwiązania są 2, jeżeli chodzi o obrazek jpeg z aparatu (co rozumiem, ponieważ mnie też interesuje tylko jpeg). Albo się pogodzić, albo nabyć jakąś puszkę panasa.
    Ostatnio edytowane przez psl ; 15.02.12 o 10:24

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria

Czyli do kazdego aparatu dopłacic co najmniej 1.500 zł ?
    Nie ma takiej konieczności. Można używać darmowego oprogramowania producenta. Ale jak ktoś chce mieć lepiej, może kupić np. Lightrooma. Nie do każdego aparatu - wystarczy, że kupi takie oprogramowanie raz. Z innymi aparatami też będzie działać

Nie - bo ten sam obiektyw dopiety do Panasa zachowuje sie poprawnie.
    Ten obiektyw zachowuje się dokładnie tak samo, niezależnie od puszki, do jakiej go podepniesz. To zachowanie samych puszek się różni - jedne korygują, inne nie. Ale dotyczy to tylko jpegów. W rawach nie ma znaczenia - tutaj znaczenie ma program, jakiego używasz.

Czyli sprawdza sie mój wywód z poczatku tego postu , że jak puszka i szkło bedzie tego samego producenta to problemu nie bedzie?
    Jeśli mowa o jpegach, to tak.