Witam
Zakładam ten wątek, by spróbować wyjaśnić jedno z zagadnień związanych z łączeniem obiektywów i korpusów m4/3 od różnych producentów.
Panasonicowy obiektyw 20/1,7 to jedna z jaśniejszych gwiazd w konstelacji m4/3. Mały, jeden z najjaśniejszych w systemie a do tego dosyć ostry. Kwestionować tego nie zamierzam, bo obiektyw jest świetny. Aczkolwiek kilkakrotnie powtarzałem opinie, iż szkoda że korpusy Olympusa nie korygują CA obiektywów Panasonica bo wspomniany 20/1,7 potrafi rzucić kolorkami. Po ostatnim powtórzeniu tego mojego spostrzeżenia, Moderator Karol, zawezwał mnie do pokazania o co mi się rozchodzi bo on problemu nie widzi.
Tak więc spróbuje opisać co "mi się nie podoba"i proszę o jakąś analizę i wyjaśnienia (mam nadzieję że bez osobistych złośliwości) bo dopuszczam taką możliwość, że to co obserwuję a poniżej spróbuję pokazać to tylko moje "wyolbrzymianie" bo w każdym innym systemie miałbym jeszcze gorzej.
Problem o którym mowa, najbardziej rzucił mi się w oczy gdy kiedyś, w nocy, chciałem zrobić zdjęcie Kładki Bernadka w Krakowie. Na przysłonie 1,7 okazało się że górny łuk, podświetlony na biało stał się fioletowy. Przymknięcie obiektywu o dwie działki problem usunęło, niestety, mając lepsze zdjecie to gorsze usunąłem więc nie mogę zamieścić.
Więc inny przykład - zdjęcie z Wieliczki - proszę zauważyć jak światło "zeżarło" balustradę. Efekt taki niestety udaje mi się często łapać,
Kolejny przykład jest z Wrocławia.
Zdjęcie pod Słońce, choć samego Słońca w kadrze nie było. Jednak wystarczyło by fragment muru został pokolorowany. O ile w przykładzie z Wieliczki nie dałoby się pewnie wiele zrobić, to w przykładzie wrocławskim myślę, korekcja CA w korpusie załatwiłaby sprawę.
Kolejne przykłady - próby sfotografowania witraży - proszę zauważyć jak niebieska dominanta wybiła na szprosach.
Na koniec powrócę do przykładu z kładką Bernadka. Wiem, że są tu na Forum użytkownicy Panasoniców m4/3 z Krakowa. Może warto by było zrobić zdjęcia wspomnianego obiektu i porównać na ile korygowanie aberacji w korpusach Panasonica poprawia jakość zdjęcia w porównaniu do niekorygowanych zdjęć z Olympusa?
pozdrawiam
Jan