Spoko - nie kłóćcie się, nie ma o co.![]()
Oba zdjęcia pokazują w zasadzie to czego można było się spodziewać, z tym chyba obaj się zgodzicie.
Idą chłopaki ostro w budyń... Dziwi mnie, że nie kombinują z natywnym ISO 50. Do większości zastosowań by spokojnie wystarczyło, a obrazek byłby lepszy. Cudów nie ma. ISO 200 w 4/3, to jakość ISO 800 na FF. Praw fizyki się nie zmieni. Słabo jak na najwyższą jakość.
A ty sie rewolucji spodziewales?
Nie ma szans z tymi matrycami na obecnym poziomie ich rozwoju.
Chociaz do ocen koncowych osobiscie poczekalbym na finalny produkt i prawdziwe testy.
Na razie nie ma co za mocno sie podniecac.
Beda rawy bedzie ocena i rynek zweryfikuje ten produkt.
pozdro
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
Trochę bawiłem się plikami z Lumixów 16 mpix i czego jak czego ale budyniu po plikach z nowego Olka bym się raczej nie obawiał. Zresztą w Penach (od E-PL1) szczegół jest bardzo dobry. Budyń robi domyślne odszumianie, ale to najmniejszy problem, bo nawet w aparacie silnik JPG można ustawić tak, że daje bardzo zjadliwe obrazki, lepsze niż u tej konkurencji, z którą miałem do czynienia. Jest natomiast pytanie o DR i to co się dzieje w cieniach na zdjęciach oglądanych per piksel, nawet na natywnym ISO. Tu widzę pole do postępu. Swoją drogą dziwię się i żałuję, że nie ma 100 ISO - nawet jakby to miała być sztuczka jak w E-PL1, to czasem się przydaje. Co do ISO to mnie by w zupełności zadowoliło i nawet bym wolał bardzo koszerne 50/100, używalne 400 i awaryjne 800, ale ja to dziwny jestem, bo fotografowałem na Velvii i mi czułości nie brakowało, a nie miałem ani stabilizacji dającej 3 działki zysku, ani możliwości natychmiastowego sprawdzenia efektu i powtórzenia go w razie potrzeby.
Ze stwierdzeniami, że się fizyki nie oszuka to niby fakt, ale ja bym uważał bo brzmią jak prawdy, że nigdy nie będzie potrzebne więcej niż 640 kB pamięci RAM...
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA