Strona 21 z 22 PierwszyPierwszy ... 1119202122 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 218

Wątek: E5 - pierwsze próby

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Odp: E5 - pierwsze próby

Dzieki uprzejmosci @Snuffiego mialem okazje dzisiaj sie pobawic sie mikroflagowcem olego.
    Zdanie swoje mam wyrobione i wiem na czym stoje.
    W weekend wpada znajomy ze swoim niedawnym nabytkiem w postaci GH2, jednak nie sadze aby sie wiele zmienilo.
    Jeszcze raz dzieki Snuffi za poswiecenie, czas, wymarzniecie, mila pogawedke i cenne wskazowki
    I tak jak rozmawialismy wybor jest jasny

@heyahero: jezeli ta uwaga byla do mojej persony to cokolwiek lekko sie minales z prawda, nie mam zamiaru Ciebie ani innych prostowac bo nie jest to moja misja ani punktem honoru.

pozdro
    Ostatnio edytowane przez nyny ; 7.02.12 o 19:51
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi Awatar mynameisnobody
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

to "nawijaj" -jak było?
    milczenie jest złotem

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez mynameisnobody Zobacz posta
    to "nawijaj" -jak było?
    Zimno

pozdro

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

To ja się podepnę pod wątek, bo zastanawiam się nad kupnem drugiego aparatu. Jeszcze jakiś czas temu miałem również D300 z chociażby nową 50/1,4 ale uznałem, że wolę szklarnię Olympusa. 14-35 pomimo swojej ślamazarności(jak na taką cenę) jest genialnym optycznie narzędziem i tylko czasem mnie wkur**^&

Czy są tu osoby mające E-5, które przesiadły się z E-3? Wiem co zmieniono ale żadne tabelki nie powiedzą o realnie odczuwanych zmianach. Nie wiem czy lepiej kupić drugie E-3 czy jednak E-5 Po cichu liczyłem na dobrą pracę nowego mikrusa z dużymi szkłami ale chyba się nie doczekam...

Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Przesiadłem się z E-3 na E-5 zaraz gdy tylko pojawił się w sprzedaży, a raczej udało mi się kupic go taniej na allegro . I co mogę powiedzieć, to że jestem zadowolony i dostałem tego czego oczekiwałem. Dużym plusem jest wyświetlacz, który hmm...denerwował mnie w poprzedniku. Mam i nie narzekam, choć pewnie mógłbym, bo zawsze coś by się znalazło ale nie w tym sens, nie kupiłem go do testowania a przede wszystkim dla potrzeb, które w pełni ten aparat spełnia.
    Olympus OM-D EM-1 l OM-D EM5 Mark II l M.ZD 7-14mm | M.ZD 75mm f1.8 l ZD 150mm f2.0 | Panasonic Leica 42.5mm f1.2 | Panasonic Leica 25mm f1.4 | FL-36R l FL-50R

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Lailonn Zobacz posta
    Czy są tu osoby mające E-5, które przesiadły się z E-3? Wiem co zmieniono ale żadne tabelki nie powiedzą o realnie odczuwanych zmianach. Nie wiem czy lepiej kupić drugie E-3 czy jednak E-5 Po cichu liczyłem na dobrą pracę nowego mikrusa z dużymi szkłami ale chyba się nie doczekam...
    Ja nad zmianą E-3 na E-5 zastanawiałem się gdy pojawił się E-5. Jakiś czas podumałem i stwierdziłem, że pozostaję przy E-3. Głównym powodem było to, że na odbitkach A4 czy nawet A3 nie widać różnicy. Podobnie jak pomiędzy fotkami z E-1 vs. E-3. Przewagi E-5 w stosunku do E-3 są wg. mnie zbyt małe aby dopłacać do zamiany.

Oczywiście powodów do zmiany puszki można mieć tysiące i fakt że różnice pomiędzy puszkami są wg. mnie nieistotne, nie musi być brany pod uwagę.
    Dla kogoś wystarczy, to że:
    - E-5 ma lepszy LCD,
    - E-5 ostrzy po kontraście,
    - E-5 filmuje,
    - E-5 ma lepsze wysokie ISO (1eV ? )
    - E-5 ma słabszy filtr AA ....
    itp ... itd ...

PS
    Kasę wydałem na maluchy (LX5 i NEX) aby czasami niepotrzebnie nie dźwigać ciężkich klamotów.
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 9.02.12 o 22:55

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Tak mnie zastanawia ta poprawa szumów. Według dxomark: http://www.dxomark.com/index.php/Cam...nd2%29/Olympus jest to wynikiem tego, że to co w E-3 nazywa się ISO 400 w E-5 nazwali ISO 800 itd. Czy posiadacz obu aparatów mógłby sprawdzić "jasność" fotki przy tych samych ustawieniach?

| OlyJedi Awatar glee
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

echm... proponuje Ci poszukać dyskusji o E-5 na forum z czasów premiery (od września 2010)..
    wtedy wrzucono sample porównawcze E-3 z E-5 z parku ostrzone na tajemniczy słupek elektryczny przy użyciu bodajże 50-200 SWD ... WIDAĆ RÓŻNICE NA WYŻSZYCH CZUŁOŚCIACH NA KORZYŚĆ E-5...ale nie jest to COŚ na tyle duże (moim zdaniem) być uzasadniać natychmiastową zmianę E-3 na E-5...ponadto trzeba przyznać że tamte zdjęcia nie są dobrym materiałem porównawczym że względu na niezłe warunki oświetleniowe... : ) ja jestem zdecydowany by zmienić E-3 na E-5 ale po tym jak "dorwę" Leice 25 i ZD 35-100 - czyli pewnie za 2-3 lata gdy cena używanego E-5 ustabilizuje się na poziomie 2tyś (tak jak dziś E-3) - chyba że E-system wypuści nowego flagowca wtedy będę miał zagwostkę : )
    Bodies: EM-1/HLD-7/MMF-3 + E-3/HLD-4/FL-50r
    Szkła: ZD7-14, Leica25D/1.4, ZD 14-54 I, ZD 50/EX-25, Sigma 150, Z f1.4/50, Z f5/85-250
    http://forum.olympusclub.pl/threads/79188-obraz-obrazem-za-każdym-razem

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    ...W weekend wpada znajomy ze swoim niedawnym nabytkiem w postaci GH2, jednak nie sadze aby sie wiele zmienilo.
    ...
    Po wizycie znajomego, pomacaniu GH2 i konfrontacji na sobotnim spacerze, juz jest wszystko jasne
    Teraz czas wyborow

pozdro

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Po wizycie znajomego, pomacaniu GH2 i konfrontacji na sobotnim spacerze, juz jest wszystko jasne
    Teraz czas wyborow

pozdro
    Zaciekawiasz i porzucasz temat. Jakie są Twoje wnioski choćby pobieżnie?
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro