Mnie tam te nowe obiektywy zainteresowały. Jak będą, kiedy będą, jeśli będą - to pewnie sobie kupię![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Mnie akurat odwrotnie - 75 wydaje się ciut za krótki, coś koło setki bym wolał,
a makro gdybym już miał kupować to wolę Leicę - trochę krótsza, ale ma stabiliazcję...
Kurczę.. Liczyłem, że będzie wbudowana lampaChociaż dalej mam cichą nadzieję, że aparat będzie ulegać magicznej transformacji i jednak znajdzie się chociaż niewielka lampka...
Może nazwiemy go Olympus Prime?(tak,tak był wprawdzie czerwony, ale..)
Może jednak będzie wbudowana lampa. Jeszcze tylko tydzień i zobaczymy
Też bym pewnie wolał 100 mm macro.
Ale to 75 mm bardzo mnie interesuje.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Ladnie mu w srebrnym :P
T.
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
@Eddie D700 do 14-35 ma się całkiem nieźle, bo podobna cenaA z samochodami chodziło mi o to, że jeśli czegoś I TAK I TAK nie kupię, bo mnie nie stać, to nie marnuję czasu ani energii na podniecanie się tym.
Podejrzewam, że gdyby z dyskusji o systemach, dziadowskości 4/3 i wyższości FF C nad N (i na odwrót) wyeliminować osoby, które I TAK I TAK nie stać, poziom dyskusji podniósłby się i to znacznie.
No bo jeśli przystanę na zdanie, że to wszystko jest "poza zasięgiem ręki", to okazuje się, że fora to zbiory szczekających na księżyc psiaczków, które i tak nigdy go nie zobaczą...a to żałosne.
Zgadzam się "design" raczej nie wróży metalowej budowy, a coś w rodzaju m.zd 45/1.8, o którym w materiałach reklamowych Olek pisze "Niezależnie od wysokiej jakości metalowego wykończenia obiektyw ten charakteryzuje się wyjątkowo przystępną ceną...". W sumie dobrze - będzie tańszy.
W sumie same plusy, chociaż z tych "zdjęć" niespecjalnie można wyrokować czy jest lampa czy nie.
A sobie ponarzekam - a czemu nie 67,5 f/2 macroByłby ładny odpowiednik 135/4 na 35mm... A tak trzeba dwa kupić
Zanabyłem niedawno takie dwa w jednym w postaci Tamrona 60/2 macro i jestem zadowolony. Swoją drogą chciałbym widzieć to szkiełko z bagnetem mikro.
PS. Korpus zewnętrznie bardzo ładny (tylko rozmyty jakiś...), mam wrażenie że lampa jest (pokrywa "pryzmatu" jest jakby doczepiona, widać łączenie).
PPS. Nawet jak lampy nie ma, to jest port akcesoriów i można dopiąć lampkę mini z serii 3 która wreszcie nie będzie się gryzła z wizjerem.
PPPS. No i czas wreszcie na jakieś sensowne tele w stylu 50-200 lub porządną obsługę dużego 4/3 przez adapter.
Ostatnio edytowane przez Moominek ; 2.02.12 o 20:42
"...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."
Ok, jeśli o cenie mówimy, to faktycznie podobne![]()
Wiesz co, nie wiem czy tak wielu nie stać, nie mi to oceniać. Na pewno jednak wielu by chciało coś takiego posiadać. A poza tym też wielu na pewno w zasięgu podwórka, na którym się bawią chciałoby mieć to co najlepsze w dostępnej dla nich cenie. To normalne.
Zresztą, tak naprawdę rozmawianie o samochodach, na które nie możemy sobie pozwolić też jest normalne. Zauważ, że robi to większość facetów, tak jak mnóstswo kobiet chciałoby robić zakupy w butikach z najwyższej półki.![]()
Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia