Ostatnio edytowane przez Jd ; 28.01.12 o 14:53
Ostatnio edytowane przez adambieg ; 28.01.12 o 17:00
A jak moze byc inaczej.Przeciez musi troche zarobic.Na podatki,na pensje,na paliwo.
Tylko niepotrzebnie odpala auto i goni za odre do sklepu.A w sklepie mowi-poprose sesc aparatow dla mojego sklepu,paragon tez poprose.
Edit.Pseprasam-tsy prose,bo dostalem sememesa ze tylko tsech zaplacilo.
Ostatnio edytowane przez Mirek54 ; 28.01.12 o 17:27
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
A nie mówiłem, że na starcie będzie kosztował 3.500 zł? Niewiele się pomyliłem
Jest prosty sposób przewidywania ceny sprzętu: oszacujcie, ile dany aparat powinien kosztować, a następnie dodajcie do tego 50%![]()
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Z czasem pewnie spadnie poniżej 3000 zł, ale nie za dużo. Canon jest przebiegły i doskonale wie, że ten GX1 to nie małpka dla masowego odbiorcy kompaktów, który nie kupiłby jej nawet, gdyby kosztowała 2000 zł. Ale gdyby kosztowała te 2000 zł, mogliby ją kupować ci, do których kierowane są amatorskie lustrzanki z kitem za 3000 zł, tym samym wybierając produkt tańszy i przynosząc Canonowi straty.
Cena jest taka, żeby dla pasjonata była jeszcze do przełknięcia, ale żeby amatorzy napaleni na lustrzanki nie mieli dylematów, czy aby nie zaoszczędzić trochę i nie kupić sobie takiego kompakta.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Cena pewnie została dostosowana do kursów walut. A słowo - pamiętam jak na oficjalnej premierze C5D mk II, oficjalny człowiek z Canon Polska zarzekał się, że mamy do czynienia z zupełnie nowym, lepszym itd. systemem AF - zapytany czy pod tym względem coś się zmieniło względem pierwszej piątki... więc takie słowa zawsze trzeba skonfrontować z rzeczywistością.
Canon to przedsiębiorstwo i na tak samo "przebiegły" jak inne firmy - po prostu myślą w kategoriach maksymalizacji zysków. Nie łudziłbym się jednak, że ktoś tę cenę kalkulował pod polski rynek. Dla nas tak czy siak będzie za drogo, parę stówek w jedną czy drugą stronę niewiele wnosi. Zieloną wyspą nie jesteśmy, tygrysem Europy też - to był kit. Jesteśmy rynkiem za mało znaczącym, cena u nas jest tylko konsekwencją polityki cenowej na inne rynki. I w tym sensie IMHO jest całkiem rozsądna - 799$ - pre-order w B&H, tyle samo ile aktualnie kosztuje E-P3 z kitem.