Strona 11 z 14 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 137

Wątek: Canon G1X sensor 4/3 no i pojechali

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria

Odp: Canon G1X sensor 4/3 no i pojechali

Podoba mi się coraz bardziej - czasem przydało by się coś co może zastąpić ciężkie lustro (np. w 2-3 dniowych wyjazdach) i da lepszy obrazek od kompaktu.
    Szkoda tylko, że takie drogie, jeden system mam i nie chę inwestować w nic ponadto ew. jakiś tani nx100, starszy pen, nowy bezlusterkowiec Pentaxa do którego mogę podczepić moje szkiełka...
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Ale obiektyw jednak trochę miękki poza centrum kadru, na pewno mniej ostry, niż stałki, z jakimi testowane były bezlusterkowce i lustrzanki, do których jest porównywany. Nie przeszkadza mi to, biorąc pod uwagę, że to jednak zoom, ale fakt jest faktem.

Natomiast kolory w jpegu przekombinowane. Pluto pomarańczowy, Mickey różowa na paszczy, granat jakby wpada w błękit, czerwień wściekła...
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Ale obiektyw jednak trochę miękki poza centrum kadru, na pewno mniej ostry, niż stałki, z jakimi testowane były bezlusterkowce i lustrzanki, do których jest porównywany. Nie przeszkadza mi to, biorąc pod uwagę, że to jednak zoom, ale fakt jest faktem.

Natomiast kolory w jpegu przekombinowane. Pluto pomarańczowy, Mickey różowa na paszczy, granat jakby wpada w błękit, czerwień wściekła...
    To prawda - ja zawsze przenoszę okienko (dprew) na karty i pióra i tam spotkała mnie niespodzianka ale nie jest tak źle - kolory może opanują nowym softem.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mcarto Zobacz posta
    Podoba mi się coraz bardziej - czasem przydało by się coś co może zastąpić ciężkie lustro (np. w 2-3 dniowych wyjazdach) i da lepszy obrazek od kompaktu.
    Szkoda tylko, że takie drogie, jeden system mam i nie chę inwestować w nic ponadto ew. jakiś tani nx100, starszy pen, nowy bezlusterkowiec Pentaxa do którego mogę podczepić moje szkiełka...
    Ten canon jest fajny, generalnie obrazek kompleksów nie ma względem luster, zresztą ja do Canonów G mam sentyment. Aparat pod turystykę przerabiałem i czy to był kompakt, czy lekkie lustro z kitem, zwykle pojawiała się potrzeba nieco dłuższego obiektywu. Z tego względu nie wydaje mi się, żeby G1X był najlepszym wyborem pod wyjazdy. Niedawno kupiłem E-PL1 + m.zd 14-150. Połaziłem z nim trochę i jestem bardzo zadowolony - w roli aparatu wyjazdowego sprawdzi się - bardzo dobry kompromis pomiędzy gabarytami i obrazkiem, a jak do zestawu dorzucić 20/1.7 - do wnętrz i gorszego światła, takim zestawem można zrobić prawie wszystko. Trudno nie polecać zestawu E-PL1 + m.zd 14-150 - obecnie można go kupić paradoksalnie nawet taniej (1700 PLN) niż m.zd 14-150 solo i taniej niż E-PL1 body jakiś czas po premierze.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Jd
    Gość

Cytat Zamieszczone przez jacula Zobacz posta
    Jeśli na półkach pojawi się w takiej cenie, jaką obecnie zapowiada euro agd, to będzie kolejny dylemat
    Jeżeli faktycznie cena będzie taka jaką podają w zapowiedziach (poniżej 2.500 zł) to byłaby dla wielu do przełknięcia

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta

Pewnie coś źle zrozumiałem, ale wydaje mi się, że pod testem pisali, że ta miękkość to tylko przy zdjęciach z bliska...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Pewnie coś źle zrozumiałem, ale wydaje mi się, że pod testem pisali, że ta miękkość to tylko przy zdjęciach z bliska...
    Dobrze zrozumiałeś, ale co to zmienia? Nie ma żadnej taryfy ulgowej dla zdjęć robionych z bliska.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Trochę może zmieniać Zdjęcia turystyczno - krajobrazowe robi się z pewnej odległości, a z bliska pstryka się głównie konkretne przedmioty umieszczone najczęściej w centrum kadru Target "korpus z krótkim kitem" powinien być tym bardziej zadowolony, że zdjęcia wielkości HD i tak będą całe ostre

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Ten canon jest fajny, generalnie obrazek kompleksów nie ma względem luster, zresztą ja do Canonów G mam sentyment. Aparat pod turystykę przerabiałem i czy to był kompakt, czy lekkie lustro z kitem, zwykle pojawiała się potrzeba nieco dłuższego obiektywu. Z tego względu nie wydaje mi się, żeby G1X był najlepszym wyborem pod wyjazdy. Niedawno kupiłem E-PL1 + m.zd 14-150. Połaziłem z nim trochę i jestem bardzo zadowolony - w roli aparatu wyjazdowego sprawdzi się - bardzo dobry kompromis pomiędzy gabarytami i obrazkiem, a jak do zestawu dorzucić 20/1.7 - do wnętrz i gorszego światła, takim zestawem można zrobić prawie wszystko. Trudno nie polecać zestawu E-PL1 + m.zd 14-150 - obecnie można go kupić paradoksalnie nawet taniej (1700 PLN) niż m.zd 14-150 solo i taniej niż E-PL1 body jakiś czas po premierze.
    Canon daje ogniskową ekwiwalent 28-112 na FF czyli Olkowy 14-56 jak dobrze liczę. Dość podobny do mojej Sigmy na APS i w 90% dla mnie wystarczający.
    Co do Olka to posiadam nadal ZD 40-150 (nie wiem jak się spisuje z m4/3) i myślałem ew. o Penie z 14-42

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mcarto Zobacz posta
    Co do Olka to posiadam nadal ZD 40-150 nie wiem jak się spisuje z m4/3)
    Wg mnie całkiem dobrze: