Strona 3 z 14 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 136

Wątek: Bezlusterkowce vs. XZ-1

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria

Odp: Bezlusterkowce vs. XZ-1

Cytat Zamieszczone przez figiel Zobacz posta
    pomacaj pena bez literki "L" w nazwie modelu, zmienisz zdanie, gwarantuje
    Ja od roku macam E-PL2 i też nie wiem o co kaman.
    The question is: What is a Mahna Mahna?

| OlyJedi Awatar figiel
    Mieszka w
    jawor
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

e-pl mają przednią i tylną obudowę z plastiku, e-p w całości z metalu, wyjątkiem jest e-pl3 lite, ale jeszcze nie miałem go w rękach, więc nie chcę o nim pisać
    5Dmk1,17-35/2.8-4, 35/1.4, 85/1.8 + GH2+G6 20/1.7 + 45/1.8
    www.barwyslubu.pl

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez figiel Zobacz posta
    e-pl mają przednią i tylną obudowę z plastiku, e-p w całości z metalu, wyjątkiem jest e-pl3 lite, ale jeszcze nie miałem go w rękach, więc nie chcę o nim pisać
    A misie dalej wierzą w metal jak Indianie w Manitou
    Dlatego dobrze owinąć wszystko taśmą metalową jak w [...], lepiej się sprzedaje

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    A misie dalej wierzą w metal jak Indianie w Manitou
    Dlatego dobrze owinąć wszystko taśmą metalową jak w [...], lepiej się sprzedaje
    A w środku i tak 99% to plastik. Cały szkielet aparatu jest z niego nawet jak na zewnątrz metal - patrz E-P1

Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

O penach oczywiscie mowimy tylko tanich (wiec epl-1 ew. epl-2) ten drugi duzo lepiej wykonany;
    na placu boju pozostaly

olympus xz-1
    samsung ex-1
    samsung nx-5 + 18-55mm +30mm

ostatni największy ale ma wizjer w standardzie tylko jak dołożę tę 30-tkę to zrobi sie cena xz-1 a badz co badz to xz-1 jest bardziej poreczny.
    pamietam jak ostatnio na plazy drzalem o lustrzanke. xz wladowaloby sie do obudowy podwodnej i hulaj dusza piachu nie ma;
    zastabawiam sie tylko czy nie musialbym kupic uzywanego (cena 1500 to lekka przesada)

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez adambieg Zobacz posta
    A w środku i tak 99% to plastik. Cały szkielet aparatu jest z niego nawet jak na zewnątrz metal - patrz E-P1
    A od kiedy to obudową robi się zdjęcia? W budownictwie macie wszędzie plastiki , w silnikach waszych samochodów też więc co to za bezsensowne kolejkowanie aparatów foto, wg. materiału użytego do obudowy?
    Pogadajmy może o matrycy , jakości obrazka, lampie błyskowej , kółkach i przyciskach, jakości wizjerów, wygodzie użytkowania, bo to ma sens.

Mam XZ-ta , daje radę parę moich zdjęć z niego znajdziesz u mnie w wątku , znajdziesz je też u Janka Muzykanta na stronie. Znajdziesz u kasiułap w galerii.
    Samsungów nie znam, nie mogę się odnieść.

Pozdrawiam AP.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 27.01.12 o 10:37
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

obudowa z ex-1 mi pasuje bo sprawia ze moge zaladowac do plecaka w gory i sie nie martwic
    tak sobie czytam o lx-5 i w sumie tez moglbym to kupic
    ma ktos jakies porownanie autofkusa xz-1 vs. ex-1; ??

| OlyJedi Awatar leszekkl
    Mieszka w
    Lubartów
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    A od kiedy to obudową robi się zdjęcia? W budownictwie macie wszędzie plastiki , w silnikach waszych samochodów też więc co to za bezsensowne kolejkowanie aparatów foto, wg. materiału użytego do obudowy?
    Pogadajmy może o matrycy , jakości obrazka, lampie błyskowej , kółkach i przyciskach, jakości wizjerów, wygodzie użytkowania, bo to ma sens.

Mam XZ-ta , daje radę parę moich zdjęć z niego znajdziesz u mnie w wątku , znajdziesz je też u Janka Muzykanta na stronie. Znajdziesz u kasiułap w galerii.
    Samsungów nie znam, nie mogę się odnieść.

Pozdrawiam AP.
    Nie wiem dlaczego naród czuje taką awersję do plastiku - w wielu przypadkach jest lepszy od metalu, ale to chyba pozostało z czasów kiedy był bardzo marnej jakości i łamał się w rękach.
    A z tym silnikiem to trochę ApeZecie przesadziłeś , otwierając maskę Ty widzisz tylko plastikową osłonę silnika, parę rur i zbiorników na płyny, no najwżej osłona klawiatury i rozrządu jest plastikowa, ale cała reszta silnika jest metalowa(no zdarzały się z tłokami ceramicznymi )
    Ostatnio edytowane przez leszekkl ; 27.01.12 o 11:12

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez elrond2000 Zobacz posta
    olympus xz-1
    samsung ex-1
    samsung nx-5 + 18-55mm +30mm
    Na nikoniarzach i canon desce jest kilka wątków o samsungach ex i nx. Jakość zdjęć podobna jak u wszystkich innych. Ale wszędzie jest narzekanie na pewne niuansy, najczęściej na kółka nastaw co to odmawiają posłuszeństwa po pewnym czasie

---------- Post dodany o 10:23 ---------- Poprzedni post był o 10:20 ----------

Cytat Zamieszczone przez elrond2000 Zobacz posta
    tak sobie czytam o lx-5 i w sumie tez moglbym to kupic
    ma ktos jakies porownanie autofkusa xz-1 vs. ex-1; ??
    Z tej trójki lx5 ma najlepszy AF i robi najlepsze filmy.
    XZ i EX mają b. dobre LCD, ale ten z LX5 też nie jest zły, oceniam go dużo wyżej niż LCD z NEX-3.
    Zdjęcia z LX5 należy obowiązkowo przepuścić przez LR (lub innyRAW konwertrer) - jpegi z puszki są kiepskie
    AWB z LX5 idzie w zimne, więc to kolejny powód aby uzywać LR
    AWB XZ, jak to Olympus, idzie w ciepłe, więc pewnie ja też uzywałbym LR'a
    XZ daje ponoć bardzo przyzwoite jpegi (z uwagą odnośnie AWB).
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 27.01.12 o 11:29

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez leszekkl Zobacz posta
    Nie wiem dlaczego naród czuje taką awersję do plastiku - w wielu przypadkach jest lepszy od metalu, ale to chyba pozostało z czasów kiedy był bardzo marnej jakości i łamał się w rękach.
    A z tym silnikiem to trochę ApeZecie przesadziłeś , otwierając maskę Ty widzisz tylko plastikową osłonę silnika, parę rur i zbiorników na płyny, no najwżej osłona klawiatury i rozrządu jest plastikowa, ale cała reszta silnika jest metalowa(no zdarzały się z tłokami ceramicznymi )
    Jeździłem Fiatem 600 z silnikiem 700cm - blok nierozbieralny - jakieś żywice, teraz jeżdżę Corsą 1000 cm też silnik nie do remontu. Blok jakiś klejony - tak twierdzili mechanicy - ja się na tym nie znam.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro