Strona 29 z 38 PierwszyPierwszy ... 192728293031 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 281 do 290 z 375

Wątek: Panasonic DMC-GH2

Mieszka w
    Świdnik
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Odp: Panasonic DMC-GH2

Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    Ograniczenie długości pojedynczego klipu to często kretyńskie wymagania UE -zerknij sobie na opis w hacku dla GH2, znoszącego blokadę.
    Wymagania UE skutkują ograniczeniem do 30 min, a nie do 20 min., jak w przypadku Nikona - ma to związek z przegrzewaniem się matryc Sony.
    rozwiązanie jak filmować przy 1/50s i iso powiedzmy 1600 aby tej kreski nie mieć. Nie interesuje mnie schodzenie na 1/30 sec, bo będę filmował dynamiczne sceny, ruch i zależy mi na jak największej ostrości ujęć.
    Podałem wcześniej przykład filmu z dynamiczną akcją i migawką i nic to nie wpłynęło na dynamikę, czy ostrość. Ale ...
    Ale myślę, że najlepiej, jakbyś sam to sprawdził, czy mając GH2 z najlepszym patchem (obecnie jakościowo jest to Quantum Beta v7 od Driftwooda)* i kręcąc z migawką 1/30s, odpowiada ci jakość, czy nie...
    * Żyleta !!! http://www.personal-view.com/talks/u...1151d75c36.png

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez cezar Zobacz posta
    Wymagania UE skutkują ograniczeniem do 30 min, a nie do 20 min., jak w przypadku Nikona - ma to związek z przegrzewaniem się matryc Sony.
    Nikon D4 umożliwia nagrywanie filmów w rozdzielczości Full HD (1080 p) z prędkością 30, 25 i 24 klatek na sekundę, z opcjonalnymi prędkościami 60, 50, 30 i 25 klatek na sekundę przy rozdzielczości 720 p. Ujęcie filmowe może mieć długość niemal 30 minut (ok. 29 min. 59 s).

Przy okazji -matryca Sony NEX-5N, która zgłasza problem, z zbyt wysoką temperaturą po około 10 min od momentu rozpoczęcia nagrywania, nie ma z tym problemu w VG20 i umożliwia nagrywanie bez limitu czasowego. To a propos matryc Sony.......

Podałem wcześniej przykład filmu z dynamiczną akcją i migawką i nic to nie wpłynęło na dynamikę, czy ostrość. Ale ...
    Ale myślę, że najlepiej, jakbyś sam to sprawdził, czy mając GH2 z najlepszym patchem (obecnie jakościowo jest to Quantum Beta v7 od Driftwooda)* i kręcąc z migawką 1/30s, odpowiada ci jakość, czy nie...
    * Żyleta !!! http://www.personal-view.com/talks/u...1151d75c36.png
    Prosty eksperyment -na dodatek zdjęcia a nie film: panoramowanie idącej osoby. 10 zdjęć zrobionych przy 1/50 (lub szybszej, powiedzmy do 1/100) migawce i 10 przy 1/30. Wynik jeśli chodzi o ostrość chyba jest oczywisty.

A już tak wracając do samego powodu mojego niezadowolenia, wspomnę jeszcze raz: to jest WADA, o której producent nie wspomina. Kiedy wysyła się producentowi pytanie na temat tej wady -milczy, ignoruje takie pytania. Kiedy przez przypadek odpowie (jeden jedyny raz zrobił to Szwedzki oddział Panasonica), rżnie głupa, twierdząc, że nic o problemie nie wie (google: gh2 issue -i warto poczytać ile tego jest i od jak dawna o tym na zachodnich forach piszą). Producent nie wspomniał o możliwości takiego zachowania w instrukcji.

Wszystko można obejść, można sobie poradzić ze wszystkim -ale do jasnej cholery, nie o to chodzi !!!!! Wydaję ciężko zarobione pieniądze, na coś co ma działać tak jak trzeba -chyba nie twierdzisz, że tak być powinno (krecha) prawda ?
    Ostatnio edytowane przez Fatman ; 8.01.12 o 23:01

Mieszka w
    Świdnik
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Nikon D4 ... Ujęcie filmowe może mieć długość niemal 30 minut (ok. 29 min. 59 s).
    Wg specyfikacji podanej na dpreview - 20 min. ...
    Wszystko można obejść, można sobie poradzić ze wszystkim -ale do jasnej cholery, nie o to chodzi !!!!! Wydaję ciężko zarobione pieniądze, na coś co ma działać tak jak trzeba -chyba nie twierdzisz, że tak być powinno (krecha) prawda ?
    Absolutnie się z tobą zgadzam, że nie tak to powinno wyglądać.
    Chodziło mi o to, że Panaś nie jedyny nie pisze o swoich wadach. A my userzy, czy kupimy to, czy siamto, musimy uczyć się obchodzić wykryte wady.
    Myślę, że jeden, czy dwóch niezadowolonych sprawy nie załatwi, to musiałaby być masowa akcja prawnicza...

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez cezar Zobacz posta
    Wg specyfikacji podanej na dpreview - 20 min. ...
    Dpreview.........

Absolutnie się z tobą zgadzam, że nie tak to powinno wyglądać.
    Chodziło mi o to, że Panaś nie jedyny nie pisze o swoich wadach. A my userzy, czy kupimy to, czy siamto, musimy uczyć się obchodzić wykryte wady.
    Myślę, że jeden, czy dwóch niezadowolonych sprawy nie załatwi, to musiałaby być masowa akcja prawnicza...
    Ahhh, to ja też wiem. Dopiero co prawie rok kopałem się z Nikonem......... tylko tam było trudniej, bo wada była nie do udowodnienia -słowo szaraka (lub stada szaraków) przeciw słowu Nikona......

Mamy przesrane. Na szczęście mam już prawie 40 lat, przy obecnym zużyciu materiału pociągnę jeszcze góra z 20, tak więc mam nadzieję, że największy syf to już będzie po mnie....

żeby nie było pesymistycznie tylko........... PNG, którego podlinkowałeś wgniata w fotel jeśli chodzi o jakość Własnie zestawienie zalet i wad GH2 sprawiło, że mimo wady sprzęt u mnie został (no i jeszcze to, że w priorytecie przysłony omija problematyczne szybkości migawki -a obecnie filmuję tylko mało wymagające pierdoły...)
    Ostatnio edytowane przez Fatman ; 8.01.12 o 23:06

Mieszka w
    Świdnik
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Własnie zestawienie zalet i wad GH2 sprawiło, że mimo wady sprzęt u mnie został
    Uff - to właśnie chciałem przekazać Że w tej cenie dostajemy naprawdę niezłe cacko.
    A jak zostaniesz Peterem Jacksonem, to kupisz sobie RED Epic i będzie po temacie

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Kiedy wysyła się producentowi pytanie na temat tej wady -milczy, ignoruje takie pytania. Kiedy przez przypadek odpowie (jeden jedyny raz zrobił to Szwedzki oddział Panasonica), rżnie głupa, twierdząc, że nic o problemie nie wie
    Bo nie wie...

Przypomniala mi sie moja droga, jak pierwszy na swiecie potwierdzilem oficjalnymi samplami, ktore wrzucilem na DP Review, pozniej info poszlo u nas na forum, 43 Rumors itd. - BUG w GH1. Okazalo sie, ze przy niektorych ustawieniach odszumiania, ktore powinny miec wplyw jedynie na JPG - robi sie mydlo w RAW'ie.
    Bylo to o tyle istotne, ze zmienialo sie te ustawienia wlasnie przy video, chcac jednoczesnie miec RAW'a nietknietego.

Ludzie w oddzialach krajowych - jedynie sprzedaja ten sprzet, pewnie rownolegle sprzedajac pralki.

Jedyny sens ma mail do Japonczykow, oczywiscie po angielsku. Moze przez oddzial lokalny Panasa.
    Albo naglosnienie przez 43 rumors i inne portale. Albo i to i to.
    Moze Optycznych zainteresuje, przynajmniej wtedy ktos raczej napewno by sie skontaktowal z Japoncami.

PS: wg mojej najlepszej wiedzy - ten bug nie zostal nigdy poprawiony!

PPS: znalazlem ja jak i wielu innych uzytkownikow tez inny bug - flash TTL przy manualnych szklach - dzialal inaczej w G1 (zle) i GF1 (dobrze).
    To poprawili w jednym z firmware.

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

Chyba kazda firma tak ma, ze czegos nie wie/ nie przewidziala...

Przypomina mi sie moj boj z Sigma DP1S, ktora z dnia na dzien dostala zielonych brzegow, serwis problemu nie widzial, zreszta TEN serwis, nigdy nie widzi problemu, a jak juz jest, to po stronie uzytkownika, na szczescie mam bezposredni kontakt z Japonia i aparacik poszedl na serwis do producenta.

Niestety chyba Panowie skosni nie za bardzo wiedzieli co sie dzieje, bo zostalo wymienione w aparacie dokladnie wszystko procz obudowy.

Ludzie powiadaja, ze owe brzegi, to moze byc optyka ale kto to wie na pewno?

pozdrawiam serdecznie
    Janek

PS
    Piszcie, piszcie, bo gh2 chodzi mi nadal po glowie
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Bo nie wie...
    Wie. Od 2010 roku, niebawem po premierze GH2 do producenta były pisane emaile z informacją o tej wadzie i pytaniami co ma zamiar z tym zrobić skoro serwis sprawę olewa.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Wlasnie o tym rozmawiamy. Do producenta, czy sprzedawcy.
    Rozmawiales z Japonczykami?

Wiem, wiem, oczywiscie z punktu widzenia konsumenta, prawa - masz racje.
    Ale mowimy o realiach.

Serwis olewa?? A co ma zrobic, przeciez nie naprawi tego...
    Moze jedynie wymienic srodek lub calosc.

A jesli Japonce nie zmienia czegos - dostaniesz to samo.
    Wiec albo zmienia, zrobia wielka akcje serwisowa, albo moze sie cos zmienic w GH3.
    A akcje zrobia tylko jesli stwierdza, ze wada ta uprzyksza zycie wielu osobom, co wplynie na wyniki sprzedazy.

Swoja droga, ciekawy jestem czy wada ta wystepuje tez w kamerze Panasa.

* * * * *
    Fatman,
    jak Janeczek rozmawial z Japoncami w przypadku Sigmy, tak Gietrzy bezposrednio z dziadziusiem (pech chcial, mialem to ja wtedy rozmawiac).
    Dopiero wtedy jest kontakt, zrozumienie, wyjasnienie.

Acha,
    jedyny kraj jaki mi przychodzi do glowy jesli chodzi o wieksze zglebienie tematu w EU - to UK.
    Ale na jakim poziomie - nie wiem.
    Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 9.01.12 o 12:16

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Do producenta. Do Japonii. Nie ja osobiście -byli tacy, którzy zrobili to przede mną (a za moją sprawą zrobił to serwis Panasonica z Białegostoku i Fotojoker -odpowiedzi brak (wysłana przed 19.12.2011 i po 28.12.2011).

Co do olewania serwisu -inaczej by wyglądało, gdybym otrzymał odpowiedź: wie pan, każdy GH2 ma taką krechę, proszę tu są linki do odpowiednich tematów, zrobi pan co chce (powalczy ze sklepem), my nic nie zrobimy. Tymczasem serwis nie był w stanie sprawdzić nawet innego egzemplarza GH2, bo go nie miał. Dlatego postawili tezę, że prawdopodobnie każdy GH2 ma tą wadę.