Strona 49 z 103 PierwszyPierwszy ... 3947484950515999 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 481 do 490 z 1025

Wątek: Fujifilm X10/X20/X30

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Odp: Fuji X10

Witam !

Co do zdjec z x10 najlepiej bedzie jak do prezentowanych przykladow bedzie dostep takze do RAW-ow.
    Pomniejszone zdjecia w JPG sa malo wiarygodne i trudno na ich podstawie obiektywnie ocenic mozliwosci x10.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Darekw1967 ; 23.12.11 o 22:38
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Rawy są do pobrania np. na imaging-resource. Kilka zamieściłem też tutaj:

http://www.sendspace.pl/file/500fe50d19aee7e0b849bae

Ograniczenia prezentacji zdjęć w necie nie pozwalają, aby do każdej fotki dołączać rawa, ani nawet zamieszczać jpegów w dużej rozdzielczości. Tam, gdzie uznałem to za potrzebne, w ramach testu zamieściłem już w tym wątku wycinki 1:1 oraz jpegi wywołane z rawów. Testowanie już jednak zakończyłem i od jakieś czasu zamieszczam tylko zdjęcia "nietestowe", z normalnego użytkowania - w takiej formie, w jakiej wrzuciłbym je np. do galerii na forum.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    104
    Moja galeria

epicure,

Dawaj jeszcze foteczki, milo sie oglada

pozdrawiam serdecznie
    Janek
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

| OlyJedi
    Mieszka w
    JGA
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Macalem ostatnio x10, bardzo zacny aparat, to co najbardziej mi sie podobalo z wodotryskow, to wylaczanie aparatu, natomiast nie wiem czy to kwestia sztuki czy tez ten typ tak ma - kadrujemy, przyciskamy do polowy przycisk spustu, aparat bardzo szybko ustawia obraz, ale - wlasnie ale - jakby lekko przesuwal sie kadr na LCD - w bok - dziwne wrazenie... Ogolnie intrugujacy sprzet, w etui to juz totalny obled jesli chodzi o wyglad, ale aparat nie przekonal mnie az tak, czegos zabraklo, a poszedlem generalnie nastawiony na to, z kasa w kieszeni...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Ja mam pytanie do użytkowników x10 w kwestii akumulatora. Rozumiem, że ze względu na niską wydajność dołączanego wraz z aparatem zakupiliście dodatkowy akumulator. Zastanawiam się czy kupiliście oryginalny Fuji Np-50 (jeśli tak to gdzie? Bo z tego co poszukałem dostępny jest tylko w Cyfrowe.pl 169 zł), czy też starczył zamiennik (i jak sie sprawuje) bo cena różnych (no właśnie jakich konkretnie?) jest diametralnie niższa niż firmowego.

Z góry dzięki za odpowiedź

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Jeszcze nie mam zapasowego akumulatora, ale na pewno go kupię. Nie mam zamiaru wydawać 169 zł, więc pewnie będzie to jakiś tańszy zamiennik. To dość popularny typ akumulatora, więc powinny być jakieś w miarę przyzwoite zamienniki Hähnel lub Hama. Może po Nowym Roku coś kupię i przetestuję.

Jd
    Gość

http://allegro.pl/fuji-np-50-np50-ak...008498328.html

Ciekawe czy to podróbka czy orginał ?

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Rawy są do pobrania np. na imaging-resource. Kilka zamieściłem też tutaj:

http://www.sendspace.pl/file/500fe50d19aee7e0b849bae

Ograniczenia prezentacji zdjęć w necie nie pozwalają, aby do każdej fotki dołączać rawa, ani nawet zamieszczać jpegów w dużej rozdzielczości. Tam, gdzie uznałem to za potrzebne, w ramach testu zamieściłem już w tym wątku wycinki 1:1 oraz jpegi wywołane z rawów. Testowanie już jednak zakończyłem i od jakieś czasu zamieszczam tylko zdjęcia "nietestowe", z normalnego użytkowania - w takiej formie, w jakiej wrzuciłbym je np. do galerii na forum.
    Witam !

Pobralem rawy i dzisiaj je otworzylem.

Jeden zrobiony przez x10 a drugi przez DMC-GF2.

Wszystko byloby ok gdyby raw z DMC-GF2 bylby prawidlowo naswietlony.

Proponuje powtorzyc test i naswietlic DMC-GF2 prawidlowo aby nie bylo przepalow.

Dziwna sprawa...
    Otwieranie obu rawow bez korekcji wskazuje, ze zdjecie z x10 jest ciemniejsze
    od DMC-GF2 po mimo, ze x10 ma dluzszy czas naswietlania dla takiego samego ISO
    i takiej samej przyslony.

Dla x10 jest 1/90 s f4.0 a dla GF2 1/200 i f4.0.

Mam wrazenie, ze x10 bardzo grzebie softem i kombinuje... na poziomie wewnetrznym aby uzyskac
    wiekszy DR kosztem rozdzielczosci.

Bardzo mnie ciekawi, ze jak bede mial dwa prawidlowo naswietlone kadry (RAW bez przepalow) to
    czy bede w stanie wyciagnac to samo z GF-2 kosztem rozdzielczosci.

Chodzi mi o sprawdzenie koncowej jakosci jaka mozna uzyskac z obu aparatow.

Aby test mial sens jakosc koncowa powinna miec wspolny mianownik czyli
    doskalowanie obrazu do najwiekszej rozdzielczosci dostepnej przez jeden z aparatow.

Jak na razie mamy 2 rozne rozdzielczosci i jedna zle naswietlona fota i tutaj
    nie moze byc mowy o wiarygodnosci

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jasand Zobacz posta
    http://allegro.pl/fuji-np-50-np50-ak...008498328.html

Ciekawe czy to podróbka czy orginał ?
    Z opisu wynika, że oryginał. A co to jest, to nie wiadomo. Sprzedający wygląda jednak na wiarygodnego.

Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Wszystko byloby ok gdyby raw z DMC-GF2 bylby prawidlowo naswietlony.

Proponuje powtorzyc test i naswietlic DMC-GF2 prawidlowo aby nie bylo przepalow.
    Nie żartuj, oba zdjęcia zostały wykonane według wskazania światłomierza i w obu przypadkach okazał się to być ten sam poziom ekspozycji*. Żadna inna ekspozycja nie uratuje zdjęcia, które ma zarówno bardziej przepalone światła, jak i bardziej niedoświetlone cienie.

Otwieranie obu rawow bez korekcji wskazuje, ze zdjecie z x10 jest ciemniejsze
    od DMC-GF2 po mimo, ze x10 ma dluzszy czas naswietlania dla takiego samego ISO
    i takiej samej przyslony.

Dla x10 jest 1/90 s f4.0 a dla GF2 1/200 i f4.0.
    Raw z X10 to tak naprawdę dwa rawy o różnych ekspozycjach zaszyte w jeden. Gdy go otworzysz, LR domyślnie wyświetla jednego z nich (różnie, czasem tego ciemniejszego, czasem jaśniejszego) i dopiero przesunięcia suwaka ekspozycji powoduje wyciągnięcie informacji z drugiej połowy pikseli i efekt przypominający mieszanie warstw w Photoshopie.

*Natomiast różnica w czasie naświetlania wynika z różnicy w rzeczywistej czułości, jaka kryje się pod wartością "iso 100" - w Panasie jest ona dwukrotnie wyższa, stąd dwukrotnie krótszy czas naświetlania.

Mam wrazenie, ze x10 bardzo grzebie softem i kombinuje... na poziomie wewnetrznym aby uzyskac
    wiekszy DR kosztem rozdzielczosci.
    Oczywiście. Jak inaczej chciałbyś połączyć różnie naświetlone piksele w jeden obraz przypominający coś w rodzaju HDR, jeśli nie przy pomocy oprogramowania?

Bardzo mnie ciekawi, ze jak bede mial dwa prawidlowo naswietlone kadry (RAW bez przepalow) to
    czy bede w stanie wyciagnac to samo z GF-2 kosztem rozdzielczosci.
    Prawdopodobnie tak, z tym, że czeka Cię więcej pracy: raz podczas wykonywania zdjęcia, bo będziesz kombinował z ustawieniem ekspozycji do prawej strony histogramu, co w GF2 jest dość karkołomnym zadaniem, ponieważ histogram na żywo nie daje prawidłowych wskazań; a drugi raz przy wywoływaniu rawa, podczas którego będziesz musiał mocno ciągnąć cienie i walczyć z wyłażącym z nich szumem.

Aby test mial sens jakosc koncowa powinna miec wspolny mianownik czyli
    doskalowanie obrazu do najwiekszej rozdzielczosci dostepnej przez jeden z aparatow.

Jak na razie mamy 2 rozne rozdzielczosci...
    W czym problem? "Doskaluj" sobie. Ja przedstawiłem zdjęcia zrównane do tej samej rozdzielczości.

...i jedna zle naswietlona fota i tutaj
    nie moze byc mowy o wiarygodnosci
    Obie są naświetlone tak samo, co już wyjaśniłem.
    Ostatnio edytowane przez epicure ; 25.12.11 o 18:55

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    To się trochę zawiodłem, jakbym mocno polemizował wstawiłbym coś własnego...
    Myślałem, że Tymczasowy się przekonał i kupił X10
    W życiu
    Zamieszczona fotka pochodzi z iPhona 3, którego aparat był słaby w porównaniu z iPhonem 4, nie porównując już z iPhonem 4S.
    Tak więc przy następnej wymianie telefonu, zostanie załatwiona sprawa podręcznego aparatu foto dla mnie.