Strona 43 z 103 PierwszyPierwszy ... 3341424344455393 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 421 do 430 z 1025

Wątek: Fujifilm X10/X20/X30

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    115
    Moja galeria

Odp: Fuji X10/X50

O tym właśnie pisałem kilka postów wcześniej. Fotki Epicure są efektowne, bo to porządny fotograf, który na dodatek (w odróżnieniu od wielu innych porządnych fotografów) potrafi foty porządnie obrobić. Jasand niestety nie potrafi obrabiać zdjęć (bez obrazy) i ostatnie wrzuty idealnie obrazują znaną i lubianą (przez niektórych) lub nielubianą (przez większość) prawdę - dobry fotograf (podobnie jak polski lotnik) zrobi zdjęcie drzwiami od stodoły.
    Tej Fujik jest w moim odczuciu (żaden ze mnie ekspert) na tyle przyzwoity, że można nim zrobić bardzo dobre zdjęcie. I to w zasadzie wystarczy do "strzęścia". Dla mnie za drogi (jestem kutwa jeśli chodzi o sprzęt foto), bo za dużo mniejsze pieniądze mam ten sam efekt. Ale jeśli kogoś stać na tę zabawkę i ma z niej fun to żyć nie umierać.

ps. Od jakiegoś czasu nurtuje mnie pytanie - czym się różni x10 od x50?
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 21.12.11 o 00:13
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

yendash
    Gość

Nie wiem jak Wy, ale ja nie zauważam, w kompaktach, jakiegoś istotnego wzrostu jakości w porównaniu z początkiem ich istnienia. Jasne, wysokie iso robi różnicę, ale patrzac na zdjęcia z g2/g5 obrazek jest niespecjalnie "lepszy". Mam świadomość, że x10 przełomem nie jest, urzekła mnie tylko ergonomia.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Bez przesady, te zdjęcia to zwyczajne spacerowe pstryki z kategorii "w drodze po bułki do sklepu". Dałoby się je zrobić w zasadzie każdym kompaktem, tylko może nie zawsze w ten sam sposób. Bo mam wątpliwości, czy innymi aparatami udałoby mi się je zrobić z ręki przy zachowaniu podobnej jakości (Panas GF2 wymiękał). Teoretycznie mógłbym rozłożyć statyw, lecz w praktyce te zdjęcia w ogóle by nie powstały, bo nie dźwigam ze sobą statywu, gdy prosto po pracy wybieram się na zakupy A jeśli już wziąłbym statyw, to raczej zabrałbym torbę z lustrzanką, skoro już i tak mam dźwigać ze sobą klamoty. I tu jest pies pogrzebany... Gdyby to był inny kompakt, nie chciałoby mi się nawet brać go ze sobą, bo wiedziałbym, że w ciemnicy niewiele nim zdziałam bez statywu, którego z kolei nie chciałoby mi się nosić.

Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    ps. Od jakiegoś czasu nurtuje mnie pytanie - czym się różni x10 od x50?
    X50 nie istnieje. Tytuł wątku powstał, kiedy o tych aparatach krążyła jedynie plotka. Okazało się, że potwierdziła się ona tylko w przypadku X10, ale tytuł już pozostał.

Cytat Zamieszczone przez yendash Zobacz posta
    Nie wiem jak Wy, ale ja nie zauważam, w kompaktach, jakiegoś istotnego wzrostu jakości w porównaniu z początkiem ich istnienia. Jasne, wysokie iso robi różnicę, ale patrzac na zdjęcia z g2/g5 obrazek jest niespecjalnie "lepszy". Mam świadomość, że x10 przełomem nie jest, urzekła mnie tylko ergonomia.
    Ja zauważyłem. Pamiętam jak parę lat temu szukałem kompakta, który oferowałby w miarę użyteczne iso 400. Straszna nędza była pod tym względem. Dzisiaj za oczywistość uznałbym użyteczne iso 800 albo nawet 1600.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Ostatnio edytowane przez Darekw1967 ; 21.12.11 o 02:15
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

yendash
    Gość

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Ja zauważyłem. Pamiętam jak parę lat temu szukałem kompakta, który oferowałby w miarę użyteczne iso 400. Straszna nędza była pod tym względem. Dzisiaj za oczywistość uznałbym użyteczne iso 800 albo nawet 1600.
    Dlatego napisałem o wysokim iso, ale dołożenie pixeli niższemu jakoś nie wyszło na znacznie lepiej.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta

X50 nie istnieje. Tytuł wątku powstał, kiedy o tych aparatach krążyła jedynie plotka. Okazało się, że potwierdziła się ona tylko w przypadku X10, ale tytuł już pozostał.

Witam !

Gdybys wtedy czyli pare lat temu kupil x10 to faktycznie mialbys super do tego co bylo wtedy ale teraz mamy dzisiaj i
    jest zupelnie inny rynek i sa zupelnie inne mozliwosci.

x10 kieszonkowy to on nie jest a przyznasz, ze przy obecnych rozwiazaniach (cena/mozliwosci ) ten aparat nie stanowi
    konkurencji i jest rozwiazaniem jedynie samym w sobie nie robiacym zadnego przelomu jakosciowego
    a niezle foty o mniejszych szumach i lepszych parametrach wykonasz tanszymi i mniejszym oraz lzejszym sprzetem.

Najslabszym elementem x10 jest jego cena ktora skutecznie odrzuca klienta.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

yendash
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Witam !

Gdybys wtedy czyli pare lat temu kupil x10 to faktycznie mialbys super do tego co bylo wtedy ale teraz mamy dzisiaj i
    jest zupelnie inny rynek i sa zupelnie inne mozliwosci.
    Pozdrawiam
    Nie wiem, co rozumiesz pod pojęciem "kieszonkowy". Do mojej mieści się moskwa 5, więc x10 jest jak najbardziej. Jakoś nie wyobrażam sobie noszenia aparatu w kieszeni jeansów, ale może mam za małą wyobraźnię. Nie widziałem też w czasach analogowych sprzętu o małych wymiarach (no ok, mjuII jest taki), oraz wygodnej obsłudze (mju też nie jest) jaką zapewnia x10 i tutaj postęp jest oczywisty.
    A jakość zdjęć? Nie wiem czy możesz porównać u siebie ale oglądając swoje zdjęcia z luster typu 10d, d70 i późniejszych wcale nie widzę wielkiej poprawy jakości zdjęć na niskim iso w obecnych konstrukcjach. Czyli możemy również wrzucić w kanał wszelkie nowości bo poza większą rozdzielczością (czasami zbędną), oraz wyższym użytecznym iso, niewiele się zmieniło na lepsze. Za to ja zmieniłem więcej korpusów niż bym chciał i pewnie to temat na inną wymianę zdań.

---------- Post dodany o 10:10 ---------- Poprzedni post był o 10:07 ----------

Witam !
    Pozdrawiam
    jednakowoż należałoby wspomnieć o jednym (jest pewnie i więcej), fakcie. Cena takiego e-pl1 po premierze:
    "E-PL1 Czarny korpus -zawiera baterię i ładowarkę - 2299 PLN z VAT"
    Ile kosztuje dzisiaj, wiemy. E-p1 kosztował grubo ponad 3,5k. A dzisiaj?
    pozdrawam

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    104
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez yendash Zobacz posta

jednakowoż należałoby wspomnieć o jednym (jest pewnie i więcej), fakcie. Cena takiego e-pl1 po premierze:
    "E-PL1 Czarny korpus -zawiera baterię i ładowarkę - 2299 PLN z VAT"
    Ile kosztuje dzisiaj, wiemy. E-p1 kosztował grubo ponad 3,5k. A dzisiaj?
    pozdrawam
    Nie liczylbym, ze Fuji bedzie taniec w takim tempie co Olympus nasz kochany

Znam jeden fajny kieszonkowy aparat, ktorego nie ma wstydu nosic, a ktory zawstydza wiekszych braci, to Fuji 100fd

pozdrawiam serdecznie
    Janek
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

yendash
    Gość

Dobrze, że jakiś czas wolny się szykuje. Będzie okazji pochodzić po mieście, póki co to głównie z przerw w podróżach.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_DSF0804.jpg
Wyświetleń:	112
Rozmiar:	255,4 KB
ID:	58115   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_DSF0819.jpg
Wyświetleń:	111
Rozmiar:	446,1 KB
ID:	58116  

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

x10 kieszonkowy to on nie jest...
    Yyy... Nie jest? Kurdę, to chyba muszę przestać go nosić w kieszeni

...a przyznasz, ze przy obecnych rozwiazaniach (cena/mozliwosci ) ten aparat nie stanowi
    konkurencji i jest rozwiazaniem jedynie samym w sobie nie robiacym zadnego przelomu jakosciowego
    Nie rozumiem dlaczego oczekuje się od tego aparatu jakiegoś przełomu. On ma po prostu wszystkie najlepsze cechy zaawansowanych kompaktów (które do tej pory zawsze występowały osobno) + fajny DR + fajny wygląd.

a niezle foty o mniejszych szumach i lepszych parametrach wykonasz tanszymi i mniejszym oraz lzejszym sprzetem.
    A coż to za tajemniczy sprzęt?

Mnie nie odrzuciła, więc chyba jest mniej skuteczna, niż sądzisz.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb