Strona 34 z 41 PierwszyPierwszy ... 243233343536 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 331 do 340 z 408

Wątek: O perspektywie, ogniskowej i takie tam (wydzielone z wątku o Fuji X10/X50)

yendash
    Gość

Odp: O perspektywie, ogniskowej i takie tam (wydzielone z wątku o Fuji X10/X50)

Gdybym był bardziej złośliwy niż jestem, to porównując efekty wymiany myśli w tym wątku z taką grupą np. żółtych, powinienem napisać że jest ta wiedza chyba wprost proporcjonalna do wielkości systemowych matryc. Ale nie jestem, tym bardziej że akurat matrycę mam mniejszą.
    Ciekawe, kto pierwszy kopnie tak wystawioną piłkę.

---------- Post dodany o 15:13 ---------- Poprzedni post był o 14:51 ----------

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Jaki jest sens drastycznego wycinana kadru z kadru, lub klejenia kadrów w perspektywę (dla przypadku innego niż brak posiadania obiektywu o wystarczająco szekokim kącie widzenia)?
    W fotografi chodzi chyba o złapanie w wizjerze/wyświetlaczu interesującego zdarzenia i zrobieniu zdjęcia.
    Nie wiem jak inni, ale ja nie wycinam z moich kadrów nowych kadrów o wielkość 10% pierwowzoru. Ale może to jakiś nowoczesny trend ...
    .
    Reasumując, całość tej 33 stronicowej wymiany "myśli" można podsumować stwierdzeniem: nieprawdą jest, jakoby perspektywa zależała od odległości aparatu od fotografowanego obiektu, ponieważ w fotografii nie chodzi o to aby sobie coś wyciąć ino pstryknąć.
    Dziwnym zrządzeniem marketingowych budżetów przychodzi mi na myśl reklama jednej z sieci handlowych ze sprzętem (m.in.) foto...
    I tym podsumowaniem możemy już zakączyć (uważam, że tak się powinno to pisać i nikt nie przekona mnie, że powinno być inaczej).

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    351
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez yendash Zobacz posta
    ... możemy już zakączyć (uważam, że tak się powinno to pisać i nikt nie przekona mnie, że powinno być inaczej).
    A potrafisz to jakoś uzasadnic (nie przyjmuję odpowiedzi "bo tak")?
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez kurokial Zobacz posta
    Mam złoty środek tej niezwykle perspektywicznej dyskusji o tutaj.

A co czyni wycinanie?

A może wyciąć jeszcze bardziej?
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 13.12.11 o 17:25

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Łudziłem się, że przynajmniej Ci, którzy tak gorliwie domagali się przykładowych fotek przestaną wypisywać bzdury.
    Jak widać dowody nie wystarczą. Czas umierać

yendash
    Gość

Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    A potrafisz to jakoś uzasadnic (nie przyjmuję odpowiedzi "bo tak")?
    Ależ oczywiście.. wbrew temu, co jest napisane w słowniku, ja słyszę to inaczej. :P

---------- Post dodany o 17:12 ---------- Poprzedni post był o 17:09 ----------

Cytat Zamieszczone przez kashpir Zobacz posta
    Łudziłem się, że przynajmniej Ci, którzy tak gorliwie domagali się przykładowych fotek przestaną wypisywać bzdury.
    Jak widać dowody nie wystarczą. Czas umierać
    Też się łudziłem, 140 posty temu, ale dla tej idei umierać nie zamierzam.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Krakman Zobacz posta
    Fret jesteś tutaj już tak długo jak i ja, więc chyba to zobowiązuje do wzajemnego szacunku.
    Jestem miły i sympatyczny, tak mnie postrzegają inni.. więc odpuść sobie osobistych wycieczek.
    Mógłbym i ja doszukać się w Twoich postach ciekawostek, ale nie robię tego.

Nikt nie ma monopolu na rację.. tak samo ja jak i Ty.
    Mam alergię na miłe i sympatyczne 2+2=5. Miło i sympatycznie, to możemy pogadać o smaku piwa, bo tam każdy może mieć własne zdanie. W kwestiach technicznych/wymiernych nie toleruję "własnego zdania" i innych teorii o zawartości kadru w kadrze. Albo fakty coś potwierdzają, albo nie. Albo ja się mylę, albo Ty. Nie ma prawdy leżącej po środku. Ogłupianie innych nie jest ani miłe, ani sympatyczne.

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    351
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez yendash Zobacz posta
    ... wbrew temu, co jest napisane w słowniku, ja słyszę to inaczej. :P
    Posłuchaj tych, którzy mówią poprawną polszczyzną a zmienisz zdanie
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    295
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Mam alergię na miłe i sympatyczne 2+2=5. Miło i sympatycznie, to możemy pogadać o smaku piwa, bo tam każdy może mieć własne zdanie. W kwestiach technicznych/wymiernych nie toleruję "własnego zdania" i innych teorii o zawartości kadru w kadrze. Albo fakty coś potwierdzają, albo nie. Albo ja się mylę, albo Ty. Nie ma prawdy leżącej po środku. Ogłupianie innych nie jest ani miłe, ani sympatyczne.
    No cóż, alergie wszelakie się podobno leczy. Tolerancje nabywa się z wiekiem....Więc wszystko przed Tobą . Powodzenia...

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Krakman Zobacz posta
    No cóż, alergie wszelakie się podobno leczy. Tolerancje nabywa się z wiekiem....Więc wszystko przed Tobą . Powodzenia...
    Alergie się leczy, lub wypala autoszczepionką, może podobnie jest z tą perspektywą?
    Pozdrawiam AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Jaki jest sens drastycznego wycinana kadru z kadru,...
    Aby wykazać takie błędne stwierdzenia:

Kręcąc tylko zoomem zmieniasz perspektywę kadru ...
    ... Prespektywa zależy wyłącznie od ogniskowej...
    Co do tego:

Podchodząc i odchodząc od obiektu zmieniam kadr, nie perspektywę. ....

Zrób sobie mały test. Ustaw na zoomie najmniejszą ogniskową i zrób fotkę, potem ustaw największą ogniskową i zrób taki sam kadr. I teraz porównaj perspektywy.
    Robiłeś taki test? Chyba zgodzisz się, żeby zrobić taki sam kadr na najmniejszej i najdłuższej ogniskowej, dla tej najdłuższej będziesz musiał odpowiednio się oddalić. Jeśli nie robiłeś, sfotografuj sylwetkę osoby aby zmieściła się cała w kadrze przy ogniskowej np. 50 i 100mm. Dla ogniskowej 100mm będziesz musiał zwiększyć odległość od osoby aby cała zmieściła Ci się w kadrze. Faktycznie perspektywy będą różne, ale nie można zrobić dwu takich samych kadrów z tego samego miejsca przy ogniskowej 50 i 100mm. Czyli Twoje twierdzenia są błędne. Odległość pełni tu kluczową rolę.
    Nie sądzę co prawda abym Cię przekonał