Strona 33 z 41 PierwszyPierwszy ... 233132333435 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 321 do 330 z 408

Wątek: O perspektywie, ogniskowej i takie tam (wydzielone z wątku o Fuji X10/X50)

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

Odp: O perspektywie, ogniskowej i takie tam (wydzielone z wątku o Fuji X10/X50)

Cytat Zamieszczone przez yendash Zobacz posta
    Krakman, daruj... padło stwierdzenie z którym od początku się nie zgadzam. Wyjaśnień było wystarczająco dużo, łącznie z przykładami, definicjami aby uniknąć niejasności a także odnośnikami do źródeł, które nie pozostawiają żadnych wątpliwości. To jak nazwać uparte trzymanie się własnych "teorii" pozostawiam Tobie. Dla mnie temat został wyczerpany.

Nie wiem nic o medalach, zupełnie nie jestem zainteresowany, nie wypowiadałem się więc nie rozumiem dlaczego i akurat w tym wątku.
    Niezależnie od powyższego, przepraszam wszystkich, którzy poczuli się urażeni sposobem mojej komunikacji w tym wątku.
    Wyjaśnień było wystarczająco dużo ale z obu stron.. też uważam temat za wyczerpany.. czyli wszyscy wiedzą swoje...

Może to i dobrze...

O medale w ostanim wpisie się nie czepiałem tylko wypowiedzi troszkę złośliwej na temat zjadaczy czipsów czy oglądaczy seriali itd.. coś tam było jeszcze..
    Pozdrawiam.

---------- Post dodany o 11:31 ---------- Poprzedni post był o 11:28 ----------

Cytat Zamieszczone przez Herbatniczek Zobacz posta
    Ja też jestem z Krakowa, przeczytałem 32 strony tego wątku i po pokazaniu 2 prawidłowych przykładów niektórzy dalej piszą coś takiego cytat "Tylko, że Wy poważnie traktujecie perspektywę ale trochę jakby niezrozumiale.. Napisałem wczesniej na ten temat. Przykład z trolem zły.. Zbyt bliskie odległości by było widać różnicę w "perpektywie".." Ponieważ też jesteś z Krakowa możemy się spotkać w któryś dzień, weznę statyw obiektyw szerokokątny i tele zrobimy fotki na takich obiektach wybranych przez Ciebie "by było widać różnicę w perspektywie". Pokażemy fotki tutaj. Może jak sam sfotografujesz zobaczysz, że nie będzie róznicy w perspektywie i przekonasz się, że jesteś w błędzie. A jeśli wyjdzie na Twoje to będziesz miał świetny własnoręcznie zrobiony przykład aby przekonać nas wszystkich w jakim błędzie na temat perspektywy żyjemy i nawet ja to potwierdzę.
    Nie trzeba robić nic nowego , wystarczy oglądnąć wcześniejszy przykład z dziewczyną w ruinach jakiejś fabryki czy czegoś...

---------- Post dodany o 11:34 ---------- Poprzedni post był o 11:31 ----------

Dajmy już spokój ..idą święta...

---------- Post dodany o 11:37 ---------- Poprzedni post był o 11:34 ----------

Cytat Zamieszczone przez lukasz78 Zobacz posta
    Może podejście Krakmana do "perspektywy" bierze się stąd, że jest z Krakowa
    a tam nawet "pole" oznacza co innego niż w słowniku języka polskiego.

Ja również nie wiem o co chodzi z medalami ale szczerze gratuluję odznaczenia.
    Dajcie spokój medalom już...

łukasz ....... No! za to pole to Ci wypomnę "scyzoryka" kieleckiego

yendash
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Krakman Zobacz posta
    Wyjaśnień było wystarczająco dużo ale z obu stron.. też uważam temat za wyczerpany.. czyli wszyscy wiedzą swoje...

Nie trzeba robić nic nowego , wystarczy oglądnąć wcześniejszy przykład z dziewczyną w ruinach jakiejś fabryki czy czegoś...
    Krakmanie, zlituj się. Od kilku dni, trójkowi przyjaciele karpia, znęcają się nad moją muzyczną wrażliwością Czy Ty musisz to samo robić z moim pojęciem perspektywy? :P
    Ostatnio edytowane przez yendash ; 13.12.11 o 12:56

Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

Nie! bo mam swoje pojęcie
    Pozdrawiam

---------- Post dodany o 12:04 ---------- Poprzedni post był o 12:00 ----------

Jestem nielitościwy

Ale na tym juz poprzestańmy..

Pozdrawiam pomimo różnicy zdań...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Krakman, mam wrażenie, że Twoim hobby jest nadawanie starym słowom nowych znaczeń. Wiemy już co oznacza według Ciebie flaszka i perspektywa. Masz jeszcze jakieś ciekawe pomysły?

Charakterystyczne dla wątku jest to, że zwolennicy "perspektywy w perspektywie" nie potrafią wąsnoręcznie wykonać żadnych zdjęć na potwierdzenie swojej śmiałej tezy.

Banned | OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Potrafią zato pokazać bez pozwolenia zdjęcia cudze i mają opanowane przypieranie do muru rzeczowymi argumentami (perspektywa kadru w kadrze itp.) kilkuletnie dziecko -respect.
    Ale odczekam -bo interpretacja dowolnego słowa w powyższym temacie jest tak różna ża zastanawiam się czy my wszyscy mówimy tzm samym językiem.
    Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 13.12.11 o 13:58

Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

Fret jesteś tutaj już tak długo jak i ja, więc chyba to zobowiązuje do wzajemnego szacunku.
    Jestem miły i sympatyczny, tak mnie postrzegają inni.. więc odpuść sobie osobistych wycieczek.
    Mógłbym i ja doszukać się w Twoich postach ciekawostek, ale nie robię tego.

Nikt nie ma monopolu na rację.. tak samo ja jak i Ty.

Banned | OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

ale można chyba pewne zagadnienia na końcu wyjaśnić bo przeciwnie całość była na marne a my zamiast się edukować- ogłupiamy.
    ? chyba się zgodzisz ?
    Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 13.12.11 o 14:49

Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

masz rację.... tylko śmy są uparte wszystkie....

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez skow
    Nie, od tego momentu to wyciął moderator.
    No tak, jak zawsze, inni wiedzą lepiej od nas samych...
    "Perspektywa kadru" - też tego nie czaję.
    Faktycznie powalająco trudne do zrozumienia, że chodzi o prespektywę jaką widać w kadrze.
    Animacja 3D Nefertiti.
    Możliwości są 3:
    1) zmieniała się odległość kamera-obiekt i kąt widzenia kamery; stała wielkość obiektu (sytuacja typowa w fotografii)
    2) stała odległość kamera-obiekt; zmieniał się kąt widzenia kamery i wielkość obiektu
    3) stała odległość kamera-obiekt i stały kąt widzenia; deformacji ulega obiekt. (a to już tylko w animowanych bajkach)
    Ale ja pytałem o Twoje stanowcze stwierdzenie: Na zdjęciach animacji "faraon" następuje ZMIANA PERSPEKTYWY [...] bo ZMIENIŁA SIĘ ODLEGŁOŚĆ fotografa od obiektu ... A tu wycofywanie się rakiem. Poza tym 1, 2, 3 też nie tłumaczą tego co widzimy w animacji.

Cytat Zamieszczone przez mynameisnobody
    Potrafią zato pokazać bez pozwolenia zdjęcia cudze
    Twoja opowieść, więc użyłem Twoich fotek (chyba, że powiesz, że nie jesteś Trollewna, Kaziq, i nie masz konta na FC )

Cytat Zamieszczone przez fret
    Charakterystyczne dla wątku jest to, że zwolennicy "perspektywy w perspektywie" nie potrafią wąsnoręcznie wykonać żadnych zdjęć na potwierdzenie swojej śmiałej tezy.
    A może porozmawiamy o sensie robienia takich fotek

zamiast takich

Jaki jest sens drastycznego wycinana kadru z kadru, lub klejenia kadrów w perspektywę (dla przypadku innego niż brak posiadania obiektywu o wystarczająco szekokim kącie widzenia)?
    W fotografi chodzi chyba o złapanie w wizjerze/wyświetlaczu interesującego zdarzenia i zrobieniu zdjęcia.
    Nie wiem jak inni, ale ja nie wycinam z moich kadrów nowych kadrów o wielkość 10% pierwowzoru. Ale może to jakiś nowoczesny trend ...

PS
    Frecie, Ty to dopiero zasypałeś ten wątek swoimi fotkami ...

Cytat Zamieszczone przez mynameisnobody
    ale można chyba pewne zagadnienia na końcu wyjaśnić bo przeciwnie całość była na marne a my zamiast się edukować- ogłupiamy.
    ? chyba się zgodzisz ?
    Zestawienie powyższych fotek niech będzie odpowiedzią.

| OlyJedi Awatar kurokial
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Mam złoty środek tej niezwykle perspektywicznej dyskusji o tutaj.
    zZz