porównuję E-PL3 i E-PM1 i wychodzi mi na to że poza wagą (gabaryty te same) jedyną różnicą jest uchylany LCD w E-PL3.
chyba, że czegos tam nie ujęli -?
do czego przydaje się taki nachylany lcd ?
szkoda że nie ma tam testu E-PM1.
porównuję E-PL3 i E-PM1 i wychodzi mi na to że poza wagą (gabaryty te same) jedyną różnicą jest uchylany LCD w E-PL3.
chyba, że czegos tam nie ujęli -?
do czego przydaje się taki nachylany lcd ?
szkoda że nie ma tam testu E-PM1.
Uchylny LCD ? Zrób fotkę żabie z bliska, nie z góry, albo fotkę unosząc aparat wysoko nad głową np. nad tłumem. Na LCD wtedy widzisz co fotografujesz. Przydaje się. Nie mówię że żyć się bez tego nie da.
A czego nie ujęli? Np. E-PM1 ma najprostsze menu dla początkujących. Nie trzeba od razu wiedzieć co to jest i po co jest np. przysłona czy ISO![]()
The question is: What is a Mahna Mahna?
Wyobraź sobie, że chcesz zrobić zdjęcie stokrotki na trawniku, odchylasz ekran i widzisz co fotografujesz, jak nie masz odchylanego ekranu, to musisz położyć się na trawniku plackiem.
Inna scenka - coś cię zainteresowało przy sąsiednim stoliku, chcesz zrobić dyskretnie zdjęcie, odchylasz ekran, delikatnie skierowywujesz i kadrujesz i pstryk - zdjęcie twoje. Jak nie masz regulowanego ekranu musisz się wpatrywać w pionowego LCD-eka. Odchylany, obracany ekran daje komfort kadrowania, pomaga być dyskretniejszym.
Różnice w penach trzecich:
EP-3 - nieodchylany ekran OLED, największy i dotykowy i wbudowana lampka.
EPL-3 - odchylany niedotykowy ekran,
EPM-1 najmniejszy, najlżejszy, uproszczone menu i te kolorki - największy wybór.
Do wszystkich dołożysz wizjer cyfrowy, maja te same bebechy. Nie różnią się szybkością autofokusa. Do EPL-3 i EPM-1 jast dołączana wsuwana w sanki lampka, wykluczająca sie z wizjerem - nie można użyć lampki i wizjera równocześnie.
To tak z mojej perspektywy.
Pozdrawiam AP.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
To się dorzucę jeszcze z szybkością zdjęć seryjnych
E-P3 ma 3 kl/s
E-PL3 ma 5 kl/s, a nawet 5,5 jak wyłączysz stabilizację.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
ślicznie dziekuje
czyli najkorzystniej wychodzi (dla mnie) EPL-3, choć EPM-1 korci uproszczonym menu i niższa cena, i chyba to przeważy.
to jeszcze proszę doradźcie w kwestii tego obiektywu na początek (na razie głównie do fotografii dzieci, wakacyjnej, rodzinnej) dopóki nie rozeznam się w temacie i nie dowiem czego mi trzeba.
ten kitowy 14-42 wystarczy do takiej zwykłej fotografii ?
choć kurcze z 14-150 wychodzi korzystaniej skoro i tak chciałabym go kiedyś mieć.
miałam już kolorowy, teraz chyba skłaniałabym się ku srebrnemu lub czarnemu.
na srebrnym rysek nie będzie widać ?
może jest na forum ktoś z lublina i wie gdzie mogę zobaczyć na je żywo ?
---------- Post dodany o 13:05 ---------- Poprzedni post był o 13:05 ----------
a E-PM1 - ?![]()
Ostatnio edytowane przez agajan3 ; 13.12.11 o 14:16
5/s jak w eplu 3
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=...m1-szybki-test
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Największy wybór w Saturnie, tam można pomacać, chyba jest w Lublinie.
http://sklep-saturn.eu/kontakt-saturn.html
Bo Warszawie to Janki, Złote Tarasy, Arkadia.
Ostatnio edytowane przez ajan ; 13.12.11 o 15:58
" Fotografując staraj się pokazać to, czego bez Ciebie nikt by tego nie zobaczył".
w czwartek pojadę do mediamarkt, może będą. ciekawe jeszcze czy tam można obejrzeć tylko z zewnątrz (jak w euro agd) czy włączyć i przetestować (jak w media expert) - ?
pomęczę Was jeszcze o te obiektywy, bo nadal nie do końca rozumiem, a pytania jak na zupełnego amatora przystało
jaka jest różnica między 14-42 a 40-150, poza szerokością widzenia którą sprawdziłam na stronie tamron ?
może ten obiektyw 40-150 byłby bardziej uniwersalny niż 14-42 - ???
i jakby tego było mało dopatrzyłam się w oznaczeniach dodatkowych literek : II, II R, ED - co one oznaczają, powinnam zwrócić na to uwagę ?
Ostatnio edytowane przez agajan3 ; 13.12.11 o 18:03