bardzo dziękuje o to mi chodziło
tak wstępnie skłaniałabym sie ku E-PM1 lub E-PL3
kwestią upewnienia jeszcze, bo nie miałam dotąd styczności poza zwykłymi kompaktami.
i przepraszam jesli pojawi się jakieś głupie pytanie ale jestem laikiem :
obiektywy innych firm można w nim zastosować ?
mają wbudowane lampy - te malutkie punkciki ? czy są w miarę wystarczające (cos tak jak w małpce?) czy trzeba od razu dokupić ?
---------- Post dodany o 16:43 ---------- Poprzedni post był o 16:41 ----------
dzieki za stronkę, przydatna, tylko nie widzę tam tego podstawowego PEN E-PL1.
---------- Post dodany o 16:49 ---------- Poprzedni post był o 16:43 ----------
ale już zoom będzie mniejszy w przypadku dwóch ?
skoro 14-150mm daje prawie 11x zoom,
a 14-42 (3x ?) i 40-150 (niespełna 4x).
OK, sam przez to kiedyś przeszedłem więc wytłumaczę - wartość ZOOM przy obiektywach równa jest wynikowi dzielenia największej ogniskowej przez najmniejszą, i tak:
150/14 = 10.71 = ~11
42/14 = 3
150/40 = 3.75 = ~4
czyli po polskiemu - czym większa wartość ZOOMa tym bardziej uniwersalny obiektyw
mniej więcej![]()
Ostatnio edytowane przez romek1967 ; 12.12.11 o 19:21
The question is: What is a Mahna Mahna?
Daj sobie spokój z zoomem, w ogóle wyrzuć z głowy ten termin. On kompletnie nic nie znaczy. Równie dobrze możesz sobie wymyślić jakiś inny parametr, np. stosunek ilości listków przysłony do pojemności akumulatora. Będzie tak samo bezwartościowy, jak pojęcie zoomu, ale przynajmniej będziesz mogła się podpisywać jako jego autor
Można, jeśli są to obiektywy z tym samym systemem mocowania.
Te punkciki to nie lampy błyskowe, tylko diody wspomagające działanie AF w słabym oświetleniu. E-P1/2, E-PL3 i E-PM1 nie mają wbudowanych lamp, podobnie jak NEXy (oprócz NEX-7) i 3-cyfrowe Samsungi. Mają za to w zestawach małe lampki zewnętrzne. A czy są one wystarczające, to zależy od wymagań. Generalnie są tak samo (nie)wystarczające, jak lampy błyskowe w kompaktach.
Ostatnio edytowane przez epicure ; 12.12.11 o 20:26
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Możesz do nich podpinać obiektywy z mocowaniem mikro 4/3.
Ewentualnie inne mocowanie poprzez odpowiednie przejściówki.
Co do lampy błyskowej, to wbudowana to żadna rewelacja. Jednak na początek najlepiej się przekonaj czy dla Ciebie jest ona wystarczająca.
Jeśli nie, to zawsze zdążysz dokupić coś lepszego.
EDYCJA:
Epicure ma rację, nie zrozumiałem o co chodziło z tymi punkcikami.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
suma sumarum będzie, tylko przekładać obiektywy trzeba
TUTAJ możesz sobie suwaczkiem pod obrazkiem posuwać i zobaczyć jak zmienia się to co "widzi" aparat w zależności od ogniskowejjeszcze nie wiem do czego jaki obiektw, najlepiej byłoby wypróbować ale nie mam jak.
Co do ogniskowych, to im niższa liczba, tym obiektyw widzi szerzej.
Tutaj jest to fajnie zobrazowane: http://www.tamron.eu/en/lenses/focal...omparison.html
Edycja:
Ups, Romek mnie ubiegł![]()
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
super - wielkie dzięki !
jeszcze mam pytanie apropo tego pierszego najprosztszego modelu E-PL1 (czy E-PL2 ?)
tylko tez tak prosto bym prosiła
co jemu brakuje z tych bardziej istotnych rzeczy a co mają wyższe modele ?
sterowanie kablem, radiem... wężyk latawiec... ???
aha i jak z tym mocowaniem penach - coś czytałam że rzadkie i trudno kupić taniej używane szkło ?
o ile na pierwzy rzut jako tako mogę sobie pozwolić potem może być trudniej jeśli chodzi o nowe obiektywy - to jednak kosztowna zabawka.
a ja mam ochotę się pobawić
edit: doczytałam że można za pomoca pilota sterować wyzwoleniem migawki.
tego ten PL1 nie ma ?
wężyk - kabel ma służyc do tego samego ?
coś pominęłam - latawiec...
Ostatnio edytowane przez agajan3 ; 12.12.11 o 23:14
Bezlusterkowce czy jak kto woli kompakty z wymienną optyką to bardzo nowe zabawki. Trudno więc o używane obiektywy :] A czy rzadkie? System micro4/3 ma na dziś chyba największą ofertę obiektywów w temacie bezlusterkowców.
TUTAJ masz porównywarkę na Optycznych, kliknij co chcesz porównać w lewym okienku.
Latawce zostaw nam, dużym chłopakomdługo by tłumaczyć o co biega.
E-PL1 jako jedyny nie daje się sterować ani pilotem ani wężykiem.
Wyżej proponowałem Ci modele z najnowszej serii, z dwuletnią gwarancją. I dalej podtrzymuję swoją opinię. Jak się bawić to wypasionymi zabawkami![]()