Strona 26 z 41 PierwszyPierwszy ... 16242526272836 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 408

Wątek: O perspektywie, ogniskowej i takie tam (wydzielone z wątku o Fuji X10/X50)

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria

Odp: O perspektywie, ogniskowej i takie tam (wydzielone z wątku o Fuji X10/X50)

Cytat Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski Zobacz posta
    Prosze podać propozycje swoje. Jakie rózne rzeczy rozumiemy pod pojęciem perspektywy?
    Dla jasności podam swoje propozycje:
    [...]
    Pzdr, TJ
    Dla mnie punkt 1 i 2 to to samo. czy docelowym medium będzie kartka, matryca czy monitor to bez znaczenia.
    Jeśli nie to należałoby dorzucić punkt o grafice 3D

Punkt 3.
    Z takimi określeniami to się nie spotkałem. Za to spotkałem się z np z określeniem "żabia perspektywa" itp
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar oczko
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Ostatnio edytowane przez oczko ; 11.12.11 o 13:14
    Pentax K7 + Sigma 70-200II +DA 18-55WR + Tamron 17-50 f/2.8 + Samyang 85 f/1.4 + Helios f/2.0 + Metz 58 AF-1
    zapraszam na moją stronę: http://pawellysik.iportfolio.pl/ i zachęcam do współpracy

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez oczko Zobacz posta

I co Wy panowie specjaliści na to??? będziecie się dalej doktoryzować....? Mirek niestety ma rację a Wy wróćcie do doświadczeń i dobrych podręczników a nie jakieś wątpliwe linki do jeszcze wątpliwszych stron... Jesteście w wiekszoścći pokoleniem , które bezkrytycznie przyjmuje to co pisze w internecie... Sorry ale to prawda... Panie Jankowski, piszesz spore elaboraty, ale nie zawsze zgodne z prawami optyki. Piszecie o ruszaniu tyłka .. w pewnych sytuacjach w cale nie trzeba "ruszać tyłka " by zmienić tak jak w tym przykładze "perspektywę w kadrze"

---------- Post dodany o 12:30 ---------- Poprzedni post był o 12:26 ----------

A "wycinek" kadru z obiektywu szerokiego o czym czasem piszecie , wcale nie będzie odpowiadał temu samemu widokowi pokazanym przez obiektyw tele... Chyba że używa ktoś zoomu elektronicznego gdzie faktycznie program wycina fragment kadru powiększając go.. no powiększa również piksele... (niektóre aparaty tak mają)

PawelN
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Krakman Zobacz posta
    I co Wy panowie specjaliści na to??? będziecie się dalej doktoryzować....? Mirek niestety ma rację a Wy wróćcie do doświadczeń i dobrych podręczników a nie jakieś wątpliwe linki do jeszcze wątpliwszych stron... Jesteście w wiekszoścći pokoleniem , które bezkrytycznie przyjmuje to co pisze w internecie... Sorry ale to prawda... Panie Jankowski, piszesz spore elaboraty, ale nie zawsze zgodne z prawami optyki. Piszecie o ruszaniu tyłka .. w pewnych sytuacjach w cale nie trzeba "ruszać tyłka " by zmienić tak jak w tym przykładze "perspektywę w kadrze"
    I tu wstaję i głośno klaskam!

Banned | OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

brain dead Ω†

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar oczko
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Pentax K7 + Sigma 70-200II +DA 18-55WR + Tamron 17-50 f/2.8 + Samyang 85 f/1.4 + Helios f/2.0 + Metz 58 AF-1
    zapraszam na moją stronę: http://pawellysik.iportfolio.pl/ i zachęcam do współpracy

| OlyJedi
    Siła reputacji
    199
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez skow Zobacz posta
    Dla mnie punkt 1 i 2 to to samo. czy docelowym medium będzie kartka, matryca czy monitor to bez znaczenia.
    Jeśli nie to należałoby dorzucić punkt o grafice 3D

Punkt 3.
    Z takimi określeniami to się nie spotkałem. Za to spotkałem się z np z określeniem "żabia perspektywa" itp
    1) Punkt 1 i 2 to ta sama perspektywa, tylko realizowana na dwa różne sposoby. Sądzę, że o perspektywie w sensie rzutu perspektywicznego najwięcej wiedzą z racji zawodu twórcy gier komputerowych.

2) Określenie „szeroka perspektywa” jest stosowane dla ujęcia obiektywem wide. Określenie „wąska perspektywa” jest stosowane rzadko.

W ogólności słowo „perspektywa” jest stosowane chętniej, gdy na zdjęciu są zbieżne linie konstruujące tę perspektywę, np. na zdjęciach architektury.

Niektórzy autorzy poradników fotograficznych nazywają np. ujęcie szerokim katem „perspektywa zniekształconą”, bo odbiegająca od naszego „normalnego” postrzegania.

3) Temat można uzupełnić o oboczne terminy – szeroki plan, szerokie ujęcie, szeroki kadr, wąskie ujęcie, ciasny kadr, lecz dotyczą one bardziej granic fotografowanego obiektu, (w zasadzie obiektywem o dowolnej ogniskowej) z luzem na przestrzeń obok obiektu.
    Dla przykładu „ciasny kadr” wystąpi wtedy, gdy na zdjęciu jest tylko obiekt, a nawet obiekt poobcinany, a perspektywa występuje przy okazji.
    Szczegółowa dyskusja włączająca te terminy do tematu perspektywa była by zbyt rozstrzelona.

4) Jeśli chodzi o skojarzenia najczęstsze, to z perspektywą fotografowie łączą często tzw. perspektywę ptasią i żabią. Są to popularne nazwy ujęć z góry i z dołu, z punktów leżących powyżej lub poniżej linii wzroku stojącego człowieka. W znaczeniu geometrii rzutu środkowego są to te same perspektywy.

---------- Post dodany o 16:00 ---------- Poprzedni post był o 15:49 ----------

Cytat Zamieszczone przez oczko Zobacz posta
    w internecie znalazłem ciekawy przykład:
    Warto by dodać do zdjęć wyjaśniający komentarz.
    Na co przykładem są zdjęcia?

Pzdr, TJ

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

I co Wy panowie specjaliści na to??? będziecie się dalej doktoryzować....? Mirek niestety ma rację a Wy wróćcie do doświadczeń i dobrych podręczników a nie jakieś wątpliwe linki do jeszcze wątpliwszych stron... Jesteście w wiekszoścći pokoleniem , które bezkrytycznie przyjmuje to co pisze w internecie... Sorry ale to prawda... Panie Jankowski, piszesz spore elaboraty, ale nie zawsze zgodne z prawami optyki. Piszecie o ruszaniu tyłka .. w pewnych sytuacjach w cale nie trzeba "ruszać tyłka " by zmienić tak jak w tym przykładze "perspektywę w kadrze" [COLOR="Silver"]
    Te 3 zdjęcia pokazują jedynie, że zmieniając punkt z którego się robi zdjecie, zmienia się również zawartość kadru. To oczywiste i nikt tego nie neguje. Poza tym tu fotograf "ruszył tyłek", bo musiał go obniżyć, żeby zrobić zdjęcie z niższego punktu widzenia.
    Poza tym w EXIFie nie ma informacji o ogniskowej ani o odległości do postaci, więc jako przykład edukacyjny do bani.

A "wycinek" kadru z obiektywu szerokiego o czym czasem piszecie , wcale nie będzie odpowiadał temu samemu widokowi pokazanym przez obiektyw tele... Chyba że używa ktoś zoomu elektronicznego gdzie faktycznie program wycina fragment kadru powiększając go.. no powiększa również piksele... (niektóre aparaty tak mają)
    Ale masz jakieś wsparcie?

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

Odpuszczam... nie należę do upartych ludzi... I nie lubię upartych...szkoda czasu ... Każdy może mieć wyobrażenie świata jakie chce.. O wiele lepiej czasem pogadać o d..... Maryni niż na niektórych wątkach poważnie...Sorry jeśli kogoś uraziłem nie chciałem.. Jestem człowiekiem pogodnym i myślącym pozytywnie(w miarę ostatnio..)

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria

Piszecie o ruszaniu tyłka .. w pewnych sytuacjach w cale nie trzeba "ruszać tyłka " by zmienić tak jak w tym przykładze "perspektywę w kadrze"
    Co za różnica czy rusza się tyłkiem czy kątem i odległością wirtualnej kamery od modelu?
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1