Strona 16 z 41 PierwszyPierwszy ... 6141516171826 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 408

Wątek: O perspektywie, ogniskowej i takie tam (wydzielone z wątku o Fuji X10/X50)

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

Odp: O perspektywie, ogniskowej i takie tam (wydzielone z wątku o Fuji X10/X50)

Cytat Zamieszczone przez Centus Zobacz posta
    nie chce dolewac oliwy do ognia , ale w tym poradniku ktory ogladalem wlasnie sugerowali zeby do wiezowcow uzyc tele i focic z wiekszej odleglosci , cos tam wspominali o tym ze innaczej bedzie wygladala zaleznosc pomiedzy budynkami z pierwszego i dalszych planow , czy jezeli juz sie jakos dogadacie i pogodzicie czy moze to ktos o duzej cierpliwosci wylozyc tak lopatologicznie tak zeby kazdy to zrozumial
    No, nafocisz się tele zwłaszcza jak za plecami masz inną kamienicę... . Oczywiście że tele tak, Ale w praktyce, przy zdjęciach na ulicy domów kamienic i innych nie ma na ogół się gdzie cofnąć .. pozostaje focić np. dwa okna ... Niektórzy zalecają tele nawet przy portetach.. (czytałem o tym w mądrych podręcznikach) nie ma w tedy przerysowań.. czyli np wielkiego nochala w stosunku do reszty twarzy a w architekturze pokrzywionej PERSPEKTYWY. I właśnie inaczej będzie wyglądała ZALEŻNOŚĆ POMIĘDZY PIERWSZYMI I DALSZYMI PLANAMI.. O tym właśnie m. inn. jest powyżej pisane przez różnych specjalistów.. z różnym skutkiem zresztą.. Pozdrawiam

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Centus, nie mam stosownej fotki pod ręką ... ale wyobraź sobie, że posągi poniżej są budynkami.

Centus
    Gość

poruszyles ciekawa sprawe , fotografujac szerokim katem mozna "niechcacy" powiekszyc to co jest na pierwszym planie , bawilem sie ZD 7-14 i przy 7mm robiac zdjecie twarzy z bliska nochal wychodzil gigantyczny , tez gdzies czytalem o portretach robionych teleobiektywem , czyli cos jest na rzeczy

---------- Post dodany o 00:15 ---------- Poprzedni post był o 00:06 ----------

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Centus, nie mam stosownej fotki pod ręką ... ale wyobraź sobie, że posągi poniżej są budynkami.

postaram sie powalczyc w weekend , moze zrobie taki eksperyment , mam ZD 12-60 i ZD 50-200 , w obu obiektywach ustawie 50mm i zrobie zdjecie z tego samego miejsca , ciekawi mnie wynik ... , niby nie powinno byc roznicy gdyz ... w obu obiektywach bedzie ta sama ogniskowa , jednak beda to rozne typy obiektywow ... wiec moze sie zdziwie i zdjecia beda inne

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Centus Zobacz posta
    postaram sie powalczyc w weekend , moze zrobie taki eksperyment , mam ZD 12-60 i ZD 50-200 , w obu obiektywach ustawie 50mm i zrobie zdjecie z tego samego miejsca , ciekawi mnie wynik ... , niby nie powinno byc roznicy gdyz ... w obu obiektywach bedzie ta sama ogniskowa...
    Nie będzie różnicy w perspektywie dlatego, że zrobisz zdjęcia z tego samego miejsca. Ogniskowej możesz użyć jakiej chcesz, a i tak nie zmieni ona perspektywy.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria

Widze, ze spora czesc czytaczy (w tym ja) ma problem z opanowaniem pojecia "perspektywa".
    Mysle, ze warto by sie skontaktowac z tym gosciem: Julian Beever - mysle, ze wie znacznie wiecej o perspektywie niz my wszyscy razem wzieci:
    http://games.yahoo.com/photos/eye-po...322695305.html
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Dobrze, że napisałeś, bo fret by sobie pewnie wszystkie włosy powyrywał, zanimby wpadł jak z 200mm zrobić 21mm
    Moment, moment.
    Więc jednak się da?

To Ty pisałeś w taki sposób by zasugerować, że z szerokiego można zrobić "wąsko" a w drugą stronę to już nie.
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria

Wy tak całkiem poważnie kontynuujecie ten temat czy to tylko zgrywy? Pytam, bo z rana chipsy nie są najlepszym rozwiązaniem, ale jeszcze jedną kawę mogę sobie zrobić...
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez skow Zobacz posta
    To Ty pisałeś w taki sposób by zasugerować, że z szerokiego można zrobić "wąsko" a w drugą stronę to już nie.
    Powiedz mi czy Ty czytasz całe moje odpowiedzi, czy tylko wybierasz fragmenty pasujące do jakiejś teorii?
    Tu jest dalsza część mojej wypowiedzi:
    Cały problem jest w tym aby zamiast wycinać cropy czy kleić panoramy, tak po ludzku zmienić obiektyw, który da perspektywę jaką potrzebujemy ... tym bardziej, że nie zawsze fotografujemy nieruchome posągi, nieprawdaż.

Poza tym to, że ja wiem co można zrobić, nie oznacza, że muszę o tym mówić, skoro fret zna temat dogłębnie to mógł sam napisać o powyższym napisać, nieprawdaż. Ale jakoś nie wpadł na to, tylko usilnie wycinał, wycinał i wycinał. Tak się zatracił w tym wycinaniu, że nie przyszło mu do głowy sklejanie.

Czy mam rozumieć, że podobnie jak epicure, każesz Centus'owi biegać z tele i robić przerysowane perspektywy za pomocą klejenia panoram?

Tu przychodzi mi jedna myśl:
    Fotografia to nie nauki ścisłe, fotografia to sztuka ( nie zawsze może przez duże "s" ale jednak zawsze sztuka)

Nawet mynameinobody (nawiasem mówiąc osoba zawsze podkreślająca doznania estetyczne w fotografii a nie aspekty techniczne, niekoniecznie w aktualnym wcieleniu, ale mogę dać linka do ciekawego wątka ) w swojej barwnej opowieści przyznaje mi rację:
    https://forum.olympusclub.pl/threads...l=1#post770030
    mam jedynie podejrzenie, że o tym nie wiedział pisząc ten tekst. Zrozumiał pewnie po przeczytaniu pytania jakie mu zadałem, ale zwyczajowo wycofał się rakiem i nie odpowiedział

A epicure, taki wspaniały znawca tematu fotografii, ma tak ogromne portfolio, i nie może przygwoździć mnie kilkoma fotkami potwierdzającymi jego tezy. Zamiast tego jest tylko ble, ble ble okraszane wątpliwej jakości epitetami pod moim kierunkiem ...

OK, kończę to przydługawe OT.
    Następnym razem będę pisał tylko na temat.
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 9.12.11 o 10:34

yendash
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Eddie Zobacz posta
    Wy tak całkiem poważnie kontynuujecie ten temat czy to tylko zgrywy? Pytam, bo z rana chipsy nie są najlepszym rozwiązaniem, ale jeszcze jedną kawę mogę sobie zrobić...
    Zrób, zrób. Ty się tak nie śmiej, bo jak widzisz są potrzebujący, którzy zastanawiają się dlaczego nos na portrecie z 7 mm jest taki wielki. Mówię Ci, coś jest na rzeczy.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez yendash Zobacz posta
    Zrób, zrób. Ty się tak nie śmiej, bo jak widzisz są potrzebujący, którzy zastanawiają się dlaczego nos na portrecie z 7 mm jest taki wielki. Mówię Ci, coś jest na rzeczy.
    Dobra nasza, kawa jest, możecie kontynuować tę baśń tysiąca i jednego milimetra
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia