Strona 15 z 41 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 408

Wątek: O perspektywie, ogniskowej i takie tam (wydzielone z wątku o Fuji X10/X50)

Banned | OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Odp: O perspektywie, ogniskowej i takie tam (wydzielone z wątku o Fuji X10/X50)

"...o czym?"
    o dziurze w płocie.
    CBDU.
    Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 8.12.11 o 19:51

yendash
    Gość

Cytat Zamieszczone przez mynameisnobody Zobacz posta
    "...o czym?"
    o dziurze w płocie.
    CBDU.
    A powiedz, że nie wierzyłeś w proroctwo rotweilera, pisałem... no pisałem:P

Tym(ie)czasowy... Ten wątek przypomina już rejs X, brakuje tylko odgłosów paszczą.
    Ostatnio edytowane przez yendash ; 8.12.11 o 20:05

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez yendash Zobacz posta
    Tym(ie)czasowy... Ten wątek przypomina już rejs X, brakuje tylko odgłosów paszczą.
    Kolego miałeś jakieś uwagi do mnie, zarzuciłeś mi wypisywanie rzeczy niezgodnych z prawdą. Zadałem sobie trud i Ci odpisałem, więc w dobrym tonie należy merytoryczne ustosunkowanie się tego co napisałem dla Ciebie. Może jakieś kontrargumenty ilustrowane zdjęciami?

A potem możesz sobie wypisywać OT jakie tylko Ci przyjdą do głowy. Ale pamiętaj, że ich "jakość" świadczy o Tobie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Moominek Zobacz posta
    ...oczywiście że masz na tych wszystkich fotkach inną perspektywę zmieniając ogniskową, bo główny temat trzymasz w tym samym rozmiarze względem kadru, więc się z konieczności PRZEMIESZCZASZ czyli ZMIENIASZ PERSPEKTYWĘ. Ale nie wynika to z ogniskowej (kąta widzenia) ale Twojego widzimisię jak ma wyglądać obiekt w kadrze. Jeżeli tylko np zwiększysz ogniskową nie ruszając tyłka z miejsca to obejmiesz mniej po prostu ("crop") i nic poza tym się nie zmieni. Litości... 11 stron wątku... O czym?
    Daj spokój. Siła rozumu jest wielka, ale betonu nie rozkruszy.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Centus
    Gość

Panowie , ja z taka mala dygresja , kiedy planujecie jakies finalne rozwiazanie sporu , w wekend mamy w Poznaniu rzezbienie w lodzie i czytajac ta dyspute jestem juz wyglupiony i nie wiem jaki obiektyw zabrac ze soba

a zeby bylo na temat , kiedys ogladalem jakis poradnik madrego pana fotografa , chodzilo o fotografowanie wysokich budynkow w miescie , teoretycznie najprostsze rozwiazanie super szeroki kat , ale pan polecal obiektyw tele i focenie z wiekszej odleglosci , czy moze mnie ktos oswiecic tak delitanie dlaczego ?

kilka razy doczytalem juz w tym watku ze ponoc prawda lezy po srodku calej tej dyskusji , czy moze ktos to tak lopatologicznie wyjasnic ?

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Dalej nie rozumiecie o co chodzi, albo udajecie ze nie wiecie o co chodzi ...
    Więc zapytam jeszcze raz z ilustracjami jako przykładem, jak dla dzieci z przedszkola.
    Jak takie zdjęcie zrobić
    1.

używając teleobiektywu i kadrowania w komputerze?
    Normalnie tak jak większość panoram: sklejając kilka zdjęć.

PS. Jestem z tych co uważają, że perspektywa zależy wyłącznie od punktu widzenia
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez skow Zobacz posta
    Normalnie tak jak większość panoram: sklejając kilka zdjęć.
    Dobrze, że napisałeś, bo fret by sobie pewnie wszystkie włosy powyrywał, zanimby wpadł jak z 200mm zrobić 21mm

Cały problem jest w tym aby zamiast wycinać cropy czy kleić panoramy, tak po ludzku zmienić obiektyw, który da perspektywę jaką potrzebujemy ... tym bardziej, że nie zawsze fotografujemy nieruchome posągi, nieprawdaż.

Centus, jaki obiektyw, szeroki czy tele - wszystko zależy na jakiej perspektywie ci zależy Aczkolwiek możesz też, jak niektórzy koledzy radzą, nie zwracać uwagi na obiektyw, tylko wycinać lub sklejać.

Moominek, w zasadzie trafiłeś w sedno sprawy - wszystko zależy od widzimisię fotografa, to on kreuje kadr, perspektywę, itp ... używając najbardziej odpowiednich narzędzi i metod do osiągnięcia zaplanowanego celu.
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 9.12.11 o 00:40

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

No napiszę bo nie wytrzymam. Przykład nr 1, 2 i 3 (czyli wszystkie ) - no oczywiście że masz na tych wszystkich fotkach inną perspektywę zmieniając ogniskową, bo główny temat trzymasz w tym samym rozmiarze względem kadru, więc się z konieczności PRZEMIESZCZASZ czyli ZMIENIASZ PERSPEKTYWĘ. Ale nie wynika to z ogniskowej (kąta widzenia) ale Twojego widzimisię jak ma wyglądać obiekt w kadrze. Jeżeli tylko np zwiększysz ogniskową nie ruszając tyłka z miejsca to obejmiesz mniej po prostu ("crop") i nic poza tym się nie zmieni. Litości... 11 stron wątku... O czym?

Moominek!
    O perspektywie.. 11 stron wątku. Było, że kręcąc zoomem zmieniasz perspektywe... "fachowcy" zaraz się oburzyli.. Perspektywa to punkt siedzenia i widzenia itd...Ale rodzaji perpektyw jest wiele. TY swoją wypowiedzią właśnie poparłeś Tymczasowego .. By wykonać takie przykłady wcale nie ntrzeba się PRZEMIESZCZAĆ .
    Ech.. aż się prosi by znaleść jakiś stary rzetelny, bez bajerów podręcznik do fotografii gdzie są identyczne przykłady jak Tymczasowego: zdjęcia bez PRZEMIESZCZANIA tylko zmiana ogniskowej .. Dawniej nie było takich zoomów jak dziś , zmieniało się obiektywy..
    I jeszcze napisałeś: że nie ruszając tyłka obejmujesz mniej i nic poza tym .. A przecież względem pierwszego planu ZAWSZE będą się zmieniać dalsze plany przy zmianie ogniskowej (obiektywu o innej ogniskowej) NIE RUSZAJĄC TYŁKA Z MIEJSCA... potrenuj troszkę ale z konkretnymi przykładami. zobaczysz ..
    Drażni mnie już niektórych płaskowzroczność (to mój właśnie wymyślony termin )

Centus
    Gość

nie chce dolewac oliwy do ognia , ale w tym poradniku ktory ogladalem wlasnie sugerowali zeby do wiezowcow uzyc tele i focic z wiekszej odleglosci , cos tam wspominali o tym ze innaczej bedzie wygladala zaleznosc pomiedzy budynkami z pierwszego i dalszych planow , czy jezeli juz sie jakos dogadacie i pogodzicie czy moze to ktos o duzej cierpliwosci wylozyc tak lopatologicznie tak zeby kazdy to zrozumial

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria

Ale po co wykładać. Idź w plener. Zrób kilka zdjeć i sam się łopatologicznie przekonasz co daje jakie efekty i pal licho jak się to nazywa.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.