http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Miałem E-500, było nie źle jeśli chodzi o jakość obrazka. Zachciało mi się nowego aparatu, więc kupiłem E-30. Rok czasu trwały "testy", gdyż inaczej tego jałowego okresu nie nazwę. Skończyło się na sprzedaży całego systemu, tak się wkurzyłem. Z uwagi na kiepski DR (przepały) "obowiązkowa" korekcja na minus i później "ciągnięcie" z cieni, co kończyło się masakrycznymi szumami. Próbowałem sobie wmawiać, że "trening uczyni ze mnie mistrza", że w końcu znajdę jakąś cudowną formułę i będzie OK. Tak się złożyło, że kolega miał D-90 i wybieraliśmy się na wspólne plenery. Miałem możliwość później pobawić się jego, totalnego amatora, jpgami (podstawowa obróbka) i porównać z moimi "wypocinami", praktykującego od lat fotoamatora. Moje pejzaże były okaleczone, umęczone wręcz. Zmieniłem sprzęt, system foto. Po roku fotografowania stwierdzam, że to była słuszna decyzja.
Czarny aparat z gorszego systemu
Moja galeria: http://picasaweb.google.com/Cadman1959
Zupełnie Cię nie rozumiem -i nie chodzi mi o wymianę sprzętu - mam E-30 w plenerze niemal zawsze ustawiam na + od 0,3 do +1EV, bardzo rzadko 0, te przepały mam najczęściej nie większe niż 0,3EV, bez problemu do usunięcia z RAW-a. I nie boję się łapać dużo światła.
Pozdrawiam AP.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Panowie... Ja ogólnie to jestem zadowolony z mojego sprzętu
Tylko... no właśnie, kiedy zacząłem pracować nad fotami w skali 1:1 to jednak ten szum mnie zaczął denerwować. I ten szum pojawia się już na półtonach, nie mówiąc już o cieniach.
Kiedy nie obrabiałem intensywnie fot, to na finalnej focie tego nie było tak widać.
Zgoda. Można to "przelecieć" Neat Image i jest ładnie, no ale nie o to chodzi jeśli z D700 mam tak z puszki, czy z D7000. Czy kurde.. nawet z D300s.
A "kaszka" (taki jakby swoisty dithering) występuje nawet na ISO 100 :/ Zdjęcia nie są po prostu takie.. czyste, z ładnymi przejściami tonalnymi.
T.
---------- Post dodany o 00:58 ---------- Poprzedni post był o 00:48 ----------
A co do E-5. Jesli tam z ta przypadloscia niewiele lepiej jest, to dziwie sie.
Kurde w takim C500D, czy C5Dmk2 takie fajne matryce siedza. Ni mogl Olek takich zamowic dla siebie?
W jakby ja dla 4/3 wycieli, to by akurat kolo 12Mpix wyszlo i obraz bylby lepszy.
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
Chyba wielu ludzi ta "kasza" denerwowała skoro E-5 to ostatnia lustrzanka Olympusa![]()
A co do matryce, ludzi z działu technicznego na pewno zdawali sobie sprawę że z tym sensorem to już nie powalczą. Skoro nie włożyli do środka czegoś bardziej sensownego - widać nie mogli![]()
OMD E-M1 + małe co nieco czyli:
"Ach Kubusiu żeby nam się tak chciało jak nam się nie chce"
Jak już pojawiają się myśli o zmianie sprzętu, w dodatku poparte racjonalnymi argumentami, to taka zmiana jest już tylko kwestią czasu. Można zacząć odliczanie![]()
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Obiecane RAWY z E-5 ISO 100 - nazwa pliku zaczyna się słowem piatka http://infbase.net/APZ/fileupload/index.php
Pozdrawiam AP.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Obiecałem...
Zdjęcie na okładce, po mojej obróbce, autor Maciej Ostrowski:
Ostatnio edytowane przez Eddie ; 24.11.11 o 14:20
Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia