Się wkurzam... Robię póki co foty E-30 i jak na amatorski użytek jest spoko.
Od jakiegoś czasu jednak zacząłem nieco bardziej intensywnie grzebać przy fotach w PSie. No i niestety E-30 zaczyna mnie denerwować.
Konkretnie jakość obrazka jaką z niego dostaję.Robię foty w dobrym świetle, w zasadzie prawie zawsze błyskam, ISO w zakresie 100-200.
No i niestety nie jestem zadwowolony z jakości zdjęć. Wkurza mnie ta kasza na zdjęciach nawet przy niskich czułościach, zgubione detale, które nikną w hmm (niestety muszę to napisać) w paskudnym pikselowtym szumie. Póki jeszcze na jasnych obszarach skala tego zjawiska jest dopuszczalna, to w cieniach i ogólnie ciemniejszych partiach jest masakra.
Teraz pytanie do użytkowników E-5. Czy mogłby mi ktoś podesłać jakiegoś ORFa z zakresu ISO 100-200 (adres podam na priva), gdzie są też jakieś ciemniejsze obszary, no ogólnie jakaś fotę o większej rozpiętości tonalnej, może jakiś widoczek - niebo, lasek jakiś, coś w ten deseń. Ewentualnie jeśli ktoś miał wcześniej E-30, a teraz E-5 to jakie są odczucia co do skoku jakościowego fot. Tak wiem.. inet już przeczesałem
T.