A są Sony Beta ? Wszędzie tylko Alfa i alfa![]()
A są Sony Beta ? Wszędzie tylko Alfa i alfa![]()
zZz
Może i prawda - tylko jeżeli nie możesz mieć obu i kupujesz sprzęt "do wszystkiego". Na razie widzę że nie wiesz do czego (sam kiedyś też nie wiedziałem - normalne...chyba) więc proponuję na początek (jeżeli już koniecznie lustrzankę) UŻYWANY aparat w dual kicie (najlepiej plus "taniajasnaportretówka") lub z obiektywem superzoom. A dlaczego używany? Jak nie przypasuje to odsprzedasz z małą stratą albo bez straty. Jaki? To już rzecz drugorzędna, stawiałbym jednak na coś pokroju E-620/K-r/D-90 opcjonalnie z bezlusterkowców G2 (G1 jeżeli nie chcesz filmować).
"...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."
czyli lustrzanka - bo ładniejsza ?
no tu akurat nie trafiłeś, mam samochód który mi się nie podoba, zaważyła cena/parametry użytkowe :]
mam też PENa i lustrzankę, zgadnij którego aparatu dużo częściej używam :]
---------- Post dodany o 21:15 ---------- Poprzedni post był o 21:14 ----------
bo brzmi dumnie?![]()
The question is: What is a Mahna Mahna?
A tak na poważnie może nie lustrzanki a zaawansowanego kompakta tutaj trzeba, a jak się wykrystalizuje co i jak to się dokupi body i szklarnię stopniowo.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Może trzeba bezlusterkowca, może kompakta, może lustrzankę....
Myślę że stawiający pytanie " jaką lustrzankę ? " wie czego oczekuje od aparatu..
Myslę też że jest w stanie odpowiedzieć na prosto postawione pytanie dlaczego lustrzankal
ub bardziej skomplikowane
co da mi lustrzanka czego nie da mi inny rodzaj aparatu
Zacznij od obiektywu. Z wyborem body będzie Ci łatwiej
Jeżeli nie będziesz robił zdjęć wielkoformatowych to każy tu wymieniony aparat jest fajny. Pen jedynka jest w dobrej cenie, robi fajne zdjęcia, możesz sobie pogrzebać jak lustrzance i jest kieszonkowy. Zapomniałem, że dostępu do szerokej gamy obiektywów z systemu 4/3 i micro 4/3 przy bezlusterkowcach zazdroszczą nam konkurenci. Właściwie to był mój pierwszy aparat z wymiennymi szkłami i ciepło go wspominam. Pozostało mi po nim dużo fajnych zdjęć rodzinych. Na http://www.dpreview.com/ masz porównanie wszystkich aparatów i obiektywów. Miłego porównywania.
ps tydzień temu wybierałem motocykl i miałem podobny dylemat. W końcu kupiłem inny niż ten o którym myślałem przez lata.
Ostatnio edytowane przez Karampuk ; 22.11.11 o 02:31
XZ-2|D800E|moje 500px