Zobacz wyniki ankiety: Jakiego używasz monitora do obróbki swoich zdjęć?

Głosujących
214. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Laptop bez dodatkowego monitora

56 26,17%
  • Laptop lub komputer stacjonarny z jakimśtam monitorem

76 35,51%
  • Laptop lub komp z monitorem dedykowanym do fotografii - jestem amatorem

64 29,91%
  • Komputer z monitorem dedykowanym do fotografii - jestem profesjonalistą

27 12,62%
Ankieta wielokrotnego wyboru
Strona 8 z 34 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 332

Wątek: Jaki monitor do obróbki zdjęć

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    104
    Moja galeria

Odp: Jaki monitor do obróbki zdjęć

To post kolegi odnosnie zastosowania TV jako monitora wiem, ze dlugo drazyl temat:

http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p...hlight=#912353

pozdrawiam serdecznie
    Janek
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Jakby ktoś ciągle nie był zdecydowany jaki monitor kupić, to w listopadowym numerze Digital Foto Video jest właśnie test monitorów "dla fotografa".

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Zambrowa, podlaskie
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Niestety zawiera on zaledwie kilka firm a sporo zupełnie pomija np właśnie Della, Iiyame itp.

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    80
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Wesoły Miś Zobacz posta
    Wiem, że dobre opinie miał Dell 2209WA, ale już trudno dostać. Model o którym piszesz mi się podoba, ale trafiłem w necie na wątki jak ten http://www.techfanatyk.net/dell-u2312hm-–-znowu-problemy/
    Tylko to o cal mniejszym modelu i proporcje 16:9. Jednak mnie trochę wyhamowało..
    To mnie nie pocieszyłeś
    Czytałem też o 2209WA ale ma przekątną 22 cale a ja będę chciał czasem jakiś film zaliczyć i rozdzielczość jest mniejsza - z tego co się orientuję to jest monitor przeznaczony raczej dla gracza i zwykłego wymagającego użytkownika.

Wypatrzyłem jeszcze taki monitor Asus PA238Q - IPS, kolor 10-bit, wstępnie skalibrowany obraz?
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

| OlyJedi Awatar Harnas
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez przemyslaw Zobacz posta
    Do obróbki zdjęć tylko Eizo z matrycą PVA.
    Jeśli ktoś uważa że na laptopie może obrabiać zdjęcia i nie zobaczy różnicy w wydrukach z labu, to powinien się mocno zastanowić czy fotografia to na pewno jest dobra dla niego dziedzina spędzania wolnego czasu a tym bardziej zarobkowania.
    Są laptopy z dobrymi matrycami, ale też kosztują trochę, np Dell XPS L502X, który jest chyba najtańszym laptopem z dobrej jakości matrycą (prawie pokrywa Adobe RGB)
    http://www.notebookcheck.pl/Recenzja...M.51149.0.html

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    73
    Moja galeria

Tak czytając te wszystkie porady odnośnie monitora, może warto wspomnieć o jednej dość istotnej cze... czechie... Czeszce (?) paneli LCD - mianowicie ostrość obrazu nie powinna być głównym kryterium, a odwzorowanie barw.

Przy super ostrym i z podkręconym kontrastem LCD dostaniecie palpitacji serca przy przeglądaniu swoich wypocin. Następnie, cały dzień spędzicie, aby doprowadzić jedno zdjęcie do jako takiego wyglądu na tak szczegółowym LCD - będziecie walczyli z szumem, kontrastami, itp itd. Na koniec okaże się, że ci co oglądają to na innych monitorach i tak widzą co innego.

Nie zrozumcie mnie źle, bo nie chodzi mi o to, aby LCD blurowały obraz. Tylko nie ma się co napalać. Barwy najważniejsze - i późniejsze zgranie się z kolorystką w labie.

ps. Używam Eizo S2243W

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Harnas Zobacz posta
    (prawie pokrywa Adobe RGB)
    I co potem z tym aRGB? Jeśli będziemy robić tylko odbitki (i skalibrujemy się z labem) - ok. Jednak nie radzę tego wrzucać w sieć bez konwersji (czytaj - powtórnego przeglądnięcia każdego zdjęcia).
    Cytat Zamieszczone przez salvadhor Zobacz posta
    Tak czytając te wszystkie porady odnośnie monitora, może warto wspomnieć o jednej dość istotnej cze... czechie... Czeszce (?) paneli LCD - mianowicie ostrość obrazu nie powinna być głównym kryterium
    Nie ma czegoś takiego jak problem ostrości, oczywiście jeśli tylko monitor pracuje w rozdzielczości natywnej, nie analogowo (choć możemy spokojnie przyjąć, że w większości analogowych połączeń, tzn. przez D-SUB, także problemu nie ma) i nie włączy się jakiś wyostrzający automagik z menu monitora.
    Każdy piksel z osobna przyjmuje sygnał generowany dla niego i po prostu rozważania, że któryś tam monitor ''ma ostrzej'' nie mają sensu.

| OlyJedi Awatar Harnas
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    I co potem z tym aRGB? Jeśli będziemy robić tylko odbitki (i skalibrujemy się z labem) - ok. Jednak nie radzę tego wrzucać w sieć bez konwersji (czytaj - powtórnego przeglądnięcia każdego zdjęcia).
    Wystarczy wyeksportować jpg z konwersją do sRGB, robi się to automatycznie np. w Lightroom, nic nie trzeba przeglądać.

| OlyJedi Awatar Maestro1984
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Wesoły Miś Zobacz posta
    Wiem, że dobre opinie miał Dell 2209WA, ale już trudno dostać. ...
    Nie aż tak trudno, tu:
    http://www.x-kom.pl/p/42919-monitor-...wa-czarny.html
    ponoć jeszcze mają (patrz - dostępność)
    Oczywiście dla ludzi którym nie jest potrzebne fullHD (mi nie jest - filmy to nie moja specjalność ).

PS. Strasznie mnie kusi kliknąć w "kup", ale nawet tak dość małej kasy (w porównaniu z ceną wszelkiego rodzaju Eizo) brak :/

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Harnas Zobacz posta
    Wystarczy wyeksportować jpg z konwersją do sRGB, robi się to automatycznie np. w Lightroom, nic nie trzeba przeglądać.
    No właśnie, to jak automatyczne zmniejszanie zdjęć. A bywają ujęcia, które bardzo na tym stracą (np. kwiaty o mocnych barwach). I tak, jak ostrzenie po zmniejszeniu powinno się przeprowadzać indywidualnie (w części ujęć mocno, a w części wręcz należałoby ujęcie rozmiękczyć przed konwersją), tak samo, w przypadku silnych barw, które automat może wyprać bądź pozbawić kontrastu luminancji, można zyskać na zmianie dynamiki, nasycenia bądź - w skrajnych wpadkach - przesunąć część widma.

Nie piszę tego po to, żeby się mądrzyć, a uświadomić, że wybór drogich, profesjonalnych rozwiązań czasem może przynieść dokładnie odwrotne rezultaty do oczekiwanych. A kto naprawdę nie rozumie do końca problemów przestrzeni barwnych, niech zostanie w sRGB - od początku do końca.
    Cytat Zamieszczone przez Maestro1984 Zobacz posta
    Oczywiście dla ludzi którym nie jest potrzebne fullHD (mi nie jest - filmy to nie moja specjalność )
    Popracuj dzień na fullHD, potem życzę powodzenia przy pracy na niższej rozdzielczości
    Naprawdę, nie trzeba obrabiać filmów, żeby zrobić pożytek z dużej rozdzielczości. A tak na marginesie, obrabiającym filmy bardzo przydaje się większa rozdzielczość.
    Ostatnio edytowane przez Janko Muzykant ; 14.11.11 o 12:30