Odpowiedź Olympus Polska z 2005r (nadal aktualna), cyt:
"Witam serdecznie,
niniejszym infomuję, że gwarancja na produkty OLYMPUS zakupione poza
granicami kraju wynosi:
2 LATA NA PRODUKTY ZAKUPIONE NA TERENIE EUROPY (od kwietnia 2004 r.)
1 ROK NA PRODUKTY ZAKUPIONE W AMERYCE
Na okres trwania gwarancji dotyczącej produktów zakupionych w powyżej
wymienionych warunkach zapewniamy obsługę serwisową. Warunkiem naprawy
gwarancyjnej, czy też dokonania reklamacji jest posiadanie przez
właściciela produktu:
- karty gwarancyjnej opieczętowanej przez punkt sprzedaży,
- dowodu zakupu produktu (paragonu lub faktury)
Spełniając te 2 warunki mogą Państwo liczyć na pomoc naszego Serwisu, który
obecnie znajduje się w Duchnicach k/Ożarowa, poniżej informacje na temat
serwisu, jak również niezbędne, w procesie serwoswania, dokumenty :
fromularz zgłoszenia naparawy
bardzo istotny dokument informacyjny: instrukcja do wypełnienia
fomularza
oddziały kurierskie firmy UPS, mogące ułatwić dostarczenie przesyłki do
Serwisu "
![]()
Jak mnie pamięć nie myli to poza Europą jest roczna gwarancja.
Poza tym skoro chcesz mieć szybszy AF, to może wystarczy E-P3. Jest najtańszy z wszystkich, wymienionych przez Ciebie, a przy okazji da się podłączyć przez przejściówkę szklarnie którą posiadasz. A jeśli priorytetem jest mimo wszystko lustrzanka, a w dodatku nie chcesz zmieniać obecnej szklarni, to warto dołączyć do OlyJedi. Może to pomóc w tańszym nabyciu sprzętu, ale za cenę zwiększenia swojej aktywności na forum.
Mirku, topowy produkt FSO był wielokrotnie tańszy od topowego produkty Audi, czy innego Mercedesa... i FSO padło![]()
Jest tu pewna nieścisłość, w USA nie ma zwyczaju bicia pieczątek na kartach gwarancyjnych. Sprzęt taki - z dowodem zakupu i czystą kartą gwarancyjną jest bez problemu przyjmowany przez serwis. Czasami dowód zakupu zawiera nr seryjny sprzętu. Zresztą zauważyłem, że i polscy sprzedawcy odchodzą od anachronizmu pieczętowania kart gwarancyjnych.
A co z opłatami fiskalnymi?
Ostatnio edytowane przez Karol ; 6.11.11 o 19:30
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
No to jeszcze jedno pytanie na jaki upust mogą liczyć OlyJedi ?
Poza tym skoro chcesz mieć szybszy AF, to może wystarczy E-P3.
Witam.
Przepraszam że się wtrącę. Najpierw korpusy na każdą kieszeń E 4xx/5xx/620/30/3
z coraz lepszymi af, stabilizacją. Gdy osiągnięto bdb matrycę (wg mnie) uciułane szkła każą mi na allegro wstawić.
Mówienie że Pen z obiektywami 4/3 dają radę jest dla mnie lekką mistyfikacją, nie wspominając o kompatybilności z Panasonikiem to jest dopiero przekręt.
Eureka, jest przecież E5 - że niby flagowy dla każdegoTia żaby aż bulgocą - zawsze mogą na patelnię z kobiecym PENem
Gotowanie żaby - żeby nie powiedzieć dosadniej.
Amazon przy zakupach w swoim sklepie pobiera z góry należności celno-podatkowe. Polska jest zwolniona z opłaty za samą wysyłkę kurieremJeżeli ktoś boi się cła, zawsze może zrobić zakupy na amazon.co.uk - brytyjskim odpowiedniku
Tak nie zmienia to faktu, że nasz rynek jest drogim rynkiem, niestety. Oczywiście wolałbym kupować w kraju, na miejscu, ale jeżeli mam okazję kupić taki sam towar, tańszy niekiedy o 50% za granicą, to wiadomo, czyi sklep wybiorę. Teraz pytanie z innej beczki: dlaczego ten sam produkt, oferowany w rodzimym kraju jest droższy, niż np. na zachodzie? Od czego to zależy? Zdaję sobie też sprawę, że każdy chce zarobić, ale żeby zaraz aż tyle?
![]()
Ostatnio edytowane przez PawelN ; 6.11.11 o 19:52