Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 98

Wątek: coś łatwiejszego od E-520

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Odp: coś łatwiejszego od E-520

No toście teraz po gościu pojechali na całego. Chłopak się całkiem zniechęci i wcale zdjęć nie będzie robił. Nie straszcie go tak tą instrukcją i poradnikami - nie chce/nie ma czasu, ok. Będzie po prostu pstrykał fotki i będzie zadowolony.
    Nie każdy z nas musi się zastanawiać czy zdjęcie zrobić stojąc na rogu ulicy, czy przesunąć się 2 metry dalej, bo wtedy cień sąsiedniego budynku nie będzie padał na scenę, którą fotografujemy. Mam wielu znajomych, którzy ot, robią zdjęcia, gdzie 90% przeczy wszystkim zasadom kadrowania i kompozycji, ale są szczęśliwi, że je zrobili, pokazują dumnie na urodzinach. A to że jedno jest za jasne, drugie za ciemne, to nie ważne - uwiecznili chwilę lub miejsce, które chcieli.
    Ja przeczytałem instrukcję, książkę, to forum czytam, a i tak zdjęć nie umiem robić, ale sprawia mi to frajdę i jest ok. Taki np. samochód, jest dużo bardziej zaawansowany niż aparat, a konia z rzędem temu, kto przeczytał instrukcję od dechy do dechy.
    The question is, who cares?

Banned | OlyJedi
    Mieszka w
    https://t.me/pump_upp
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Większość znajomych mi osób, podchodzi do zdjęć czysto dokumentalnie,
    chcą mieć zdjęcia z wakacji i chcą żeby te zdjęcia były w miarę przyzwoite,
    są laikami więc kupują kompakt,
    sądzą że jak kompakt będzie droższy to zdjęcia będą lepsze,
    nie mają ochoty się "uczyć fotografii" ,bo nie to jest celem,
    potrzebują tylko narzędzia ,które zrobi im dobre zdjęcia.
    Ja w tym sposobie myślenia nic złego nie widzę,
    tylko ,że jest ono naiwne i nierealne niestety..

Samo przeczytanie instrukcji w/g mnie też nie wystarczy,
    bo albo ktoś "łapie temat", albo nie (wtedy instrukcja niewiele da ,bo połowy nie zrozumie, a drugą po chwili i tak zapomni)
    Nadal twierdzę ,że kupowanie drogiej małpki przez laika jest bez sensu...

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar cissic
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    235
    Moja galeria

sprzedaj to co masz, dodaj kilka zlotych i kup sobie Canona S95 lub Olympusa XZ-1. bedziesz zadowolony. ponizej testy tych sprzetow z optycznych:
    http://www.optyczne.pl/3204-nowo%C5%...rShot_S95.html
    http://www.optyczne.pl/145.1-Test_aparatu-Olympus_XZ-1_Wst%C4%99p.html

Centus
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Conchitta Zobacz posta
    Samo przeczytanie instrukcji w/g mnie też nie wystarczy,
    bo albo ktoś "łapie temat", albo nie (wtedy instrukcja niewiele da ,bo połowy nie zrozumie, a drugą po chwili i tak zapomni)
    dokladnie tak samo mysle , jezeli ktos nie chce poswiecic czasu na instrukcje czy jakis prosty poradnik (z wielkim naciskiem na prosty ) to mija sie z celem kupowanie czegos zaawansowanego , bo jak sama nazwa wskazuje jest to sprzet dla osoby ktora chociaz kiedys chciala by byc zaawasowana i godzi sie na to zeby poswiecic jakis skromny czas na poznanie mozliwosci sprzetu i przeczytanie czegokolwiek o fotografii

w przypadku autora watku sprawdzi sie prosty kompakt za 300 pln , chyba ze zmieni podejscie do tematu i bedzie chcial wlozyc w to odrobine wysilku wtedy ma sens cos bardziej zaawansowanego , bo kiedy zainwestuje odrobine czasu i checi po jakims czasie bedzie widzial efekty , lepsze albo czasami gorsze , ale przynajmniej da sobie szanse ...

moja poprzednia wypowiedz nie miala komus sprawic przykrosci , ale pokazac ze bez odrobiny wlasnego wysilku nie da sie dzisiaj nic zrobic , w obojetnie jakiej dziedzinie , moze zamiast szukac drogi poprzez zmiane sprzetu , poszukac w sobie mozliwosci zrobienia lepszego zdjecia , bedzie taniej i napewno z wiekszym efektem , tylko trzeba przelamac lenistwo i chociaz zerknac do instrukcji i do kilku podstawowych porad na forum

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Dunker ma przy Was naprawdę anielską cierpliwość...

Poszukaj czegoś, co ma dobry tryb AUTO i tyle Jak kilka lat temu szukałam aparatu dla taty (kompakta oczywiście) to też patrzyłam na to, co w recenzjach piszą o trybie auto (czy dobrze działa, czy jest po prostu głupi) - rzadko to w recenzjach uwzględniają, ale warto poszukać. Bo o ile jak mu ustawię lustrzankę z tele to mi świetne fotki psiaka zrobi, to sam będąc gdzieś za granicą nie będzie myślał, czy jest w ostrym słońcu, wewnątrz hali czy za oknem pada deszcz - zdjęcia mają być do dokumentacji i mają wyjść, po prostu.
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar Harnas
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Conchitta Zobacz posta
    Większość znajomych mi osób, podchodzi do zdjęć czysto dokumentalnie,
    chcą mieć zdjęcia z wakacji i chcą żeby te zdjęcia były w miarę przyzwoite,
    są laikami więc kupują kompakt,
    sądzą że jak kompakt będzie droższy to zdjęcia będą lepsze,
    ............
    Kupowanie drogiej małpki ma sens, bo wiele scen wcale nie wymaga specjalnej wiedzy, ani umiejętności, a lepszy sprzęt po prostu da lepszy efekt w postaci ostrego, z dużą ilością szczegółów i dobrze naświetlonego zdjęcia.
    Oczywiście mistrz z prostej sceny może zrobić arcydzieło, ale przeciętny pstrykacz może po prostu zrobić ładne zdjęcie.
    Więc nie widzę powodu, by odbierać ludziom szanse zrobienia ładnego zdjęcia, choćby przypadkiem.
    Ostatnio edytowane przez Harnas ; 2.11.11 o 13:47

Banned | OlyJedi
    Mieszka w
    https://t.me/pump_upp
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Harnas Zobacz posta
    (...) lepszy sprzęt po prostu da lepszy efekt w postaci ostrego, z dużą ilością szczegółów i dobrze naświetlonego zdjęcia.
    Śmiem twierdzić ,że nigdy nie widziałeś zdjęć zrobionych drogim kompaktem,
    przez nie mającego "żyłki fotograficznej" laika.

| OlyJedi Awatar Harnas
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Oczywiście, że widziałem dobre zdjęcia z dobrego kompaktu robione przez laików. To, że są laikami pokazywały inne zdjęcia - nieudane. Ale jakiś spory procent zdjęć był technicznie udany.
    Najczęściej niestety widuję zdjęcia laików robione miernym kompaktem. Proste widoczki, ludzie, w dobrym oświetleniu i pytanie "dlaczego nie wyszło". Nie wyszło, bo tacy doradcy, jak większość wypowiadających się w tym wątku mówiło "jak się nie znasz, to kup se aparat za 300zł, potem jak się nauczysz, to będziesz sam wiedział co kupić".

Centus
    Gość

zrobila sie z tego ciekawa dyskusja , patrzac po tym co sugerujemy autorowi watku

kto albo co ma wiekszy wplyw na zdjecie , czlowiek czy aparat i jego automatyka ?

ja bylbym sklonny do twierdzenia ze czlowiek jest wazniejszy , to on pomysli (chociaz przez chwile i na poziomie wiedzy jaka posiada) i pozniej zrobi zdjecie , czy bez myslenia mozna zrobic zdjecie lepszym aparatem ? oczywiscie ze tak , ale wtedy odestek dobrych zdjec to bedzie wypadkowa szczescia oraz trafnosci automatyki aparatu , ja uwazam ze szczesciu trzeba pomoc i chociaz odrobine sie wysilic i chociaz policac troszke wiedzy , nie dam sie przekonac ze jakakolwiek automatyka w aparacie calkowicie uwolni nas od myslenia ...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Harnas Zobacz posta
    "jak się nie znasz, to kup se aparat za 300zł, potem jak się nauczysz, to będziesz sam wiedział co kupić".
    - Tato, ja mówiłem, że chcę gitarę, ale ta jest bez strun!
    - Słuchaj synek, jak się nauczysz grać, to i struny Ci kupimy.

Dajcie już spokój, bo z prostego pytania wyszedł flamewar.
    The question is, who cares?

Uprawnienia umieszczania postów