Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
Nie miałem osłony - same szkiełko, a i tak słońce celowo nad dachem w kadrze. Są też obrazki przy wyższych przysłonach i takie plażowe prze f 4, 5,6.
Pozdrawiam AP.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
No właśnie. Niestety. Ja dzisiaj stwierdziłem, że przydałby mi się jednak filtr szary do 20mm - powód prozaiczny - migawka w E-pl1 działa najkrócej na 1/2000. Co z tego że jest nawet ISO 100 skoro w słoneczny dzień na priorytecie czasu przysłona domyka się często do f/2,5, a nawet do 3,5 czasem. Dziwi mnie to, że Oly mając juz gotowe rozwiązanie 1/8000 od czasów e-3 nie wprowadza tego w PENach. Filtry szare mogłyby się spokojnie przydać także w 12mm, 14mm, 25mm. Inną sprawą jest fakt problemu z dokupieniem filtra - już przy 46mm jest niewielki ich wybór, a co dopiero przy takim 40,5mm...
Ostatnio edytowane przez Iwo ; 12.09.11 o 22:42
W trójkach jest 1/4000 i też bywa za mało.
Pozdrawiam AP.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
bo PEN to nie sprzęt PRO
dziwne u mnie w e-3 jest do 1/8000
*** Widziałem rzeczy, w które, wy ludzie, nigdy byście nie uwierzyli. ***
++++++++++ http://www.flickr.com/photos/67569374@N05/ +++++++++++
-------------------------------------------------------------------------------------
Euro RTV Agd potwierdziło mi dostępność 45/1.8 od 26 września![]()
Witam !
Chce kupic to szklo i jest problem bo oferty sa a szkiel brak.
Na przyslonie f. 1.8 ladnie rozmywa tlo tylko nieco martwi mnie, ze w jasny - sloneczny dzien dla f. 1.8
jak bede chcial rozmyc tlo... wypadaja bardzo krotkie czasy a bardzo nie lubie psuc jakosci obrazu dodatkowymi filtrami.
Pozdrawiam
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak