Moje E-30 klapie znośnie, rzekłbym zmysłowo, ale nie da się tego porówniać do klapnięcia w Zenicie XP - to była rewelacja. A już w TTL to mistrzostwo Świata![]()
Moje E-30 klapie znośnie, rzekłbym zmysłowo, ale nie da się tego porówniać do klapnięcia w Zenicie XP - to była rewelacja. A już w TTL to mistrzostwo Świata![]()
zawsze recznie ustawiam WB jak pstrykam w pomieszczeniach bez lampy. na AUTO w slabym swietle zarowym tez mam spore przebarwienia, ktore raczej ida w czerwien
osiem1984, daj sobie spokój z AUTO WB i ustawiaj ręcznie - wszystkie olki które do tej pory miałem i mam robiły tak samo jak twój E-30. W żarowym prawie wszystkie aparaty tak mają. No może z wyjątkiem E-1![]()
Znakiem firmowym Olympusa jest ocieplanie, tak jak znakiem Panasonic'a jest oziębianie. Najlepiej korygować WB w postprocesie (można i jpega i RAW poprawiać). Zmiana niewielka dla Olka kilkaset stopni w górę, dla Panasa w dół i po sprawie.
Zauważyłem też jedną prawidłowość, podpięcie np 35-100 powoduje produkcję bardziej naturalnych kolorystycznie zdjęć niż te same kadry zrobione 40-150, 14-54 czy Sigma 30mm/1.4, które są wyraźnie ocieplone. Niewykluczone, że kalibracja WB w Olkach zrobiona jest na obiektywy z najwyższej półki (co nie było by takie dziwne). Acha dotyczy to zarówno E-1 jak i E-3 - tendencja do ocieplania jest podobna.
Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5
Wg. mnie zła droga. Robisz tylko jpegi? Zacznij robić RAW, wtedy wszystko skorygujesz.
Ja tak robię, powie ktoś, że niepotrzebna robota, może. Używam LR3, mam dwie sprawy załatwione (1) to bardzo dobre narzędzie do robienia postprocesu, (2) LR3 to doskonałe narzędzie do katalogowania zdjęć.
PS
Idę o zakład, że jak ustawisz WB na żarowe, to zapomnisz zmieć go po wyjściu na światło dzienne... i wtedy to będzie dopiero masakra (bez RAW'a).
Koledzy WB to żaden problem. Jeśli robicie w RAW-ach to nie widzę najmniejszych problemów. Ja robiąc zdjęcia zawsze mam Auto WB i dopiero podczas wywoływania rawa coś zmieniam lub nie.
OLek ma świetne AutoWB i radzi sobie z tym bardzo dobrze. Może to specyfika E-3 ale ja praktycznie nie muszę zmieniać WB. Ale czerwień podbija każdy olekale też nie zawsze to przeszkadza.
Jedynym rozwiązaniem jest robienie fotek tylko i wyłącznie w RAW-ach. Zapomnieć należy, że istnieje w naszych body możliwość zapisu w jpegach.
Pozdrawiam
Cieszę się osiem1984, że zdecydowałeś się na nowy sprzęt. Niech ci dobrze służy![]()