Strona 12 z 13 PierwszyPierwszy ... 210111213 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 126

Wątek: Zmiana E-510 na E-3

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    295
    Moja galeria

Odp: Zmiana E-510 na E-3

Moje E-30 klapie znośnie, rzekłbym zmysłowo, ale nie da się tego porówniać do klapnięcia w Zenicie XP - to była rewelacja. A już w TTL to mistrzostwo Świata

| OlyJedi Awatar osiem1984
    Mieszka w
    Warszawa (aktualnie Młochów pod Warszawa)
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Krakman Zobacz posta
    Moje E-30 klapie znośnie, rzekłbym zmysłowo, ale nie da się tego porówniać do klapnięcia w Zenicie XP - to była rewelacja. A już w TTL to mistrzostwo Świata
    A nie podbija Ci może zbyt mocno czerwieni?
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5

Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    295
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez osiem1984 Zobacz posta
    A nie podbija Ci może zbyt mocno czerwieni?
    Coś pmiętam pisałeś o tym . Ale czy to było tylko w świetle sztucznym????
    U mnie w pomieszczeniach , bez lampy błyskowej bywa różnie. Trzeba eksperymentować z balansem, bo z automatem bywa różnie.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar cissic
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    235
    Moja galeria

zawsze recznie ustawiam WB jak pstrykam w pomieszczeniach bez lampy. na AUTO w slabym swietle zarowym tez mam spore przebarwienia, ktore raczej ida w czerwien

| OlyJedi Awatar Tobik
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

osiem1984, daj sobie spokój z AUTO WB i ustawiaj ręcznie - wszystkie olki które do tej pory miałem i mam robiły tak samo jak twój E-30. W żarowym prawie wszystkie aparaty tak mają. No może z wyjątkiem E-1

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Znakiem firmowym Olympusa jest ocieplanie, tak jak znakiem Panasonic'a jest oziębianie. Najlepiej korygować WB w postprocesie (można i jpega i RAW poprawiać). Zmiana niewielka dla Olka kilkaset stopni w górę, dla Panasa w dół i po sprawie.

Zauważyłem też jedną prawidłowość, podpięcie np 35-100 powoduje produkcję bardziej naturalnych kolorystycznie zdjęć niż te same kadry zrobione 40-150, 14-54 czy Sigma 30mm/1.4, które są wyraźnie ocieplone. Niewykluczone, że kalibracja WB w Olkach zrobiona jest na obiektywy z najwyższej półki (co nie było by takie dziwne). Acha dotyczy to zarówno E-1 jak i E-3 - tendencja do ocieplania jest podobna.

| OlyJedi Awatar osiem1984
    Mieszka w
    Warszawa (aktualnie Młochów pod Warszawa)
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez cissic Zobacz posta
    zawsze recznie ustawiam WB jak pstrykam w pomieszczeniach bez lampy. na AUTO w slabym swietle zarowym tez mam spore przebarwienia, ktore raczej ida w czerwien
    Właśnie w pomieszczeniach zamkniętych na WB Auto zauważyłem, że sobie średnio radzi. Przy oświetleniu z lampki nocnej w pokoju, gdzie mam ściany w kolorze brzoskwinki bardzo mocno podbija do czerwonego. No cóż będę w takim razie sam temperaturę ustawiał. Dzięki.
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez osiem1984 Zobacz posta
    Właśnie w pomieszczeniach zamkniętych na WB Auto zauważyłem, że sobie średnio radzi. Przy oświetleniu z lampki nocnej w pokoju, gdzie mam ściany w kolorze brzoskwinki bardzo mocno podbija do czerwonego. No cóż będę w takim razie sam temperaturę ustawiał. Dzięki.
    Wg. mnie zła droga. Robisz tylko jpegi? Zacznij robić RAW, wtedy wszystko skorygujesz.
    Ja tak robię, powie ktoś, że niepotrzebna robota, może. Używam LR3, mam dwie sprawy załatwione (1) to bardzo dobre narzędzie do robienia postprocesu, (2) LR3 to doskonałe narzędzie do katalogowania zdjęć.

PS
    Idę o zakład, że jak ustawisz WB na żarowe, to zapomnisz zmieć go po wyjściu na światło dzienne ... i wtedy to będzie dopiero masakra (bez RAW'a).

Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    295
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    PS
    Idę o zakład, że jak ustawisz WB na żarowe, to zapomnisz zmieć go po wyjściu na światło dzienne ... i wtedy to będzie dopiero masakra (bez RAW'a).
    Z tym zapominaniem masz rację, kiedyś wychodząc na zewnątrz zapomniałem zmienić z manuala na automat i przez dobrą chwilę szlag mnie trafiał czemu mi ciągle wychodzi biały kadr....

Awatar Marx07
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Koledzy WB to żaden problem. Jeśli robicie w RAW-ach to nie widzę najmniejszych problemów. Ja robiąc zdjęcia zawsze mam Auto WB i dopiero podczas wywoływania rawa coś zmieniam lub nie.
    OLek ma świetne AutoWB i radzi sobie z tym bardzo dobrze. Może to specyfika E-3 ale ja praktycznie nie muszę zmieniać WB. Ale czerwień podbija każdy olek ale też nie zawsze to przeszkadza.
    Jedynym rozwiązaniem jest robienie fotek tylko i wyłącznie w RAW-ach. Zapomnieć należy, że istnieje w naszych body możliwość zapisu w jpegach.
    Pozdrawiam

Cieszę się osiem1984, że zdecydowałeś się na nowy sprzęt. Niech ci dobrze służy