Mnie tam szumy nie straszne
Przykra sprawa że oly oszukuje z ISO.....wykres....iso 400 to nie iso 400... z innymi iso jest podobnie
...ale i tak wolę olki od panasów, ze względu na cenę i stabilizację w korpusie!
Mnie tam szumy nie straszne
Przykra sprawa że oly oszukuje z ISO.....wykres....iso 400 to nie iso 400... z innymi iso jest podobnie
...ale i tak wolę olki od panasów, ze względu na cenę i stabilizację w korpusie!
To nie jest oszustwo. Ten standard ISO nie jest wcale tak jednoznacznie określony. Są różne metody jego ustalania i producenci jeszcze się nie dogadali, która powinna być powszechnie stosowania. Oczywiście z punktu widzenia użytkowników im więcej ISO w ISO, tym lepiejAle z punktu widzenia interesów producentów to już niekoniecznie.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
A takie sobie porównanie zrobiłem...
http://www.dxomark.com/index.php/Cam...rand3)/Olympus
Gorzej od PEN-ów? Od Panasa? Od mojego poczciwego E-620?
Coś tu nie gra w świetle "zachwytów" testerów nad większą dynamiką i niskimi szumami. Albo testy są na podstawie JPG i engine jest rewelacyjny, albo DXO jakoś dziwnie to sucho liczy bez przełożenia na obraz. Na razie mam sobie RAWa jakiegoś ściągniętego ale nie mam czym wywołać sam...
"...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."
Poprawili silnik JPG. Wykorzystanie możliwości starszych matryc wymagało manipulacji przy RAW. Jeżeli ktoś jednak robi głównie RAW to dla niego pomiary DxO Labs są najbardziej miarodajne.
No tu pojechales, a w zime, to co fotek nie mozna pstrykac?
pozdrawiam serdecznie
Janek
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Jakie rezerwy? Ta matryca podobno miała mieć 2EV więcej, a ma mniej niż E-PL2. To że poprawili generator JPG to mnie mało obchodzi. Z RAWów mam mniej więcej to samo co z E-PL2.
Do sensora z takiego Pentaxa K-5 jest przepaść 4EV. Nawet do Sony które tradycyjnie nie radzi sobie z własnymi matrycami brakuje 2EV.