Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 63

Wątek: Zuiko 50 mm f 1.4 - pierwsze wrażenia

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Za czasów analogów to były takie nakładki na obiektyw. Duto się to nazywało. Ja zazwyczaj stosowałem pończochę ukradzioną mojej mamie.
    Albo smarowało się wazeliną filtr założony na przednią soczewkę. Przed laty stosowałem autorski patent na fajne zmiękczenie foty - w trakcie naświetlania papieru pod powiększalnikiem dmuchało się dymem papierosowym w strumień światła.

Dobre powiększalniki miały możliwość wyjęcia kondensora i założenia mlecznej płytki, która dawała łagodniejsze, bardziej miękkie rysowanie.
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 10.06.11 o 07:53
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Albo smarowało się wazeliną filtr założony na przednią soczewkę. Przed laty stosowałem autorski patent na fajne zmiękczenie foty - w trakcie naświetlania papieru pod powiększalnikiem dmuchało się dymem papierosowym w strumień światła.

Dobre powiększalniki miały możliwość wyjęcia kondensora i założenia mlecznej płytki, która dawała łagodniejsze, bardziej miękkie rysowanie.
    Albo przewolany nienaswietlony film i jako stykowka w sankach powiekszalnika.Mozna tez chemia sie pobawic(czegos dodac,"cus odejmnac")

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Albo przewolany nienaswietlony film i jako stykowka w sankach powiekszalnika.Mozna tez chemia sie pobawic(czegos dodac,"cus odejmnac")
    Reasumując - zbyt ostre zdjęcia w portrecie są bardzo często niepożądane. Dlatego moim skromnym zdaniem om 50/1.4 na pełnej dziurze znakomicie się nadaje do portretów.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Centus
    Gość
    Powiedzmy sobie szczerze,ze glownym argumentem jest kasa
    Kasa i nic wiecej
    Na sile szukamy argumentow innych,piekne bokehy,mydelniczki w oczach w tle,zabawa intymnosc,radosc z trudnosci,zadowolenie z nieudanych kadrow....
    Wszystko to sie skonczy jak takie cacko bedzie drozsze od systemowego,dopasowanego.Wystarczy,ze taka omka bedzie drozsza od systemowej pieccdziestki,wtedy koniec milosci i przepraszam Winetou,ale biznes to biznes
    masz Mirku 100% racji

a ja jestem tego calkowitym potwierdzeniem

rok temu jak kupilem E-520 dual kit z 14-40 i 40-150
    do kompletu kupilem cala rodzinke obiektywow pentacona
    i musze powiedziec za na poczatku obiektywy m42 mnie mile zaskoczyly
    i faktycznie sporo uzywalem

w tym roku kolo marca zakupilem E-3 i 12-60 swd i 50-200 swd
    i z dnia na dzien prawie zapomnialem o oiektywach m42
    skonczyly sie nieostre zdjecia , nie trzeba teraz przymykac obiektywu
    na Zuiko robie czesto na pelnej dziurze , zero problemow z aberracja chromatyczna , i mam ze soba 2 obiektywy zamiast 5 m42

napewno o wiele latwiej jest uzywac obiektywow systemowych
    uwazam tez ze obiektywy m42 maja dzisiaj chore ceny (za wysokie)

jedynym argumentem za m42 jest dla mnie mniejsza glebia ostrosci
    uwazam ze pozostale sprawy sa tylko na minus

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Łamigłówka (amatora)

Bawiąc się własnie moim nowym, tytułowym nabytkiem (testując z maską i bez) uświadomiłem sobie, że używam cropa z 50 mm w standardowym filmie. (Patrząc na załączony "kicz" to dawało to rzeczywiście ekstremalnie niską głębię ostrości.) Dzięki temu cropowi mam kąt widzenia porównywalny z 100 mm w "standardzie" ale ... inną perspektywę. Przecież zmiana ogniskowej to nie tylko zmiana kątów ale też zmiana tego jak ten obraz wygląda, jak się układają kolejne plany.

W związku z tym obraz z "cropa" 50 mm 1,4 starego Zuiko powinien być inny (oddanie planów, perspektywa) niż w ZD 50 mm 2.0
    - albo
    te same kąty widzenia oddawane na różnej wielkości sensorach moją zupełnie inny sposób prezentacji kolejnych planów (raczej czegoś takiego nie zauważyłem).
    Może przy 50 mm nie ma to takiego znaczenia ale już zamontowanie starej TOKINY 28 mm da mi kąt odpowiedni dla 56 mm (czyli jakiś tam tzw. standard) ale już oddanie perspektywy będzie inne niż w standardach na "Full Frame".

Czy dobrze myślę czy coś pokręciłem? Czy ewentualne różnice o których piszę są tak zauważalne?
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	01.jpg
Wyświetleń:	75
Rozmiar:	83,6 KB
ID:	49076  
    Wojtucior

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Wojtucior Zobacz posta
    Przecież zmiana ogniskowej to nie tylko zmiana kątów ale też zmiana tego jak ten obraz wygląda, jak się układają kolejne plany.
    Nie. Zmiana ogniskowej to tylko zmiana kąta widzenia. Perspektywę zmienisz dopiero wtedy, jak podejdziesz bliżej lub oddalisz się od fotografowanego obiektu.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Nie. Zmiana ogniskowej to tylko zmiana kąta widzenia. Perspektywę zmienisz dopiero wtedy, jak podejdziesz bliżej lub oddalisz się od fotografowanego obiektu.
    W ten sposób zoom cyfrowy = zoom optyczny. A tak przecież nie jest. Crop x4 z kadru na 9mm (w 4/3) nie daje takiego samego obrazka (chodzi mi o perspektywę) jak na 36 mm.
    Wojtucior

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Sprawdź to sam.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Sprawdź to sam.
    Sprawdziłem. Faktycznie. Całe życie człek się uczy... Dzięki.
    Wojtucior

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    W dzisiejszych czasach używa się PS'a, LR'a, Gimpa lub innego softwre'owego cuda ... czasami wystarczą trzy kliknięcia aby uzyskać odpowiedni efekt.