Strona 34 z 46 PierwszyPierwszy ... 24323334353644 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 331 do 340 z 457

Wątek: Sigma SD1 (flagship) - 46Mpix i rozważania o matrycach i obiektywach

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Napisał TJ:

Janko nie odpowiedział na moje pytanie - czy 18 Mpx sensor Canona 600D jest w stanie przenieść rozdzielczość obiektywu na poziomie 82 lp/mm w JPEG, czy nie.

Odpowiedział Janko

Nie wiem, trzeba zmierzyć (tylko nie wiem po co). Być może przy ustawieniu ostrości i kontrastu na maksimum tak, być może wystarczy ustawić to niżej. Dla mnie nie ma to znaczenia, jpg z aparatu nigdy nie używam.
    Być może odpowiedź brzmi pozytywnie, ale dla mnie ta matryca jest poza zainteresowaniem z powodów jakościowych w stosunku do produktów konkurencji.

Mój komentarz

Janko nie przyznaje, ze pomiar rozdzielczości na dpreview ma jakąkolwiek wartość, ponieważ po moim zapytaniu, czy uznaje wynik rozdzielczości uzyskany dla 600 D na dpreview odpowiedział - nie wiem - trzeba zmierzyć. Zosia Samosia.

Plecie o "być może przy ustawieniu ostrosci i kontrastu na maksimum tak, być może wystarczy ustawić to niżej".

W obliczu podanych jawnie na dpreview jasno określonych, stałych warunków pomiaru taka wypowiedź zadziwia.

Dalej Janko pisze o dynamice znów czarując uczestników dyskusji magią fachowych terminów:

"Jej pomiar nie ma sensu, albo co najwyżej ma przy ogromnym resajzie (uśrednieniu szumów cieni). W ten sposób dynamika matryc sonego i canona jest porównywalna, co w praktyce jest nonsensem.

Janko, co to jest resajz polegający na uśrednieniu szumów cieni? To jakaś nowa metoda pomiaru dynamiki sensora?

Na koniec podsumowanie Janko:

"Pozostańmy zatem przy swoich metodach: Ty będziesz wybierał sprzęt według tego, co wyszło na wykresach, a ja według tego, co można wydłubać z rawa. Na oko."

Mój komentarz

Janko, bądż uprzejmy i wyrozumiały - w dyskusji nie chodzi o moje osobiste upodobania co do sprzętu i wykresów na takiej, czy innej witrynie, lecz o problemy związane z dalszym zwiększaniem upakowania sensorów na przykładzie formatu APS. Rozdrabniasz się.

Z tymi niefachowcami w dpreview, to pojechałeś.

Być może, gdy ktoś rzeczowo zareplikuje, włączę się do tematu wyścigu MPx.

Pzdr, TJ
    Ostatnio edytowane przez Tadeusz Jankowski ; 7.06.11 o 00:48

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski Zobacz posta
    Janko nie odpowiedział na moje pytanie - czy 18 Mpx sensor Canona 600D jest w stanie przenieść rozdzielczość obiektywu na poziomie 82 lp/mm w JPEG, czy nie.
    To, co otrzymasz w jpegu, zależy nie tylko od matrycy, ale też od silnika jpeg w aparacie, czyli od całej programowej obróbki. Z reguły jest ona marna, więc na super rozdzielczość w jpegach bym nie liczył.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Witam !

Widziales pozostale zdjecia ?

Gdyby to bylo uciazliwe mialbys usiane morami na kazdym prawie
    detalu a tam masz naprawde wiele detali gdzie mora mogla latwo
    wystapic ale jednak... nie wystapila.

Moim zdaniem ten tramwaj... i ta siatka
    to bzdurka.

Spokojnie Olek moze isc bez AA w swiat.

Natomiast widzialem przy Canonie 1000D takie mory, ze az strach
    na znacznie mniej zageszczonych siatkowych elementach.
    Pojawialy sie czesto powiedzialbym zbyt czesto. (okna, firany, balkony, dachy)

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    To, co otrzymasz w jpegu, zależy nie tylko od matrycy, ale też od silnika jpeg w aparacie, czyli od całej programowej obróbki. Z reguły jest ona marna, więc na super rozdzielczość w jpegach bym nie liczył.
    Janko, przypominam (pisałem o tym), ze rozdzielczość sensora 600D na dpreview mierzono zarówno na JPEG z aparatu, jaki z pliku RAW po konwersji w ściśle określonych warunkach. Są one podane na dpreview we wstępie do każdego testu.

Otrzymano dla 600D wyniki rózniące się, ale niezbyt. Mi chodzi o to, że w obu przypadkach te wyniki są wysokie, zarówno pa interwencji silnika JPEG w aparacie, jaki po znormalizowanej, ściśle określonej obróbce na pliku RAW z aparatu, czyli bez interwencji kompresyjnej w aparacie.

Pzdr, TJ

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Moim zdaniem ten tramwaj... i ta siatka
    to bzdurka.

Spokojnie Olek moze isc bez AA w swiat.
    No i poszedł. Niestety okazało się, że takich "bzdurek" w praktyce wychodzi teraz trochę więcej.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Przypominam (pisałem o tym), ze rozdzielczość sensora 600D na dpreview mierzono zarówno na JPEG z aparatu, jaki z pliku RAW po konwersji w ściśle określonych warunkach. Są one podane na dpreview we wstępie do każdego testu.

Otrzymano dla 600D wyniki różniące się, ale niezbyt.

Mi chodzi o to, że w obu przypadkach te wyniki są wysokie, zarówno pa interwencji silnika JPEG w aparacie, jaki po znormalizowanej, ściśle określonej obróbce na pliku RAW z aparatu, czyli bez interwencji kompresyjnej w aparacie.

Pzdr, TJ

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski Zobacz posta
    [...]
    Wszystko, co miałem do powiedzenia, powiedziałem, a Ty nawet tego nie przeczytałeś, powtarzając się zresztą trzykrotnie w ciągu kilku godzin. Sorry, wyścig na testosteron to nie ze mną.
    Tak na marginesie, poprawne cytowanie to nie sztuka dla wtajemniczonych.
    Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Moim zdaniem ten tramwaj... i ta siatka to bzdurka. Spokojnie Olek moze isc bez AA w swiat.

Natomiast widzialem przy Canonie 1000D takie mory, ze az strach na znacznie mniej zageszczonych siatkowych elementach. Pojawialy sie czesto powiedzialbym zbyt czesto. (okna, firany, balkony, dachy)
    He, uległeś fajnej sugestii Otóż brak filtra aa, jeśli tylko obiektyw na to pozwoli, daje morę bez względu na sprzęt. Akurat trafiły Ci się zdjęcia z Canona, w której mora się złapała. Tak samo byłoby, gdyby aparaty zamienić (albo jeszcze gorzej, bo jednak w Canonie filtr aa jakiś jest).
    Zbyt słaby filtr w XZ-1 daje o sobie znać dość często.

| OlyJedi Awatar piozet
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Zbyt słaby filtr w XZ-1 daje o sobie znać dość często.
    Pewnie trochę OT ale - mógłbyś trochę rozwinąć temat? (może nowy wątek?)

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Ty nawet tego nie przeczytałeś, powtarzając się zresztą trzykrotnie w ciągu kilku godzin. Sorry, wyścig na testosteron to nie ze mną.
    Janko, dla mnie troche nie fair.

Sam wczesniej pisales, ze nie czytasz dlugich postow wspolrozmowcy. Sam tez sie powtarzasz.

Ja czytam Was obu caly czas i widze jakies nerwy u Ciebie tylko. Masz swiete prawo nie kontynuowac dyskusji, ale nie musisz tego okazywac takimi slowami.

PS: Wole tak pisac co mysle, niz bawic sie w reputacje potajemnie

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Janko, dla mnie troche nie fair.

Sam wczesniej pisales, ze nie czytasz dlugich postow wspolrozmowcy. Sam tez sie powtarzasz.

Ja czytam Was obu caly czas i widze jakies nerwy u Ciebie tylko. Masz swiete prawo nie kontynuowac dyskusji, ale nie musisz tego okazywac takimi slowami.

PS: Wole tak pisac co mysle, niz bawic sie w reputacje potajemnie
    Dajmy sobie trochę luzu. Może naście dni? Poczekajmy, krzywa opadnie. Może temat zostanie wskrzeszony?

Pzdr, TJ