Napisał TJ:
Janko nie odpowiedział na moje pytanie - czy 18 Mpx sensor Canona 600D jest w stanie przenieść rozdzielczość obiektywu na poziomie 82 lp/mm w JPEG, czy nie.
Odpowiedział Janko
Nie wiem, trzeba zmierzyć (tylko nie wiem po co). Być może przy ustawieniu ostrości i kontrastu na maksimum tak, być może wystarczy ustawić to niżej. Dla mnie nie ma to znaczenia, jpg z aparatu nigdy nie używam.
Być może odpowiedź brzmi pozytywnie, ale dla mnie ta matryca jest poza zainteresowaniem z powodów jakościowych w stosunku do produktów konkurencji.
Mój komentarz
Janko nie przyznaje, ze pomiar rozdzielczości na dpreview ma jakąkolwiek wartość, ponieważ po moim zapytaniu, czy uznaje wynik rozdzielczości uzyskany dla 600 D na dpreview odpowiedział - nie wiem - trzeba zmierzyć. Zosia Samosia.
Plecie o "być może przy ustawieniu ostrosci i kontrastu na maksimum tak, być może wystarczy ustawić to niżej".
W obliczu podanych jawnie na dpreview jasno określonych, stałych warunków pomiaru taka wypowiedź zadziwia.
Dalej Janko pisze o dynamice znów czarując uczestników dyskusji magią fachowych terminów:
"Jej pomiar nie ma sensu, albo co najwyżej ma przy ogromnym resajzie (uśrednieniu szumów cieni). W ten sposób dynamika matryc sonego i canona jest porównywalna, co w praktyce jest nonsensem.
Janko, co to jest resajz polegający na uśrednieniu szumów cieni? To jakaś nowa metoda pomiaru dynamiki sensora?
Na koniec podsumowanie Janko:
"Pozostańmy zatem przy swoich metodach: Ty będziesz wybierał sprzęt według tego, co wyszło na wykresach, a ja według tego, co można wydłubać z rawa. Na oko."
Mój komentarz
Janko, bądż uprzejmy i wyrozumiały - w dyskusji nie chodzi o moje osobiste upodobania co do sprzętu i wykresów na takiej, czy innej witrynie, lecz o problemy związane z dalszym zwiększaniem upakowania sensorów na przykładzie formatu APS. Rozdrabniasz się.
Z tymi niefachowcami w dpreview, to pojechałeś.
Być może, gdy ktoś rzeczowo zareplikuje, włączę się do tematu wyścigu MPx.
Pzdr, TJ